Prima întâlnire informală a Consiliului Competitivitate a avut loc în mandatul Ungariei de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene la sediul Grupului MOL. Miniştrii UE şi secretarii de stat responsabili de competitivitate s-au reunit în MOL Campus pentru a discuta despre provocările de pe continent. Stakeholderii din industrie au subliniat că menţinerea competitivităţii Europei este esenţială pentru succesul tranziţiei către energia verde, care presupune colaborarea şi crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea industrială. În cadrul evenimentului au luat cuvântul Zoltan Áldott, preşedintele Consiliului de supraveghere al Grupului MOL, şi Marco Mensink, directorul general al Consiliului European al Industriei Chimice (CEFIC). După discuţii, a avut loc şi o expoziţie interactivă în cadrul căreia participanţii au văzut o gamă variată de instrumente de prezentare, mostre de produse şi videoclipuri care prezintă domeniile strategice ale Grupului MOL, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Potrivit comunicatului, la întâlnirea informală a Consiliului Competitivitate care face parte din programul mandatului de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene a Ungariei au participat miniştri şi secretari de stat responsabili de competitivitate în statele membre. Obiectivul evenimentului a fost de a promova şi dezvolta competitivitatea în Europa.
"Este în interesul fiecăruia dintre noi ca Europa să rămână puternică şi competitivă. Acest lucru necesită o colaborare extinsă între industrie şi factorii de decizie politică. Solicităm conducerii Uniunii Europene să le ofere actorilor cheie de pe piaţă o viziune previzibilă şi realistă asupra viitorului, în locul unor reglementări şi poveri administrative excesive. Pachetul privind schimbările climatice "Fit for 55" este o iniţiativă excelentă, însă Europa are nevoie de un plan "Fit for Reality" pentru a face faţă provocărilor din lumea reală. Ne-am angajat să accelerăm tranziţia către energia verde prin intermediul investiţiilor pe care le facem, însă un cadru favorabil este esenţial pentru a avea succes în toate domeniile strategice. Este crucial pentru noi, deoarece Grupul MOL nu numai că se conformează obiectivelor UE în materie de mediu, dar joacă un rol important în asigurarea securităţii energetice în regiunea ECE", a declarat Zoltan Áldott, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Grupului MOL, în discursul său de bun venit.
Preocupările cu privire la competitivitatea continentului au fost evidenţiate încă de la începutul anului, în februarie, de către stakeholderii din industria europeană: 73 de lideri din aproape 20 de industrii au elaborat o declaraţie comună, cunoscută sub numele de "Declaraţia de la Anvers", care a fost adresată prim-ministrului belgian Alexander De Croo, pe atunci preşedinte al Consiliului European, şi Ursulei von der Leyen, preşedinte al Comisiei Europene. Participanţii la Summitul Industrial de la Anvers au fost de acord asupra faptului că succesul tranziţiei către energia verde se bazează pe competitivitate. De atunci, peste 1.200 de organizaţii au semnat declaraţia, iar discuţiile continuă în cadrul "Dialogurilor de la Anvers" pentru a dezvolta temele din declaraţie şi de a stabili un acord care să sprijine procesul decizional viitor, se menţionează în comunicat.
După întâlnire, invitaţii au participat la o expoziţie interactivă în cadrul căreia Grupul MOL a prezentat zonele sale strategice de dezvoltare sustenabilă, prin intermediul unor instrumente demonstrative, mostre de produse şi videoclipuri. Elementele expuse au abordat teme precum hidrogenul verde, biogazul, diferiţi combustibili sintetici şi biocombustibili, managementul deşeurilor şi reciclarea plasticului, evidenţiind şi materiile prime petrochimice necesare pentru fabricarea produselor de zi cu zi. De asemenea, compania a înfiinţat un laborator de litiu cu ocazia evenimentului, iar experţii săi au prezentat oportunităţile pe care MOL le-a identificat în domeniul energiei geotermale şi al captării şi stocării carbonului (CCS).