Educaţia a ajuns aproape de punctul de fierbere. Astăzi este programată o întâlnire foarte importantă, menită să deblocheze situaţia din învăţământ. Părţile se vor afla faţă în faţă la aceeaşi masă. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, azi, prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întâlni cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, după ce cadrele didactice au organizat miercuri o grevă de avertisment: "Ministerul Educaţiei este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învăţământ şi asumă un dialog transparent şi deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem. De asemenea, pentru identificarea soluţiilor, în data de 21 ianuarie - ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a Prim ministrului Guvernului României cu sindicatele din învăţământ". Sorin Cîmpeanu crede că cererile cadrelor didactice sunt justificate: "Recunoaştem şi susţinem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanţa educaţiei, cât şi starea actuală a sistemului de învăţământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creşteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor. Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligaţia respectării deficitului bugetar asumat ca ţară, în anul 2022 au fost alocate creşteri salariale de 4% în educaţie, ajungându-se la un total de 20% din creşterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecinţă, rămâne restantă obligaţia de creştere a salariilor în învăţământ cu 12%". Cîmpeanu adaugă că, în valoare absolută, bugetul Ministerului Educaţiei destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuţia pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei. Totodată, ministrul susţine că după o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 şi 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%).
Învăţământul preuniversitar se îndreaptă către o grevă generală, în cazul în care Guvernul va continua să ignore sindicatele din educaţie, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, în timpul grevei de avertisment la care au participat angajaţii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2022, 12:08)
Daca profesorii au noroc, poate ca salariile lor vor ajunge la nivelul soferilor din STB si muult sub cele ale angajatilor de la metrou. In schimb, sunt sanse ca salariile lor sa le depaseasca pe cele ale paznicilor de zi (ca cei de noapte au sporuri).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2022, 16:29)
Corect. STB-ul a intrerupt munca si in 2 zile a rezolvat problema, se rediscuta contractul colectiv de munca si vin cresterile de salar.
Profesorii, fiind mai fraieri, merg pe calea legala, amentirari, apoi greva de avertisment si poate la vara, in concediu greva generala si vor obtine ciuciu...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2022, 16:54)
Pentru generatiile de analfabeti functionali, rezultat al obiectului muncii profesorilor, ar trebui sa li se taie din salarii nu sa le creasca. De doi ani de zile sunt la fara frecventa si ei ca si elevii...uitati-va la "einstein"-ii din guvern si partide si astia sunt tot "rezultatul" muncii lor:-)