SURSE CARE CONFIRMĂ INFORMAŢIILE BURSA: Investitori autohtoni, aproape de preluarea unei părţi din "ATE Bank" România

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 octombrie 2012

Investitori autohtoni, aproape de preluarea unei părţi din "ATE Bank" România

Marinel Burduja, în cărţi pentru conducerea noii bănci

"ATE Bank" România, preluată recent de "Piraeus Bank", va fi cumpărată parţial de câţiva investitori români şi capitalizată iniţial până la 60 de milioane de euro, urmând ca în 2013 să fie atraşi mai mulţi investitori, inclusiv Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), iar capitalurile să ajungă la 200 milioane euro.

"Negocierile cu cei de la < Piraeus > sunt într-o fază foarte avansată. Va fi preluată nu doar licenţa < ATE Bank >, ci şi o parte din activele şi pasivele băncii. Finalizarea tranzacţiei este o ches-tiune de zile", au declarat surse apropiate tranzacţiei şi citate de Mediafax.

Din informaţiile disponibile până la această oră, noua bancă se va adresa exclusiv segmentului de companii, fiind vizate cu precădere cele din industrie şi agricultură.

Potrivit surselor citate, noua bancă va fi condusă, începând de anul viitor, de fostul vicepreşedinte "Raiffeisen Bank" Marinel Burduja, care ar fi şi artizanul negocierilor.

Contactat de Ziarul BURSA, Marinel Burduja a refuzat să comenteze aceste informaţii. Totuşi, domnia sa ne-a spus că se află într-o "perioadă de neutralitate" faţă de "Raiffeisen Bank International", perioadă pe care trebuie s-o respecte.

Ziarul BURSA a scris, în urmă cu circa o lună, că o bancă cu capital românesc şi-ar putea face apariţia în sistemul bancar local, iniţiativa aparţinându-i lui Marinel Burduja, care s-ar fi aflat în discuţii cu SIF-urile, având sprijinul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru deschiderea unei bănci de investiţii autohtone.

"Este vorba despre o bancă de inves-tiţii, cu o selecţie foarte riguroasă a plasamentelor, care să finanţeze companiile cu capital autohton", ne-au declarat, atunci, sursele noastre.

Acestea ne-au precizat că ideea este ca noua bancă să pună bazele unei instituţii de credit "pur româneas-că", fără să fie preluate active de la alte bănci, adăugând că, dacă ar fi vorba despre o preluare de active, atunci ele ar trebui să fie performante, doar că în prezent nu sunt de vânzare astfel de active.

Cu o lună în urmă, Marinel Burduja ne-a declarat: "Este visul oricărui bancher român să pună bazele unei bănci cu capital autohton".

"Acest lucru se va întâmpla la momentul oportun. Cred că este extrem de important ca, într-o bună zi, să fie prezent pe piaţa locală şi capitalul românesc. Acest lucru ar spori interesul investitorilor străini"

Reprezentanţii SIF considerau, la vremea respectivă, că iniţiativa lansării unei bănci cu capital autohton este lăudabilă, dar că este foarte dificil de pus în practică acest lucru, având în vedere contextul actual şi formalităţile care sunt de parcurs.

În urmă cu două luni a apărut pe piaţă informaţia că un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrărescu, la care se alăturau cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare, va prelua afacerea ATE Bank în România.

Sursele citate au precizat, însă, că tranzacţia va fi realizată de un număr minim de investitori, urmând ca, ulterior să fie deschisă posibilitatea şi altor oameni de afaceri să investească, inclusiv Societăţilor de Investiţii Financiare.

În contextul evoluţiilor de pe piaţa bancară din ultimii ani, care au ridicat semne de întrebare privind oportunitatea de a avea circa 85% din sistem deţinut de capital străin, noua entitate a câştigat rapid susţinerea, atât din partea BNR, cât şi din partea autorităţilor de la cel mai înalt nivel.

Potrivit unor surse oficiale, proiectul este susţinut şi de vicepremierul Florin Georgescu, ministru al Finanţelor Publice, un partizan recunoscut al capitalului autohton.

Numele viitoarei instituţii de credit va fi schimbat, dar va avea o rezonanţă uşor apropiată de cel actual.

Sergiu Manea, directorul general şi membru în Consiliul de Administraţie al "ATE Bank", a încetat colaborarea cu banca la începutul săptămânii trecute, reprezentanţii instituţiei bancare declarându-ne că decizia a avut la bază motive personale.

"ATE Bank" România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima unitate bancară cu capital mixt (român şi străin) din România.

În iunie 2006, "Agricultural Bank of Greece" ("ATE Bank Greece") a preluat pachetul majoritar de acţiuni al băncii sus menţionate. La mijlocul acestui an, "Piraeus Bank" Grecia a preluat "ATE Bank" Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adică şi 93,27% din acţiunile "ATE Bank" România.

Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM deţine 3,83% din acţiunile ATE, în valoare nominală de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt împărţite între 2.330 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb