Autorităţile americane derulează o anchetă la agenţia de rating Moody's Investors Service, suspectând că aceasta a supraevaluat produse financiare garantate cu împrumuturi imobiliare "subprime", care au stat la originea crizei financiare, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal (WSJ).
Conform surselor, ancheta ce priveşte agenţia Moody's se află în stadiu preliminar, iar în ultimele luni ar fi avut loc mai multe întâlniri între conducerea agenţiei de rating şi oficiali ai Departamentului Justiţiei. Potrivit surselor, nu este clar, încă, dacă ancheta va genera un proces în instanţă. Acestea mai afirmă că Departamentul Justiţiei analizează cazul Moody's din anul 2010.
WSJ notează că autorităţile americane reproşează agenţiei Moody's evaluarea necorespunzătoare a titlurilor de credit emise între 2004 şi 2007, care includ împrumuturi imobiliare "subprime". Conform surselor, agenţia a dat dovadă de lipsă de obiectivitate în acţiunile sale, urmărind să nu-şi piardă clienţii.
Atunci când fac achiziţii sau plasamente în diferite active, investitorii se bazează pe calificativele agenţiilor de rating, care evaluează calitatea unui produs financiar şi riscurile de insolvabilitate ale unui debitor. Moody's, a doua firmă majoră de rating din lume după S&P, a fost un emitent important de calificative de top "AAA" pentru titlurile de credit, înaintea crizei financiare.
Oficialii Moody's şi cei ai Departamentului de Justiţie nu au făcut vreun comentariu cu privire la cele publicate de WSJ.
Standard & Poor's (S&P), altă agenţie majoră de rating, este în vizorul Departamentului de Justiţie din SUA. Surse apropiate cazului afirmă că este iminent un acord între Departamentul de Justiţie şi S&P, care include o amendă în valoare de 1,37 miliarde de dolari. Acordul amiabil va pune capăt urmăririi penale.
1. Știm deznodământul
(mesaj trimis de Cristi C în data de 03.02.2015, 10:16)
Va primi o amendă și apoi va scădea ratingul suveran al Rusiei (la fel ca și S&P).