SUMMIT NATO Poiana lui Băsescu s-a umplut de licurici

Cătălin Deacu, Cristina Vaida
Ziarul BURSA #Politică / 3 aprilie 2008

Poiana lui Băsescu s-a umplut de licurici

Extinderea NATO în spaţiul ex-sovietic şi riveran Mării Negre, puternic susţinută de preşedintele american George W Bush, reprezintă, în opinia presei internaţionale, un gest de provocare a omologului său rus, "tovarăşul" Vladimir Putin. Potrivit publicaţiilor internaţionale, liderul de la Casa Albă ar fi aruncat mănuşa Kremlinului, odată cu declaraţiile sale de la Bucureşti, care vizează aproprierea fostelor republici ale defunctului URSS, Georgia şi Ucrainei de NATO, lucru de neconceput pentru Rusia.

La toate acestea se adaugă, conform publicaţiilor străine şi perspectiva amplasării - la fostele graniţe ale defunctului URSS - în Cehia şi Polonia, a scutului antirachetă, mutare care ar obliga Rusia să răs­pundă cu aceeaşi monedă în enclava europeană, Kalinin­grad.

În pofida sprijinului afişat de SUA, mai multe state ale UE nu vor să-şi complice relaţiile economice cu Rusia din cauza primirii în Alianţă a fostelor republici sovietice. Problema aderării Ucrainei şi a Georgiei la NATO ar urma să fie amânată pentru anul 2010, când analiştii externi vorbesc despre o restabilire a echilibrului de forţe la Marea Neagră.

Importanţa strategică a Mării Negre a fost explicată de preşedintele american George W. Bush, în cadrul întâlnirii oficiale cu preşedintele Traian Băsescu, ce a avut loc, ieri, la Neptun.

Liderul de la Washington a apreciat eforturile pe care România le face pentru asigurarea securităţii în această zonă şi a afirmat că omologul său - preşedintele Băsescu - înţelege foarte bine importanţa acestei zone, nu numai ca politician, dar şi ca fost ofiţer de marină.

Preşedintele american a declarat că SUA şi România trebuie să contribuie la programul "Black Sea Trust Fund for Regional Cooperation", ca un mijloc de creştere a potenţialului economic ridicat al regiunii.

Liderul de la Casa Albă consideră că trebuie promovată şi independenţa energetică a Europei, astfel încât "toate naţiunile să aibă resurse de energie pentru a nu depinde doar de un furnizor", aluzie la politica agresivă a Rusiei.

"Înţeleg importanţa strategică a acestei zone şi preşedintele Băsescu mi-a dat idei foarte clare şi foarte bine expuse", a mai spus preşedintele ame­rican.

Criza rachetelor iraniene

Preşedintele american George W. Bush a subliniat, în cadrul Conferinţei de la Bucureşti, necesitatea realizării scutului antirachetă pentru apărarea "Bătrânului Continent", în contextul în care Iranul ar dispune de arsenal (rachete cu raza mare de acţiune) capabil să pericliteze siguranţa continentului şi implicit pe cea a României.

"Nevoia pentru apărarea antirachetă în Europa este reală şi urgentă, ţinând cont că autorităţile iraniene au anunţat că au dezvoltat racheze cu o rază de 1.200 de mile care le-ar permite să lovească România", a explicat Bush.

Liderul de la Washington a precizat că scutul antirachetă nu vizează Rusia, chiar dacă Moscova se opune vehement acestui proiect şi solicită garanţii suplimentare.

"Apărarea antirachetă la care lucrăm nu are scopul de a ne apăra de Rusia, aşa cum NATO pe care îl construim nu trebuie să ne apere de Rusia, pentru că Războiul Rece s-a încheiat", a subliniat Bush, care a precizat că relaţiile NATO - Rusia nu se vor baza pe o anihilare reciprocă.

Prieteni până la vize

Liderul administraţiei de la Casa Albă a evitat, şi de această dată, să ne dea un răspuns clar referitor la stabilirea unui termen pentru ridicarea vizelor

de intrare a cetăţenilor români în SUA. "Este o dorinţă normală, vă înţeleg frustrările" a spus Bush atunci când a fost întrebat de un termen privind eliminarea regimului vizelor de intrare în SUA a cetăţenilor români. Preşedintele american a invocat solicitarea sa adresată Congresului Statelor Unite de a reorganiza procesul de acordare a vizelor. "Vom colabora cu Guvernul României pentru a rezolva această problemă" a conchis Bush.

La rândul său, Traian Băsescu a menţionat că "decizia pe care Preşedintele Bush a luat-o a fost ca, în perioada imediat următoare, să demarăm discuţiile pentru vize, bilateral, să nu rămânem doar în mecanismele europene".

Unul din subiectele abordate în cadrul întrevederii la Neptun a fost şi cazul Teo Peter, unde şeful statului român a precizat că "în perioada următoare se va găsi o soluţie rezonabilă, acceptabilă", pentru familia cântăreţului ucis de un cetăţean american.

Băsescu laudă Smithfield

Tot în cadrul conferinţei de la Neptun, Traian Băsescu a apreciat că relaţiile economice bilaterale, dintre România şi SUA, s-au îmbunătăţit considerabil în ultimii ani. Preşedintele nostru a salutat prezenţa, în România a Oracle şi a constructorului auto Ford, dar şi pe cea a producătorului şi procesatorului de carne de porc, Smithfield, care, potrivit patronatelor din domeniu, ne-a adus doar pestă porcină şi interdicţia de a mai exporta carnea de porc cel puţin până la finele anului 2009. "Numai embargoul Comisiei Europene în ceea ce priveşte exporturile ne-a provocat pierderi materiale de peste 100 de milioane de euro, anual, şi a trimis în faliment trei producători interni", au comentat dezamăgiţi crescătorii de porcine.

Membrii mai multor grupări anti - NATO intenţionează să protesteze la Bucureşti

Peste 500 de persoane din grupări anarhiste şi extremiste din România şi din străinătate se află în Bucureşti şi intenţionează să protesteze pentru a atrage atenţia invitaţilor la summit-ul NATO.

Poliţia a intervenit în forţă ieri după-amiază la evacuarea a aproximativ 40 de militanţi anti-NATO, care au închiriat o hală a fabricii Timpuri Noi din Capitală. Chris­tian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat: "Toţi cei verificaţi vor fi lăsaţi să plece cu tot cu toate bannerele şi afişele pe care le au. Libertatea de exprimare este un drept constituţional, iar mesajele scrise pe bannere nu ating sfera penalului". Protestatarii închiriaseră hala pentru două săptămâni, pentru 2.800 de lei, dar ieri au fost împiedicaţi de paznicii fabricii să mai intre în imobil. George Cristea, directorul general al fabricii Timpuri Noi, căreia îi aparţinea hala de producţie, de unde au fost ridicaţi presupuşii manifestanţi anti-NATO, a declarat că a fost atacat de câţiva dintre cetăţenii străini care se aflau înăuntru.

De cealaltă parte, militanţii anti-NATO susţin că intervenţia forţelor de ordine a fost una violentă. Ei spun că nu aveau de gând să se manifeste în vreun fel violent contra summitului de la Bucureşti, ci doar voiau să-şi exprime liber opinii cu privire la soarta Alianţei. În sprijinul manifestanţilor, Centrul de Resurse Juridice atrage atenţia că "astfel de acţiuni nefundamentate legal sunt abuzive şi aduc un prejudiciu de imagine României, care pretinde a fi un stat de drept" şi democratic.

"În cazul în care nu există motive legale pentru reţinerea acestor persoane şi pentru interzicerea manifestaţiilor anti NATO, solicităm Poliţiei şi Statului Român să ia măsuri pentru păstrarea valorilor democraţiei şi statului de drept, punând în libertate pe toţi cei reţinuţi şi permiţând desfăşurarea tuturor activvităţilor legale pe care aceştia înţeleg să le desfăşoare", se arată în documentul de poziţie al Centrului de Resurse Juridice.

Potrivit unor surse din cadrul autorităţilor însărcinate cu securitatea Summit-ului NATO, peste 500 de membri ai organizaţiilor Acţiunea Antifascistă din Bucureşti, Colectivul Subteran din Iaşi, Antifa din Craiova, C.A.M.A.S şi Noua Dreaptă din România, precum şi unor organizaţii internaţionale ca Green Anarhist - ramura Greenpeace, A.R.A., A.T.A.C., Libertarian Front, NPD şi Falangele Spaniole s-au adunat în Capitală. Informaţiile deţinute de autorităţi arată că grupările extremiste ar fi lansat o invitaţie tuturor celor care au orientări similare să se alăture unor mişcări de protest ce ar fi programate astăzi în mai multe zone ale Capitalei.

Serviciile secrete româneşti au identificat mai multe pagini pe internet unde sunt postate invitaţiile, iar însemnele organizaţiilor au fost prezentate tuturor organelor de ordine incluse în planul de securitate al Summit-ului NATO de la Bucureşti.

Invitaţiile sunt însoţite de "Ghiduri Anti-NATO" care descriu amănunţit scopurile urmărite, informaţii turistice despre oraşul în care se va desfăşura protestul şi mai ales despre zona în care va avea loc Summit-ul NATO, informaţii despre legislaţia penală, despre cea privitoare la statutul străinilor şi despre cea referitoare la adunările publice din ţara organizatoare. De asemenea, ghidurile prezintă expresii uzuale în limba oficială a statului în care se desfăşoară summit-ul şi alte date de interes cum ar fi asistenţa medicală, juridică şi indicaţii despre vestimentaţie.

Conservatorii cer explicaţii

Deputatul Partidului Conservator, Dragoş Dumitriu, a lansat "un ecou", prin intermediul unei scrisori deschise prin care solicită explicaţii "clare" în legatură cu acţiunile Alianţei în care este implicată ţara noastră.

Dumitriu a făcut referire la trei teme majore politico-militare: motivaţia diplomatică şi probatoriul care au stat la baza intervenţiei militare în Irak, strategia, scopul şi etapizarea clară, actualizată, a operaţiunilor militare din Afganistan, precum şi strategia NATO din fosta Iugoslavie, cu precădere din zona musulmană, creată prin intervenţia Alianţei din 1998.

Deputatul Conservator a arătat că este "obligatoriu să se dea explicaţii cu privire la recuperarea pierderilor şi a cheltuielilor României odată cu participarea la demersurile militare ale alianţei" cu trimitere la: datoria irakiană, blocada Dunării, desfiinţarea bazelor militare din tară şi a marilor investiţii solicitate cu ocazia aderării la NATO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb