Subscrierea obligaţiunilor emise de Judeţul Cluj a fost încheiată cu succes

A.F.
Miscellanea / 20 decembrie 2023

Subscrierea obligaţiunilor emise de Judeţul Cluj a fost încheiată cu succes

Consiliul Judeţean Cluj anunţă încheierea cu succes a subscrierii obligaţiunilor în valoare de 75.680.000 euro, emise de judeţul Cluj în cadrul unui plasament privat derulat de consorţiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank şi Raiffeisen Bank, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, maturitatea împrumutului este de 10 de ani, cu scadenţă în 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în anul 2029. Obligaţiunile emise de judeţul Cluj s-au suprasubscris, fiind lansate ordine cumulate pentru cumpărarea a 1.216.020 obligaţiuni reprezentând 160,6% din totalul emisiunii. Marja cuponului este 325 bps p.a. peste EURIBOR 6m, situându-se sub limita maximă a intervalului propus, datorită interesului mare al investitorilor.

Emisiunea a fost adresată investitorilor calificaţi, dintre care au cumpărat cu precădere băncile, dar s-a observat un interes crescut şi din partea asset managerilor şi a fondurilor de pensii.

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj: "Ne bucurăm că plasamentul obligaţiunilor emise de judeţul Cluj a fost un succes, cu atât mai mult cu cât suntem primul judeţ din România care emite obligaţiuni în ultimul deceniu. Rata mare de suprasubscriere şi interesul crescut al celor care au dorit să cumpere aceste obligaţiuni sunt dovada certă a încrederii de care ne bucurăm în rândul investitorilor. Fondurile rezultate din emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite pentru finanţarea ambiţiosului program de investiţii al Consiliului, care vizează obiective de interes local, regional şi chiar naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, drumuri sau cultură."

Fondurile rezultate din emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate de Consiliul Judeţean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 de km de drumuri judeţene componente ale reţelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru refinanţarea datoriei publice existente.

Valentin Miron, Director General VMB Partners, consultantul financiar al Consiliului Judeţean Cluj pentru această emisiune:"Apreciem interesul în creştere al fondurilor de investiţii şi fondurilor de pensii pentru astfel de instrumente. Deşi băncile sunt mai familiarizate cu raportările financiare ale UAT-urilor şi cu interpretarea rezultatelor şi a performanţelor financiare ale acestora, am văzut cu ocazia acestui plasament la Cluj că şi fondurile de pensii şi asset managerii au început să aibă încredere şi să investească în infrastructura publică de care avem atâta nevoie".

Daniela Secară, Director General BT Capital Partners: "Într-o tranzacţie istorică, am condus un efort comun de a promova şi intermedia prima finanţare prin piaţa de capital a Judeţului Cluj. Suntem deosebit de mândri de interesul investitorilor calificaţi şi de rezultatul plasamentului privat pentru emitent. Sprijinul şi încrederea oferite în acest fel Consiliului Judeţean Cluj pentru a-şi continua şi amplifica programul de investiţii constituie un exemplu de urmat, atât ca metodă cât şi ca execuţie, de către alte autorităţi locale. Rămânem dedicaţi planurilor viitoare ale emitentului şi avem convingerea că aceasta este confimarea unei noi iniţiative de succes pentru judeţ şi pentru piaţa locală de capital".

Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiţii şi Pieţe de Capital Alpha Bank România: "Este salutar faptul că autorităţile publice locale au reînceput să se orienteze către piaţa de capital pentru asigurarea unui mix optim de surse de finanţare pentru implementarea proiectelor proprii de investiţii. Emisiunea de obligaţiuni efectuată de Judeţul Cluj a fost foarte bine primită în rândul investitorilor care astfel au ocazia să contribuie indirect la dezvoltarea durabilă a regiunii, fiind totodată un semnal pozitiv pentru potenţialul acestui instrument de finanţare.

Ne bucurăm că am avut ocazia de a contribui la acest demers alături de Consiliul Judeţean Cluj, partenerii din sindicatul de intermediere, consultantul emitentului şi Bursa de Valori Bucureşti."

Iuliana Muşat, Investment Banking Senior Director, Raiffeisen Bank: "Suntem foarte bucuroşi că, în calitate de membru al sindicatului de intermediere, am putut contribui la plasarea cu succes a primelor obligaţiuni emise de Judeţul Cluj. Această realizare reprezintă o dovadă a încrederii investitorilor în capacitatea şi angajamentul autorităţii locale de a gestiona finanţele publice într-un mod responsabil şi transparent. Considerăm că obligaţiunile nou emise vor consolida poziţia financiară a judeţului, vor spori capacitatea acestuia de a investi în proiecte importante şi vor contribui la dezvoltarea economică şi socială a comunităţii locale clujene. Sperăm ca această experienţă pozitivă să fie un exemplu de diversificare a surselor de finanţare şi pentru alte autorităţi locale din România."

Olga Niţă, partener Filip & Company, consultantul juridic al sindicatului de intermediere: "Emisiunea de obligaţiuni a Judeţului Cluj reprezintă atât o nouă etapă în procesul de îndeplinire a obiectivelor emitentului în ce priveşte proiectele sale de investiţii, cât şi o dovadă a faptului că finanţarea prin piaţa de capital este tot mai atractivă pentru o plajă largă de emitenţi, investitorii devenind adevăraţi parteneri ai emitenţilor - în cazul Judeţului Cluj fiind vorba de un parteneriat pentru construirea unui viitor mai prosper. Ne bucurăm că am putut fi alături de sindicatul de intermediere, precum şi de emitent, în acest acest demers şi le mulţumim pentru încrederea acordată."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb