SUEDIA:  Consiliul Legislativ respinge proiectul guvernului de a înăspri controalele la frontiere

Adina Lateş
Internaţional / 8 decembrie 2015

Consiliul Legislativ din Suedia a respins luni proiectul prin care guvernul solicita dreptul de a impune controale mai stricte la frontiere şi de a închide, din motive de securitate, traficul rutier pe podul Oresund, care face legătura cu Danemarca, informează Reuters.

Suedia a impus controale temporare la frontiere la începutul lunii noiembrie, pentru prima oară după mai mult de două decenii.

Săptămâna trecută, guvernul a anunţat că pregăteşte o lege prin care vor deveni obligatorii controalele de identitate pentru pasagerii din toate mijloacele de transport care intră pe teritoriul ţării, scopul fiind de a reduce numărul solicitanţilor de azil. Textul prevede şi posibilitatea închiderii temporare, din motive de securitate, a traficului rutier pe podul Oresund - nu însă şi a celui feroviar - şi pe alte căi rutiere de intrare în Suedia.

"Propunerea a fost pregătită în mare grabă. Acest lucru este deosebit de grav întrucât propunerea este similară legii marţiale" şi ar încălca dreptul refugiaţilor de a cere azil în Suedia, a argumentat Consiliul Legislativ decizia luată.

Acesta nu poate invalida proiectele de legi, dar este neobişnuit ca parlamentarii suedezi să nu ţină cont de opinia sa.

În cazul în speţă însă, un reprezentant al guvernului de centru-stânga a declarat, pentru agenţia de presă TT, că executivul nu intenţionează să retragă textul propus. "Consiliul Legislativ face o evaluare diferită de a guvernului în ce priveşte gravitatea situaţiei actuale a refugiaţilor. Evaluarea guvernului a rămas neschimbată", a declarat Erik Brom Anderson, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii.

Podul Oresund, care leagă Copenhaga, capitala daneză, de Malmo, al treilea oraş suedez, este intens folosit de navetişti şi pentru traficul de mărfuri, fiind traversat zilnic de circa 20.000 de autovehicule.

Ministrul pentru infrastructură, Anna Johansson, a declarat că închiderea podului Oresund va fi o măsură extremă, la care se va apela doar în situaţii de urgenţă. "Intenţia noastră şi speranţa noastră sunt că nu vom fi nevoiţi să recurgem la această posibilitate legală", a spus Anna Johansson.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb