SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" Piaţa AeRO şi-a pierdut din atractivitatea avută în prima parte a anului trecut

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Piaţa AeRO şi-a pierdut din atractivitatea avută în prima parte a anului trecut

Jumătate din acţiunile venite în ultimii ani pe Sistemul Multilateral al BVB - sub preţul ce a precedat listarea

Aurelian Dochia: "A fost un optimism exagerat în piaţă, atât din partea companiilor, cât şi a investitorilor"

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: "AeRO este o piaţă fără istoric, care o face extrem de dependentă de presupuneri"

După o evoluţie uimitoare în prima parte a anului trecut, când plasamentele private erau suprasubscrise uluitor de repede şi orice acţiune creştea puternic imediat după listare, frenezia din Piaţa AeRO a dispărut. Preţurile sunt într-un declin generalizat, volumele sunt tot mai subţiri iar pentru brokeri este din ce în ce mai anevoios să găsească investitori pentru plasamente.

Este o situaţie care apare într-un context general mai puţin prielnic pieţelor de acţiuni, care se confruntă cu înăsprirea politicii monetare a băncilor centrale şi frânarea creşterii economice, accentuată de războiul declanşat de Rusia. Dar, poate mai important este ceea ce au livrat companiile în comparaţie cu estimările din memorandum-urile de listare. Mai mult de jumătate din emitenţii veniţi anul trecut în AeRO au raportat pentru 2021 profituri "sub aşteptări" sau "cu mult sub aşteptări", conform evaluărilor noastre, unele companii suferind chiar pierderi.

Aurelian Dochia: "Cred că modul în care au fost plasate aceste investiţii nu au arătat suficient de clar că sunt mai degrabă din zona capitalului de risc"

Analistul economic Aurelian Dochia crede că, în primul rând, a fost vorba despre un optimism exagerat în piaţă, atât din partea companiilor cât şi a investitorilor. Dar, nu este un izolat, situaţii similare întâlnindu-se şi în alte burse.

"În Statele Unite a existat moda SPAC-urilor (n.r. Special Purpose Acquisition Company), vehicule de investiţii care strângeau bani dar nu se ştia în ce îi vor investi. Se spera că vor avea rezultate foarte bune, dar până la urmă au fost dezamăgitoare", spune analistul economic.

În opinia sa, plasamentele în companii ce urmează să se listeze în Piaţa AeRO sunt apropiate de investiţiile de capital de risc. "Cei care se angajează în astfel de investiţii trebuie să ştie că din zece asemenea plasamente, poate doar două sau trei sunt de succes. Câteva sunt eşecuri totale, iar altele nu reuşesc să se dezvolte cu adevărat. Totuşi, cred că modul în care au fost plasate aceste investiţii nu au arătat suficient de clar că sunt mai degrabă din zona capitalului de risc. Este o lecţie pe care investitorii o vor învăţa, ceea ce îi va face mult mai prudenţi pe viitor".

Jumătate din cele 24 de acţiuni lis­tate în Piaţa AeRO în ultimii ani se află în prezent sub preţul din plasament sau cel estimat în memorandum, cele mai severe declinuri fiind de 60-70% pentru Air Claim şi GoCab Software. În rândul câştigătorilor dinamicile sunt variate, vedeta fiind Safetech Innovations cu o creştere de peste 16 ori faţă de preţul din plasament (ajustat cu majorarea de capital cu alocare de titluri gratuite operată de emitent).

Adrian Mitroi: "Unul dintre argumentele cu care brokerii câştigă contractul pentru listarea unei companii este preţul, astfel încât au tendinţa de a supralicita în evaluare"

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale, este de părere că, în prezent, companiile vin în piaţă cu o supraevaluare de 20-40%, astfel încât pentru investitorii de retail ar fi mai adecvat să cumpere după şase luni - un an de la listare, în funcţie de rezultatele livrate.

Domnia sa ne-a spus: "În oferte publice sau private descarcă antreprenorii sau investitorii de serie A, cât mai favorabil pentru ei, fără să lase prea mult investitorilor de serie B, adică celor din IPO. Pe de altă parte, unul dintre argumentele cu care brokerii câştigă contractul pentru listarea unei companii este preţul, astfel încât au tendinţa de a supralicita în evaluare. Circa 70% din evaluarea unei companii nelistate, care nu are un istoric de tranzacţionare, provine din valoarea actuală a perpetuităţii fluxurilor de numerar viitoare. Iar evaluările, care sunt făcute de brokeri şi verificate superficial de piaţă, sunt foarte sensibile la estimări. Aşa că, o supraevaluare de 20% până la 40% este deja norma, nu excepţia. Asta comprimă foarte mult randamentele, ceea ce înseamnă că trebuie elongat orizontul investiţional. Iar de obicei, termenul lung este atuul investitorilor instituţionali, care au şi banii şi mandatul în acest sens".

Profesorul de finanţe comportamentale spune că AeRO este o piaţă fără istoric, care o face extrem de dependentă de presupuneri, de unde apar supraestimările de evaluare.

"Investitorii individuali trebuie să stea deoparte de IPO-uri. Să lase instituţionalii şi antreprenorii iniţiali să facă aşezările şi să cumpere ulterior, după şase luni - un an, în funcţie de ce livrează compania. Mai ales pe AeRO, unde coeficientul de risc este substanţial, pentru că sunt modele de afaceri noi, insuficient verificate în piaţă, nu existe comparaţii etc. AeRO este o piaţă fără istoric, care o face extrem de dependentă de presupuneri. Iar aceste presupuneri induc în general eroarea de supraestimare, pe care o vedem", ne-a spus Adrian Mitroi.

De la începutul acestui an, Roca Industry, DN Agrar Group, ABN Systems International, Dr. Fischer Dental, Grup Şerban Holding şi Bento s-au listat în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Doar acţiunile Roca Industry şi DN Agrar Group se află peste preţurile din plasament.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu stiu ce s-a schimbat pe aero ca avem in cintinuare companii care dau comunicate sa treaca timpul si ne spun ca au infiintat firme in America.In rest lichiditate mica dar asa e pe tot BVB de cand exista-cu niste spike la cate un eveniment,un razboi,o ordonanta.

    Pe BVB nu o sa se schimbe nimic pentru ca brokerii se comporta la fel,sa se plaseze pe langa o mica teapa iar investitorii adora majoritarii care-i mint regulat,nici macar frumos,asa,ciobaneste. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb