SUA: Ted Cruz câştigă alegerile primare republicane în Iowa

Ioana Dogaru
Internaţional / 2 februarie 2016

Actualizare 7:59

Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz a câştigat luni alegerile primare republicane în statul american Iowa, potrivit televiziunilor americane, citate de AFP.

Miliardarul Donald Trump şi senatorul Marco Rubio concurează la mică distanţă unul de altul pentru locul al doilea, transmite sursa citată.

Potrivit primelor rezultate difuzate de televiziunile americane, Ted Cruz a obţinut în jur de 28 % din voturi în acest stat rural, primul care a votat pentru a-l desemna pe candidatul fiecărui partid în cursa pentru preşedinţie.

În faţa susţinătorilor săi, Ted Cruz - care a beneficiat de voturilor adepţilor Bisericii evanghelice (63 % dintre alegători în Iowa) - şi-a început discursul invocându-l pe Dumnezeu, iar apoi a lansat: "Viitorul preşedinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington, de lobbyşti, ci de popor, poporul american".

"Această seară este o victorie pentru milioanele de americani care au avut de suportat povara a şapte ani de compromis total în afara controlului Washingtonului", a adăugat el.

Donald Trump, multă vreme în fruntea sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat îndeaproape de Marco Rubio, cu 23 %.

Donald Trump, care a suscitat polemici prin poziţia sa antiimigraţie şi antimusulmană, a adoptat un ton neobişnuit de umil. El i-a mulţumit lui Ted Cruz, recunoscând că nu este decât al doilea, şi a lansat: "Sunt onorat, sunt onorat". Miliardarul s-a întrebat în faţa admiratorilor dacă nu ar fi cazul să-şi cumpere o fermă în Iowa.

Ţinta sa este de acum statul New Hampshire, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, în 9 februarie. El a promis victorie susţinătorilor săi, dar pe un ton mai umil decât de obicei: "Veţi câştiga atât de mult datorită mie încât vă veţi sătura de atât câştig".

Marco Rubio a recunscut că Ted Cruz a meritat victoria, informează AFP.

Ceilalţi nouă candidaţi sunt departe în urma lor: Ben Carson a primit puţin peste 9 % din sufragii, Rand Paul a terminat cu 4,5 %, totuşi în faţa lui Jeb Bush, fiul şi fratele foştilor preşedinţi George H. W. Bush şi George W. Bush, care a adunat mai puţin de 3 % din voturi, precizează sursa citată.

John Kasich, Carly Fiorina, Mike Huckabee, Chris Christie şi Rick Santorum sunt cotaţi toţi cu mai puţin de 2 % din voturi, iar Mike Huckabee a anunţat de altfel că se retrage din cursă.

Numărarea voturilor nu s-a terminat încă la democraţi, unde Hillary Clinton şi Bernie Sanderes reuşesc să se departajeze cu greu unul de altul, potrivit France Presse.

(I.D.)

-----

Clinton îl devansează pe Sanders, Cruz înaintea lui Trump, la primarele din Iowa

Democrata Hillary Clinton îl devansa luni pe rivalul său Bernie Sanders, în timp ce Marco Rubio a înregistrat un salt în tabăra republicană, la două ore de la începerea primului vot la primarele prezidenţiale din Iowa, scrie AFP.

La orele 21.00 (03.00 GMT), Hillary Clinton îl devansa pe Bernie Sanders cu un punct, după numărarea a circa 79% din voturi, precizează AFP.

Fostul secretar de stat obţinuse 50% din voturi, faţă de 49% pentru Bernie Sanders, iar Martin O'Malley 1%, informează sursa citată.

În tabăra republicanilor, ultraconservatorul senator de Texas Ted Cruz îl devansa cu patru puncte pe miliardarul şi regele sondajelor Donald Trump, în timp ce Marco Rubio reuşise o ascensiune spectaculoasă, după numărarea a 97% din voturi, potrivit CNN.

Ted Cruz obţinuse 28% din voturi, Donald Trump 24%, iar Marco Rubio 23%, transmite sursa citată.

Primele voturi la primarele americane au început să fie exprimate luni seară în Iowa, pentru a-i departaja pe candidaţii la prezidenţiale din fiecare partid, transmite AFP.

În tabăra democraţilor, alegătorii din Iowa au avut de ales între Hillary Clinton, Bernie Sanders sau Martin O'Malley.

Republicanii s-au pronunţa pentru unul dintre cei 12 candidaţi, printre care miliardarul Donald Trump, senatorul de Texas Ted Cruz sau Marco Rubio.

Fostul guvernator de Maryland Martin O'Malley a decis să se retragă din cursa pentru învestitura democraţilor în urma rezultatelor slabe obţinute în Iowa, anunţă CNN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb