SURSĂ: Delegaţii OPEC au ajuns la un acord pentru reducerea producţiei

Cătălina Vlăsceanu
Internaţional / 1 decembrie 2016

Delegaţii OPEC au ajuns la un acord pentru reducerea producţiei

Statele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au ajuns la un acord pentru reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi, la 32,5 milioane de barili pe zi, a declarat ieri unul dintre delegaţii prezenţi la reuniunea organizaţiei, citat de Bloomberg.

După mai multe săptămâni de negocieri tensionate, cei mai mari trei producători din cadrul organizaţiei, Arabia Saudită, Irak şi Iran, şi-au rezolvat diferenţele de opinie referitoare la cotele fiecărui stat membru.

Arabia Saudită a acceptat ca Iranul să îşi poată mări producţia de petrol la circa 3,9 miliarde de barili pe zi.

Acordul este probabil să includă şi o reducere a livrărilor producătorilor de petrol din afara OPEC cu aproximativ 600.000 de barili pe zi.

OPEC a început ieri dezbaterile pentru un acord destinat reducerii producţiei, în ideea de a susţine preţurile reduse la petrol, însă Iranul şi Irakul se opun presiunilor venite din partea Arabiei Saudite pentru o diminuare a producţiei, relatează Reuters.

Miniştrii Petrolului din statele OPEC au început o reuniune informală la ora 07:00 GMT la hotelul Vienna Park Hyatt, în avanpremiera reuniunii lor oficiale care va începe la ora 09:00 GMT la sediul OPEC.

"Vom ajunge la un acord astăzi (ieri; n.r.)" a declarat un delegat irakian la intrarea în hotelul unde are loc reuniunea informală. "Sunt optimist", a declarat la rândul său ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, adăugând că nu a fost formulată nicio solicitare pentru ca Iranul să îşi reducă producţia.

În urmă cu două luni, la Alger, miniştrii OPEC au căzut de acord, în principiu, asupra unei reduceri a producţiei cartelului până la 32,5 - 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi în prezent, pentru a sprijini preţul în scădere al petrolului.

OPEC a precizat atunci că Iranul, Libia şi Nigeria nu vor fi obligate sa îşi reducă producţia deoarece industria lor petrolieră a fost afectată de tensiuni interne şi sancţiuni internaţionale.

Acest acord preliminar este considerat o victorie pentru Iran având în vedere că autorităţile de la Teheran vor să îşi majoreze producţia pentru a recupera cota de piaţă pierdută în urma sancţiunilor occidentale, cotă ocupată de rivalul Arabia Saudită.

Cu toate acestea, potrivit unor surse citate de Reuters, în ultimele săptămâni Arabia Saudită şi-a modificat poziţia şi se oferă să îşi reducă producţia cu doar 500.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă că Iranul va trebui să îşi limiteze producţia la 3,8 milioane barili pe zi.

În replică, sursele susţin că marţi Iranul a trimis o scrisoare membrilor OPEC în are cere ca Arabia Saudită să îşi reducă producţia cu un milion de barili pe zi, mai mult decât sunt dispuse autorităţile de la Riad.

De asemenea, Irakul face şi el presiuni pentru a-şi majora producţia susţinând că are nevoie de fonduri pentru a lupta cu militanţii din Statul Islamic. Împreună Iranul şi Irakul produc puţin peste opt milioane de barili pe zi, fiind devansaţi de cel mai influent membru al OPEC, Arabia Saudită care produce 10,5 milioane barili pe zi, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb