SUBIECTUL LISTĂRII BCR Cinci SIF-uri, patru opinii

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2011

Cinci SIF-uri, patru opinii

SIF "Transilvania" vrea să accelereze finalizarea negocierilor cu Erste pentru valorificarea deţinerii la BCR

Doar trei din cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au convocat Adunări Generale în septembrie, trecând pe Ordinea de zi iniţierea demersurilor pentru listarea BCR, după cum solicitaseră mai multe fonduri de investiţii, cu circa o lună în urmă. Dintre cele trei societăţi, SIF "Muntenia" a trecut în convocatorul AGOA doar punctele primite de la acţionari, în timp ce SIF "Moldova" şi SIF "Oltenia" au inclus şi propunerile propriului Consiliul de Adminis-traţie, cerând mandat de la acţionari să negocieze alternative pentru lichidizarea acţiunilor BCR, în afară de lis-tare.

SIF "Moldova" a avut un punct de vedere mai "nuanţat", menţionând că această propunere vizează situaţia în care listarea BCR nu ar fi posibilă, din motive independente de ea.

SIF "Banat-Crişana" a anunţat, miercuri seara, că solicitarea acţionarilor nu întruneşte condiţiile legale şi, că, în consecinţă, nu va convoca nicio Adunare Generală.

"Fiecare SIF şi-a analizat cererile primite, nu am de unde să ştiu dacă sunt cereri similare, de la acţionari identici, cu deţineri identice. SIF-urile nu au conlucrat la analiza cererilor de convocare de Adunări Generale", ne-a declarat Ioan Cuzman, preşedintele SIF1, adăugînd că atunci când va avea ceva concret de anunţat în privinţa negocierilor cu Erste, va proceda în consecinţă.

"Nu se pune problema unei lipse de transparenţă", a mai precizat domnul Cuzman.

Şi SIF "Transilvania" a informat, ieri, că cererea acţionarilor nu respectă mai multe prevederi legale, precizând, în schimb, că administratorii societăţii au cerut conducerii executive "accelerarea finalizării negocierilor privind valorificarea pachetului de acţiuni, de aşa manieră încât în octombrie 2011 să fie convocată o Adunare Generală a Acţionarilor". Aceasta ar urma să "analizeze şi să decidă asupra celor mai eficiente modalităţi de valorificare a portofoliului aferent acestor deţineri, inclusiv în ceea ce priveşte posibilitatea listării acţiunilor BCR, aşa cum au cerut o serie de acţionari", se arată în comunicatul transmis, ieri, de reprezentanţii SIF3.

Oficialii societăţii au mai precizat şi că acordul semnat între SIF-uri şi "Erste" privind obligativitatea listării BCR la expirarea termenului de amânare a cotării (finele lunii octombrie) instituie în patrimoniul semnatarilor obligaţia să solicite şi să aprobe listarea acţiunilor BCR, "astfel încât nicio parte contractantă nu se poate deroga de această obligaţie, dacă până la expirarea perioadei de amânare a listării nu se vor aproba alte soluţii de valorificare a acestei participaţii".

Surse din piaţă susţin, însă, că semnarea Acordului din 2009 nu obligă semnatarii să ceară listarea BCR.

Listarea BCR la Bursa de Valori Bucureşti este prevăzută de contractul de privatizare al băncii, semnat în 2006. În toamna lui 2009 (când era programată listarea), SIF-urile şi "Erste" au semnat un acord pentru amânarea cotării cu doi ani.

Declaraţii recente venind din partea unor preşedinţi de SIF-uri, dar şi din partea oficialilor "Erste" au sugerat că sunt luate în calcul şi alte opţiuni decît listarea BCR.

Andreas Treichl, preşedintele executiv al "Erste" a declarat, la finele lunii iulie, că va face tot posibilul ca să împiedice aducerea BCR la bursă, iar Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana" a precizat câteva zile mai tîrziu că austriecii de la "Erste" au făcut o propunere concretă pentru lichidizarea participaţiilor pe care SIF-urile le au la Banca Comercială Română.

Anunţul SIF3 sugerează că SIF-urile şi Erste se află într-o cursă contra cronometru ca să ajungă la o înţelegere privind vînzarea sau listarea BCR, în condiţiile în care acordul pentru amânarea listării expiră peste circa cinci săptămâni. Surse din piaţă vorbesc despre posibilitatea ca SIF-urile şi Erste să se întâlnească din nou peste două săptămâni să continue negocierile pe subiectul listării BCR.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca nu se listeaza BCR atunci sa se faca un schimb de actiuni BCR cu ERSTE in raport de 1/ 6 iar daca se ofera bani cel putin 6 euro pe o actiune BCR.

    1. Nu va contrazic, insa ma intreb cum ati stabilit 6 euro/actiunea BCR ?

      Dle Buffett, barem 10 Eur/actiune BCR ar trebui sa dea austriecii. 

      In 2009 au schimbat actiunile BCR detinute de salariati, la raportul 1actiune Erste/ 6 actiuni BCR si au rascumparat (de la salariatii BCR) actiunile Erste la pretul de 59,75 eur (sper sa nu ma insel mult). Deci aproape 10 eur/ actiunea BCR; luand in considerare ca fara creditare nu va fi relansare economica si ca investitia SIF-urilor este una pe termen lung - cel putin asa ar trebui privita, daca sefii SIF nu vor "smulge" de la austrieci cel putin pretul dat de acestia salariatilor BCR - adica aprox. 10 eur / actiunea BCR, ATUNCI SUNT CEI MAI SLABI NEGOCIATORI. 

      Asta mai putin cazul in care austriecii le vor umple buzunarele la toti capii SIF si vor ceda, la cat vor austriecii.

      Suntem (sunt ei, seii SIF-urilor), romani - nu-i asa ?. 

    Chiar daca aceasta perioada nu este propice listarii BCR, actiunile respective vor aduce profit pe termen mediu si lung oricui le va detine.

    SIF-urile ar trebui sa fie investitori pe termen lung. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb