Surse: CCP.RO nu a răspuns ofertei BRM de software pentru Contrapartea Centrală. De ce?

Andrei Iacomi, George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie

Surse: CCP.RO nu a răspuns ofertei BRM de software pentru Contrapartea Centrală. De ce?

English Version

BVB: "Implementarea oricărei alte soluţii tehnologice ar conduce la necesitatea reiniţierii unui nou proces de autorizare a Contrapărţii Centrale"

BRM facilitează tranzacţionarea, în sistem de contraparte centrală, a instrumentelor derivate cu activ suport produse energetice

Potrivit informaţiilor noastre, soluţia software utilizată de BRM a fost propusă pentru a fi utilizată în proiectul Contrapărţii Centrale, dar nu s-a ajuns la un rezultat concret

Conducerea CCP.RO Bucharest a avut, recent, o propunere pentru un alt software care să asigure serviciile de funcţionare a Contrapărţii Centrale, conform informaţiilor noastre.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) facilitează tranzacţii cu instrumente derivate ce au drept activ suport produse energetice, în sistem de contraparte centrală, în baza unei aplicaţii software ce asigură compensarea şi garantarea schimburilor, operaţională în piaţa gazelor naturale încă din 2019. Sistemul este în conformitate cu prevederile specifice domeniului în Uniunea Europeană, funcţionează sub supravegherea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi cu acordul consemnat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit informaţiilor noastre.

Întrebaţi de Ziarul BURSA dacă au căutat alte variante pentru soluţia tehnologică a CCP-ului sau au primit oferte în acest sens, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acţionarul majoritar al CCP.RO Bucharest, ne-au transmis că soluţia software propusă în planul de afaceri este singura care poate să faciliteze încadrarea autorizării dosarului Contrapărţii Centrale în termenele existente în prezent.

"Toate soluţiile investigate au avut ca principal scop încadrarea în termenele incidente procesului de autorizare a Contrapărţii Centrale, deja iniţiat în ianuarie 2023. Soluţia propusă acţionarilor este singura identificată care facilitează încadrarea autorizării dosarului în aceste termene, această soluţie presupunând continuitatea pe tehnologia folosită şi testată deja în cadrul procesului de autorizare iniţiat. Implementarea oricărei alte soluţii tehnologice ar conduce în mod sigur la necesitatea reiniţierii unui nou proces de autorizare a Contrapărţii Centrale, precedat de o perioadă de adaptare a dosarului de autorizare şi de implementări tehnice conforme cu noua tehnologie, proces care ar genera o amânare a implementării Contrapărţiii Centrale de minim doi ani", ne-au transmis reprezentanţii BVB.

Potrivit informaţiilor noastre, soluţia software utilizată de BRM a fost propusă pentru a fi utilizată în proiectul Contrapărţii Centrale, dar nu s-a ajuns la un rezultat concret.

Aplicaţia software utilizată de BRM a fost realizată cu resurse in-house, conform unor surse apropiate situaţiei

Planul de afaceri al proiectului Contrapărţii Centrale din ţara noastră, ce a primit recent acordul acţionarilor pentru o majorare de capital de cinci milioane de euro, implică utilizarea unei soluţii software ce ar trebui să funcţioneze sub licenţă Euronext, dar furnizată de o altă entitate, care va asigura şi partea de mentenanţă şi dezvoltări ulterioare ale platformei. Asta după ce, în primăvară, Euronext Clearing şi-a anunţat intenţia de a ieşi din contractul cu CCP.RO, recomandând un alt furnizor de servicii pentru continuarea proiectului Contrapărţii Centrale, dar în alte condiţii şi la costuri mai mari.

În ţara noastră, BRM facilitează tranzacţionarea, în sistem de contraparte centrală, a contractelor forward şi futures cu activ suport produse energetice, în măsura în care sunt solicitate, cu livrare fizică.

Conform informaţiilor noastre, aplicaţia software utilizată de BRM a fost realizată cu resurse in-house, conform specificaţiilor furnizate de bursă. Aparţine BRM, poate fi integrată în proiectul Contrapărţii Centrale şi extinsă pentru a acoperi, în plus faţă de produsele energetice cu decontare fizică, servicii specifice de post-tranzacţionare a contractelor la termen cu active financiare. Nu au existat sincope în funcţionarea sistemului, aplicaţia dovedindu-se robustă inclusiv în momente extrem de volatile pentru pieţele energetice, precum perioada de criză din 2021-2022, în care preţurile au avut oscilaţii masive.

Surse din BRM ne-au transmis că softul respectiv a fost propus, printr-un acţionar al BVB, către conducerea acestei instituţii, dar, din păcate, a urmat o "tăcere totală".

"Nu ştim motivele pentru care nu au dorit să utilizeze softul creat de noi. Probabil că doresc un soft pe care îl ştiu şi îl pot accesa mai uşor investitorii din străinătate care sunt prezenţi şi la BVB. Deşi considerăm că CCP.RO ar putea să îşi creeze propriul soft şi să nu ia din altă parte. Dacă CCP.RO ar avea propriul soft sau ar fi preluat softul nostru, cheltuielile de mentenanţă şi upgradare ar fi fost de-a lungul timpului mult mai mici decât cele pe care probabil le vor plăti companiei de la care vor achiziţiona softul pentru Contrapartea Centrală. Vă asigurăm însă că softul propus de BRM este complet operaţional şi că el corespunde tututor cerinţelor din piaţă", ne-au transmis sursele din cadrul Bursei Române de Mărfuri.

Acţionarii CCP.RO au aprobat, la începutul lunii, o majorare de capital cu cinci milioane de euro

La începutul acestei luni, acţionarii CCP.RO Bucharest au aprobat Planul de Afaceri actualizat al Contrapărţii Centrale, majorarea de capital a societăţii cu cinci milioane de euro, contractul de licenţă cu Euronext Clearing şi contractul cu noul furnizor de servicii tehnologice. Din cele cinci milioane, trei milioane de euro reprezintă aportul BVB.

Noul termen până la care CCP.RO trebuie să depună dosarul complet spre autorizare la ASF este 8 decembrie. Adrian Tănase, preşedintele societăţii, a declarat într-un interviu acordat Ziarului Bursa că, pentru ca dosarul să fie complet, CCP.RO trebuie să furnizeze, pe lângă acordul acţionarilor pentru noile coordonate ale proiectului care a fost obţinut, o serie de rapoarte privind dovada realizării unor teste ale sistemului, pe noua structură de funcţionare.

Astfel, dacă iniţial tehnologia trebuia să ruleze pe infrastructura Euronext, acum ar trebui să ruleze pe infrastructura CCP.RO, pentru care deja au fost achiziţionate echipamentele necesare, a spus Adrian Tănase. Preşedintele CCP.RO a estimat că entitatea menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră va fi operaţională în a doua parte a anului viitor.

Potrivit Planului de Afaceri actualizat, capitalul vărsat de acţionarii CCP.RO până în prezent este de 19,7 milioane de euro, astfel încât, luând în calcul aportul suplimentar de cinci milioane de euro, se ajunge la 24,7 milioane euro.

Contrapartea centrală este o entitate necesară lansării produselor financiare derivate în ţara noastră. Practic, CCP-ul se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb