SUA: SEC dă în judecată compania de criptomonede NovaTech

S.B.
Internaţional / 13 august

SUA: SEC dă în judecată compania de criptomonede NovaTech

Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) din SUA a dat luni în judecată compania de criptomonede NovaTech şi pe cofondatorii săi căsătoriţi, declarând că au strâns în mod fraudulos peste 650 de milioane de dolari de la peste 200.000 de investitori din întreaga lume, inclusiv mulţi haitieni americani, informează news.ro.

NovaTech şi cofondatorii Cynthia şi Eddy Petion ar fi promis investitorilor că banii lor vor fi în siguranţă, Cynthia Petion asigurând că vor avea "profit din prima zi".

SEC a spus că cei doi au folosit în schimb banii noi în principal pentru a rambursa bani investitorilor anteriori şi pentru a plăti comisioane promotorilor, în timp ce au atras milioane de dolari pentru ei înşişi.

Schema a durat patru ani, până la colapsul NovaTech din mai 2023.

Procesul înregistrat luni, la tribunalul federal din Miami, a venit la două luni după ce procurorul general din New York, Letitia James, a dat în judecată NovaTech şi Petions într-o instanţă de stat din Manhattan, estimând frauda acestora la peste 1 miliard de dolari.

Autorităţile de reglementare au spus că NovaTech a încercat să facă apel la credinţa religioasă a victimelor prin intermediul reţelelor de socializare, Telegram şi WhatsApp şi, uneori, în limba creolă haitiană, Cynthia Petion numindu-se "Reverendul CEO" şi spunând că NovaTech este "viziunea lui Dumnezeu".

Avocaţii NovaTech şi soţii Petion, despre care se crede că locuiesc în Panama, nu au putut fi identificaţi imediat.

Ambele autorităţi de reglementare au numit frauda o schemă piramidală, în care companiile plătesc bonusuri sau comisioane pentru a recruta noi investitori.

SEC a acuzat, de asemenea, şase promotori NovaTech de fraudă, spunând că au continuat să recruteze investitori în ciuda "semnalelor roşii", cum ar fi retragerile întârziate şi acţiunile de reglementare din SUA şi Canada, care au ridicat semne de întrebare cu privire la legitimitatea NovaTech.

Un promotor, Martin Zizi, a fost de acord să plătească o amendă civilă de 100.000 de dolari. Avocatul său nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Ambele procese solicită restituirea banilor victimelor şi amenzi civile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb