Ant Group, divizia fintech a grupului chinez de e-commerce Alibaba, vrea să se listeze la Bursa din Hong Kong anul acesta, având ca ţintă să obţină o evaluare a companiei de peste 200 de miliarde de dolari, conform unor surse citate de Reuters.
Acestea spun că societatea avea în plan să vândă acţiuni simultan prin Bursa din Hong Kong şi cea a Chinei Continentale, însă acum preferă varianta centrului financiar Hong Kong datorită unui proces de listare "mai lin".
Conform surselor, compania ar vrea să listeze între 5% şi 10% din acţiunile sale în cadrul unei oferte publice iniţiale (IPO) care s-ar număra printre cele mai mari lansate anul acesta.
Sursele adaugă că, în ultimele luni, Ant Group a lucrat cu consultanţii săi la planul de listare, dar detaliile nu au fost încă finalizate şi se pot schimba.
Oficialii Ant spun, însă, că informaţiile legate de planurile de listare nu sunt corecte, iar Alibaba nu a comentat.
Ant, societate cu sediul în Hangzhou, este deţinută în proporţie de 33% de Alibaba Group Holding Ltd. şi controlată de fondatorul Alibaba, Jack Ma.
Deşi este evaluată la aproximativ 150 de miliarde de dolari în cea mai recentă rundă de finanţare, derulată în 2018, micile tranzacţii de pe piaţa secundară, care au avut loc la sfârşitul anului trecut, i-au oferit companiei Ant o evaluare implicită de 200 de miliarde de dolari. Ant este compania care domină sectorul plăţilor mobile din China, oferind împrumuturi, operaţiuni de plăţi, asigurări şi servicii de gestionare a activelor prin intermediul aplicaţiilor mobile.
Ant a obţinut venituri de circa 120 de miliarde de yuani (17,10 miliarde de dolari) anul trecut şi un profit net de aproximativ 17 miliarde de yuani, potrivit unor documente văzute de Reuters.
Ant susţine că aceste informaţii financiare sunt incorecte.
Potrivit unui clasament realizat de Wind Info, China avea, la data de 30 iunie din acest an, 7.425 de companii listate la 15 burse din lume, inclusiv la cele din Shanghai, Shenzhen, Hong Kong şi New York, cu o capitalizare de piaţă totală de 112,31 trilioane de yuani (15,9 trilioane de dolari), în creştere cu 6,24% faţă de finele lui 2019.