Directorul interimar al Bibliotecii Naţionale a României (BNaR), Octavian-Gheorghe Gordon, a fost demis vineri, după controale efectuate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Curtea de Conturi.
De luni, interimatul va fi preluat de Ioan Marius Eppel, candidat al cărui dosar nu a fost admis în concursul de proiecte de management organizat luna trecută, au declarat pentru News.ro angajaţi ai instituţiei.
Octavian-Gheorghe Gordon a fost numit în funcţia de director interimar al BNaR în iunie 2016. El a participat la toate cele trei concursuri organizate de minister, însă nu a obţinut niciodată notă de trecere.
La începutul acestei săptămâni, surse din interiorul instituţiei au declarat pentru News.ro că la BNaR sunt făcute verificări de Corpul de control al Ministerului Culturii şi de Curtea de Conturi.
Alina Bratiloveanu, reprezentant al Curţii de Conturi, a confirmat, luni, demararea unui control la Biblioteca Naţională a României, însă nu a putut oferi mai multe informaţii, deoarece "obiectivele nu au fost încă stabilite încă".
Ioan Marius Eppel este cercetător ştiinţific la Universitatea "Babes-Bolyai", Centrul de Studiere a Populaţiei. A urmat cursuri de master în Teologie istorică, Istoria Bisericii ortodoxe române, Istoria Bisericii universale, şi are un doctorat în Istorie.
La cel mai recent concurs de management organizat pentru Biblioteca Naţională a României, în prima etapă, Octavian-Gheorghe Gordon a obţinut nota 6,38, Ion Vaciu, nota 6,03, iar Ioan Marius Eppel nu a putut participa la prima etapă a concursului, dosarul său fiind respins. În urma acestor rezultate, niciun candidat nu a fost declarat admis, nota minimă fiind şapte.
Biblioteca Naţională a României a fost înfiinţată în 1955 sub numele Biblioteca Centrală de Stat. La începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României, iar după aderarea României în Uniunea Europeană aceasta îşi dezvoltă funcţiile implicându-se activ în proiecte naţionale şi internaţionale, precum TELplus, Manuscriptorium şi Rediscover.