SUPRASUBSCRIERE DE 269% Interes fulminant al investitorilor mici pentru acţiunile "Transgaz"

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2013

Interes fulminant al investitorilor mici pentru acţiunile "Transgaz"

Micii investitori au subscris, până ieri, în jurul orei 17.30, cu 269% mai multe acţiuni "Transgaz" (simbol TGN) decât sunt alocate pentru această categorie, în cadrul ofertei de listare a 15% din acţiunile companiei.

Cererea venită din partea micilor investitori a depăşit cu 269% numărul de titluri disponibile pe această tranşă, datorită discountului de 5% acordat în primele trei zile ale ofertei derulate de stat pentru vânzarea a 15% din "Transgaz". În următoarele şase zile ale ofertei, discountul acordat va fi de 3%. Pe această tranşă sunt alocate 7% din acţiunile scoase la vânzare de stat.

Statul vrea să vândă pachetul de 15% din acţiunile "Transgaz" la un preţ minim de 171 lei/titlu şi un maxim de 230 lei/titlu.

În cazul tranşei investitorilor mici (7%), subscrierile se fac la preţul de 230 de lei.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Gradul de suprasubscriere este o surpriză plăcută, la doar trei zile de la lansarea ofertei"

În cadrul ofertei publice secundare de vânzare a 15% din capitalul "Transgaz", tranşa investitorilor mici a fost subscrisă în proporţie de 269%, ne-a spus Simion Tihon, broker al "Prime Transaction".

Pe această tranşă au fost oferite 123.625 acţiuni, până ieri în jurul orei 17.30, intenţia de subscriere fiind de 333.352 acţiuni, a adăugat domnia sa.

Simion Tihon a completat: "Gradul de suprasubscriere este o surpriză plăcută, ţinând cont că au trecut doar trei zile de când oferta a fost lansată. Cel mai probabil, începând de astăzi, va scădea interesul pentru această tranşă, ţinând cont că ieri a fost ultima zi în care cei care au subscris în cadrul ofertei Transgaz au putut obţine un discount de 5% faţă de preţul la care cumpără investitorii instituţionali".

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Suprasubscrierea reprezintă o situaţie normală, dat fiind discountul de 5%"

Este o situaţie normală, în condiţiile în care investitorii de retail au beneficiat de un discount de 5% faţă de preţul la care cumpără investitorii instituţionali, consideră Mihai Mureşian, director tranzacţionare "Intercapital Invest".

"Cu siguranţă acest lucru i-a atras pe investitori şi acest lucru s-a văzut în primele zile. Va fi interesant de văzut dacă această creştere va continua", a mai spus domnia sa.

Mihai Mureşian a continuat: "Nu cred că o să mai vedem o creştere atât de fulminantă a subscrierilor, ci mai degrabă cred că o să vedem o temperare".

Domnia sa a explicat că toţi investitorii care au fost interesaţi să subscrie au făcut mişcarea în primele zile, urmând ca în ultimele zile să se axeze pe investitorii instituţionali şi investitorii mari.

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Există un interes binecunoscut al investitorilor mici pentru acţiuni ale statului"

Suprasubscrierea era de aşteptat, luând în considerare reducerea de 5% faţă de preţul final, este de părere Marcel Murgoci, director operaţiuni "Estinvest".

"Există un interes binecunoscut al investitorilor mici pentru acţiuni ale statului, mai ales dacă exis-tă posibilitatea de obţinere a unui preţ mai mic decât cel stabilit", a adăugat domnia sa.

Marcel Murgoci consideră că tranşa instituţionalilor reprezintă miza cea mare, pentru că acolo este pachetul cel mai mare şi acolo se va stabili şi preţul final de subscriere.

"Cred că subscrierile vor mai creşte, având în vedere că se pot face subscrieri multiple, un inves-titor putând să mai subscrie o cantitate", a mai spus Marcel Murgoci.

Dacă interesul este mare, este posibil să mai crească gradul de suprasubscriere, a conchis domnia sa.

Statul ar putea să încaseze din această tranşă 20 milioane lei, dacă preţul va fi stabilit la nivelul minim al ofertei şi se va aplica un discount de 5%. Dacă preţul va fi stabilit la maximul din ofertă şi se aplică acelaşi discount de 5%, valoarea acestei tranşe este de aproape 28 milioane lei.

Investitorilor mari de retail le revin 8% din acţiunile "Transgaz" din ofertă, aceştia putând subscrie acţiunile la acelaşi preţ maxim, de 230 lei.

Tranşa de 85% din titlurile ofertei se va acorda investitorilor instituţionali, în funcţie de subscrierile acestora umrând să se stabilească preţul la care statul va vinde pachetul reprezentând 15% din acţiunile TGN.

În cazul tranşei investitorilor instituţionali, nivelul subscrierilor nu este public, spre deosebire de tranşele oferite investitorilor de retail.

Dacă preţul final al ofertei va fi stabilit la nivelul minim, de 171 lei/acţiune, tranşa investitorilor mari de retail este evaluată la 24 milioane lei, iar segmentul investitorilor instituţionali este de 256,7 milioane lei.

La preţul maxim, de 230 lei/acţiune, tranşa marilor investitori de retail este evaluat la 32,5 milioa-ne lei, iar cea a investitorilor instituţionali este de peste 345 milioane lei. Oferta se va încheia pe 16 aprilie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce e secreta subscrierea la transa investitorilor institutionali ?De ce se vrea sa nu stim cine cumpara proprietatea statului ? Nu cumva sunt niste intelegeri oneroase la mijloc de jaf al proprietatii publice ?E scandalos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb