Bogdan Stănescu, consilierul viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, ar fi propunerea statului pentru poziţia de administrator special la "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Şi Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, acţionarul minoritar al "Oltchim", s-a arătat interesat să fie implicat în administrarea combinatului chimic, care a intrat recent în insolvenţă.
Rominsolv şi BDO Business Restructuring, administratorii judiciari ai Oltchim, au convocat Adunarea Generală a Acţionarilor companiei pe 14 martie pentru desemnarea administratorului special al combinatului vâlcean.
• Vosganian are nevoie de pace socială şi de sprijin politic pentru a salva Oltchim
Ieri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, după o întâlnire cu sindicatele din Oltchim, cu deputaţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale din Vâlcea, că nu poate salva combinatul de unul singur şi că are nevoie de un acord de voinţă politică al partidelor de guvernământ, de susţinerea sindicatelor şi de pace socială.
Domnia sa a subliniat: "Nu vreau să fac din Oltchim un show mediatic, la fel ca în toamna anului trecut. Riscăm să-i dăm Oltchim o dimensiune anecdotică. Este nevoie de o atmosferă sobră şi de reponsabilitate în jurul Oltchim. Niciun investitor nu va veni dacă salariaţii Oltchim, în ziua de salariu, intră în greva foamei, iar alţii umblă cu sticla cu benzină să şi-o toarne în cap şi să-şi dea foc".
Ministrul Economiei a afirmat că se încăpăţânează să salveze Oltchim, în ciuda celor spuse de FMI, care crede că societatea nu are şanse de supravieţuire. Planul A pentru Oltchim este acordarea unui ajutor de salvare de 20 milioane de euro şi a unor garanţii de stat pentru credite de 25 milioane de euro. Astfel, combinatul poate avea bani să-şi repornească producţia la un nivel care să-i asigure profitabilitatea.
Potrivit ministrului Vosganian, planul B pentru combinat este o formulă de prelucrare a materiilor prime în sistem lohn, în urma unor înţelegeri cu furnizorii şi traderii care au relaţii contractuale vechi cu Oltchim.
Varujan Vosganian a subliniat că va continua să transmită Comisiei Europene documente care să ateste că Oltchim nu a mai beneficiat de ajutor de stat. Domnia sa a subliniat că fără acordul Comisiei Europene, statul nu are cum să acorde mai devreme ajutorul de salvare pentru combinat.
• Roibu tulbură apele în combinat
Constantin Roibu, fostul director general al Oltchim, face ce face şi tulbură apele la Oltchim. Ieri, Corneliu Cernev, lider de sindicat din combinat, ne-a declarat că muncitorii sunt revoltaţi din cauza faptului că Ministerul Economiei vrea să aducă vechea conducere în societate: "Avem informaţii că Gabriel Dumitraşcu, şeful OPSPI, s-a întâlnit şi a discutat cu Constantin Roibu şi domnul Roibu a început să se laude, pe plan local că-şi pune om de încredere la conducerea Oltchim. L-am întrebat pe domnul ministru Vosganian despre acest lucru şi domnia sa ne-a spus că nu are cunoştinţă ca vreun reprezentant al Ministerului Economiei să se fi întâlnit cu Constantin Roibu".
Gabriel Dumitraşcu ne-a spus că o astfel de întâlnire nu a avut loc. Şi Constantin Roibu ne-a declarat că nu s-a întâlnit cu domnul Dumitraşcu, dar ne-a precizat: "Sâmbătă, am avut o întâlnire cu parlamentarii din Vâlcea şi reprezentanţii administraţiei locale în care le-am prezentat o strategie de reorganizare a Oltchim. Este un plan care poate funcţiona în 6-9 luni şi care poate scoate cu succes combinatul din insolvenţă. Ei au propus atunci ca eu să fiu chemat la Ministerul Economiei şi să prezint acest plan".
Sindicaliştii au cerut, în întâlnirea de ieri, soluţii pentru repornirea şi redresarea combinatului, păstrarea actualului contract colectiv de muncă şi finanţarea necesară repornirii Oltchim.
1. care ape doamna Alina,
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 19.02.2013, 08:18)
doar in decizia de insolventa se precizeaza ca din cauza lipsei lichiditatilor. Cea mai tare formulare :-) Pai chiar nu mai exista nici un leutz prin casierie ? Uitati-va ca exista si cereri standard pentru intrarea in insolventa. Asa ceva nu am gasit in nici o formulare. De asemenea in Europa concernul este cunoscut ca fiind cel mai mare producator de PVC. Si acolo avem nevoie de materia prima pentru benzina. Poate pentru asta purtau lucratorii acele sticlute la dumnealor. Sa priceapa si domnul ministru :-) Cat despre domnul Roibu si domnul Preussner de ce nu incercati sa le luati un interviu. Sau mai simplu dati dumneavoastra o fuga la Valcea si eu ma reped la Duisburg ...