Supoziţii "petrochimice"

Ştefan Rădeanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 mai 2007

Nu cred că închiderea rafinăriei Arpechim se datorează nerealizării investiţiilor de mediu. Într-adevăr la Piteşti sunt ceva probleme de natură să creeze o motivaţie legală a suspendării pe o perioadă de şase luni a autorizaţiei, însă ele sunt ... minore. Nemodernizarea la scadenţă, la finele anului trecut, a rezervoarelor de benzine, a haldei de deşeuri de acrilonitril şi a celei de nămol, deşi reală, nu impuneau o măsură atât de severă. Vehicularea argumentului alinierii la normele europene şi impunerea stricteţii în acest caz, din punctul meu de vedere, nu se susţine.

Am să mă şi explic.

Arpechim nu este un caz singular şi nici măcar nu este atât de grav din punct de vedere al mediului, pe cât se insistă. Rafinăria a avut întârzieri în realizarea inves­tiţiilor de mediu dar închiderea nu mi se pare soluţia de rezolvare. Spun aceasta deoarece în acest caz s-a lucrat cu măsuri diferite. Este vorba despre o decizie discriminatorie. Dacă la Arpechim lucrurile sunt atât de grave pe cât sunt ele prezentate, înseamnă că la Galaţi, la Combinatul Siderurgic Mittal, este dezastru.

Este închis fostul Sidex pentru că nu are autorizaţie de mediu? Nu am auzit. Este sancţionat Combinatul, altfel decât prin amenzi, pentru că în perioada 2004-2006 a investit doar 18 procente din totalul de 108 milioane de euro la cât s-a angajat ferm prin contractul de privatizare pentru a realiza inves­tiţii în modernizarea instalaţiilor? Iar nu am auzit.

La Arpechim nu se puteau aplica amenzi şi somaţii? Mai mult, fos­tul comisar şef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, afirma la începutul acestui an că autorizaţia de mediu care a expirat la finele anului trecut era incompletă şi "aproape ilegală" .

Am dat acest exemplu nu pentru a milita pentru închiderea combinatului de la Galaţi, ci pentru a sublinia gradul de discriminare ce apare în cazul deciziei de la Arpechim.

O altă "petardă" aruncată în piaţă este cea legată de o lovitură dată de PD actualului Guvern pentru a crea tensiuni sociale în Argeş. Este prea subţire pista.

Un scenariu vehiculat este cel al implicării omului de afaceri Dinu Patriciu în proces, lucru infirmat categoric de acesta. Se pot face tot felul de supoziţii mai mult sau mai puţin .

Până la urmă totul pare să se învârtă în jurul obiectivului Oltchim, cel mai afectat de acest proces, combinatul fiind legat ombilical de rafinăria de la Piteşti, unicul furnizor de materie primă. Să fie vorba aici despre un imbold dat preluării instalaţiei de piroliză de la Arpechim şi constituirea companiei Petrom Petrochemicals Argeş care să fie cumpărată de combinatul chimic?

Reciproca este valabilă. Să subliniem faptul că directoarea executivă a Petrom anunţa, relativ recent, că vânzarea Petrom Petrochemicals avea termen de finalizare în cursul acestei veri. Or, vara a bătut deja la poartă şi iată că Arpechim, imediat după ce a ieşit din procesul de revizie tehnică, proces demarat în luna aprilie, a fost închis pe considerente de mediu.

Această tranzacţie, după cum explica preşedintele AVAS, în luna februarie, prevedea ca Petrom să constituie o firmă destinată activităţilor din petrochimie care să fie cumpărată de stat, ca acţionar majoritar Oltchim, sau să controleze pachetul majoritar de acţiuni în schimbul unei părţi din titlurile pe care le are acesta la Petrom.

Este o simplă supoziţie ... "petrochimică", dar care merită analizată.

Raport curent conform Regulamentului CNVM nr.1/2006

Data raportului: 08.02.2007

Denumirea societăţii comerciale: S.C. Oltchim S.A. Rm. Vâlcea

Sediul societăţii: Rm. Vîlcea, str. Uzinei nr. 1

Fax: 0250/735030/736188

Telefon: 0250/701200

Codul unic de înregistrare:1475261

Numărul de ordine în Registrul Comerţului :J38/219/1991

Capital social subscris şi vărsat: 354.695.600,10 RON

Piaţa reglementată pe care se tranzacţionează valorile mobiliare emise: BVB

Eveniment de raportat: posibilitatea de extindere a activităţii societăţii prin preluarea unor active SC OLTCHIM SA informează acţionarii şi investitorii asupra următoarelor evenimente:

Societatea a demarat, prin intermediul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, tratativele cu PETROM SA pentru preluarea pirolizei de la ARPECHIM - PITEŞTI. În acest mod, OLTCHIM SA va deveni independentă în asigurarea cu principalele materii prime, respectiv etilena şi propilena.

Urmare a propunerilor făcute de către OLTCHIM SA, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a acceptat să demareze procedurile pentru ca partea de exploatare minieră a sării şi a calcarului din zona Vâlcea, din cadrul Exploatării Miniere Vâlcea, care aparţine Societăţii Naţionale a Sării, să fie constituită ca o entitate juridică distinctă, în cadrul căreia să deţină participaţii atât OLTCHIM SA, cât şi UZINELE SODICE GOVORA SA.

Avînd în vedere şansele extraordinare ca OLTCHIM SA să devină independentă din punctul de vedere al asigurării materiilor prime de bază, procedurile de majorare a capitalului social al societăţii conform prevederilor Legii nr. 30/2007 creeaza premisele pentru a determina o capitalizare a societăţii cu aporturile rezultate din subscrierile acţionarilor privaţi şi a investiţiilor de pe piaţa de capital.

Director General,

Roibu Constantin

RAPORTĂRI INCOMPLETE

O observaţie circulând, ieri, pe internet, constata că raportările publice întocmite de Petrom şi Oltchim în anul 2006 nu menţionează problemele importante precum cele legate de mediu în cazul Petrom sau cele legate de dependenţa totală a combinatului din Râmnicu Vâlcea de rafinăria Arpechim şi considera că se impune o investigaţie a BVB-ului, altminteri existând riscul ca Bursa să-şi piardă credibilitatea, coborând la nivelul jocurilor de noroc.

Subscriem opiniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb