Grupul german BASF AG, cu operaţiuni în sectorul chimicalelor, vrea să înstrăineze un portofoliu considerabil de active ca să încerce să salveze o afacere pe care a încheiat-o în 2017 pentru preluarea unor operaţiuni ale grupului belgian Solvay, conform unor surse citate de Reuters.
BASF lucrează, în acest sens, cu banca de investiţii Lazard, care trebuie să găsească un cumpărător pentru activele din domeniul plas-ticului, care ar putea fi evaluate la circa 450 de milioane de euro (515 milloane de dolari), inclusiv datorii, adaugă sursele. Potrivit acestora, pachetele cu informaţii au fost trimise la potenţiali cumpărători înainte de Crăciun, iar prima rundă de oferte este aşteptată până la finele acestei luni.
BASF şi Lazard au refuzat să comenteze informaţia, iar oficialii Solvay nu au fost disponibili pentru declaraţii, conform Reuters.
Ca să înlăture temerile autorităţilor antitrust europene, BASF a propus în octombrie să excludă de pe lista activelor pe care vrea să le preia părţi ale operaţiunilor Solvay din Europa, inclusiv capacităţile de inovare.
Totodată, compania germană este dispusă să renunţe la activele de producţie ale Solvay din domeniul materialor plastice.
Comisia Europeană a stabilit un termen provizoriu la data de 25 ianuarie pentru exprimarea poziţiei sale în privinţa afacerii cu grupul belgian.
Conform surselor, BASF vinde active către societăţi care au luat parte la licitaţia din 2017 pentru operaţiunile Solvay, printre care se numără SK Innovation din Coreea de Sud, KingFa din China şi firma de investţii SK Capital.
Prin afacerea cu Solvay, BASF vrea să-şi consolideze activităţile cu nylon şi să-şi extindă accesul pe pieţe cu creşteri mari din Asia şi America de Sud.
Pentru Solvay, vânzarea este parte a planului său de înstrăinare a produselor cu volum mare, respectiv de concentrare pe aplicaţii specifice destinate sectorului aerospaţial, auto şi cel al ţiţeiului şi gazelor, unde poate realiza marje mai mari de câştig.