Băncile italiene iau în considerare sprijinirea salvării creditorilor cu probleme - "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza" - injectând capital privat în valoare de 1,2 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari) în cele două instituţii financiare regionale, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, conform Agerpres.
Guvernul de la Roma intenţionează să conducă operaţiunea de salvare dar autorităţile UE de concurenţă au cerut o injecţie privată de capital în schimbul aprobării asistenţei financiare. Necesităţile de capital ale celor două bănci regionale sunt estimate la 6,4 miliarde de euro.
Băncile italiene, care au pompat deja 3,4 miliarde de euro în alţi creditori cu probleme, nu vor să mai injecteze bani, deşi ar fi mai costisitor pentru ele dacă "Veneto Banca" SpA şi "Popolare di Vicenza" sunt închise, susţin sursele.
Anul trecut, băncile, asigurătorii, fundaţiile bancare din Italia şi banca de stat CDP au fost de acord să înfiinţeze fondul Atlas, pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru evitarea unei crize în al patrulea sistem bancar al zonei euro.
În schimbul finanţărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.
Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante (NPL), fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
În februarie, Parlamentul italian şi-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.
Guvernul de la Roma caută modalităţi ca să sprijine băncile cu probleme fără să încălce prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.
Instituţiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecţii de capital şi garanţii de stat.