SUA şi aliaţii săi condamnă activităţile cibernetice "răuvoitoare" ale Chinei

G.B
Internaţional / 19 iulie 2021

SUA şi aliaţii săi condamnă activităţile cibernetice "răuvoitoare" ale Chinei

Actualizare - NATO anunţă că se solidarizează cu Statele Unite, Canada şi Marea Britanie şi condamnă atacurile cibernetice la adresa Microsoft Exchange Server, atribuite Chinei.

"Ne solidarizăm cu toţi cei care au fost afectaţi de recentele activităţi cibernetice rău intenţionate, inclusiv compromiterea Microsoft Exchange Server. Astfel de activităţi cibernetice dăunătoare subminează securitatea, încrederea şi stabilitatea în spaţiul cibernetic. Recunoaştem declaraţiile naţionale ale aliaţilor, precum Canada, Regatul Unit şi Statele Unite, atribuind responsabilitatea pentru compromiterea Microsoft Exchange Server Republicii Populare Chineze. În conformitate cu recentul nostru comunicat de la Summit-ul de la Bruxelles, facem apel la toate statele, inclusiv China, să îşi respecte angajamentele şi obligaţiile internaţionale şi să acţioneze responsabil în sistemul internaţional, inclusiv în spaţiul cibernetic. De asemenea, ne reiterăm disponibilitatea de a menţine un dialog constructiv cu China, bazat pe interesele noastre, pe domenii relevante pentru Alianţă, cum ar fi ameninţările cibernetice şi pe provocări comune", se arată într-o declaraţie a Alianţei Nord-Atlantice.

"Observăm cu o îngrijorare din ce în ce mai mare că ameninţările cibernetice la adresa securităţii Alianţei sunt complexe, distructive, coercitive şi devin din ce în ce mai frecvente. Acest lucru a fost ilustrat recent de incidente de ransomware şi alte activităţi cibernetice dăunătoare, care vizează infrastructura noastră critică şi instituţiile democratice, precum şi exploatarea punctelor slabe ale lanţurilor de aprovizionare hardware şi software", subliniază declaraţia NATO.

Alianţa condamnă astfel de activităţi cibernetice rău intenţionate, destinate să destabilizeze şi să dăuneze securităţii euro-atlantice şi să perturbe viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

Este pentru prima dată când NATO condamnă formal activităţile cibernetice ale Chinei, notează axios.com.

---

SUA şi aliaţii săi vor condamnă astăzi, într-un demers comun, activităţile cibernetice 'răuvoitoare' ale Chinei, acuzată de operaţiuni de extorcare a unor companii ale lor şi de faptul că le-ar pune în pericol securitatea, transmite AFP, citată de Agerpres.

'Comportamentul iresponsabil al Chinei în spaţiul cibernetic nu corespunde obiectivului său de a apărea ca un lider responsabil', a afirmat oficialul american, în comentarii pentru presă de natură să agraveze şi mai mult relaţiile deja tensionate între cele două mari puteri, notează agenţia franceză de presă.

Activităţile cibernetice ale Chinei reprezintă 'o gravă ameninţare pentru economie şi securitatea naţională' a Statelor Unite şi a aliaţilor lor, susţine el.

Potrivit acestuia, 'un grup - fără precedent - de aliaţi şi parteneri, între care Uniunea Europeană, Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă şi NATO, se vor alătura luni SUA pentru a demasca activităţile cibernetice răuvoitoare ale Ministerului chinez de Securitate'.

Se aşteaptă ca Statele Unite şi aliaţii lor să acuze guvernul chinez de 'recurgerea la hackeri' pentru comiterea de atacuri în lumea întreagă, uneori 'pentru profit personal', şi să detalieze '50 de tactici ale acestora, tehnici şi proceduri'.

Aceste atacuri pot avea drept scop furtul de date sau de tehnologie, dar sunt 'rapoarte care atribuie unor hackeri având legătură cu guvernul chinez cereri de răscumpărare de milioane de dolari adresate companiilor private', a continuat el, fără a oferi detalii.

Atacurile cu 'ransomware', implicând criptarea datelor cu scopul unei răscumpărări pentru decriptarea lor, sunt din ce în ce mai frecvente şi mai multe importante companii americane au fost vizate recent, în principal, de către hackeri având legătură cu Rusia.

În apelul lor, SUA şi aliaţii lor impută oficial Chinei hackingul masiv din luna martie împotriva serviciilor de mesagerie Exchange ale grupului Microsoft, care ar fi afectat cel puţin 30.000 de organizaţii, inclusiv întreprinderi, oraşe şi instituţii locale americane.

Gigantul tech acuzase anterior un grup de hackeri legat de Beijing, denumit 'Hafnium'.

Washingtonul şi aliaţii săi fac schimb de recomandări tehnice pentru a înfrunta China în spaţiul cibernetic şi nu exclud "alte acţiuni pentru care să o pună faţă în faţă cu responsabilităţile ei', a adăugat aceeaşi oficialitate americană.

Potrivit lui, 'o singură acţiune nu va fi suficientă pentru a schimba atitudinea Chinei în spaţiul cibernetic şi nicio ţară nu poate acţiona de una singură' în această privinţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb