Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, studiază posibila vânzare a activelor sale din România, a anunţat publicaţia italiană Il Sole 24 Ore.
Procesul de înstrăinare nu a început încă, iar printre cei interesaţi de activele Enel în România se află fondul australian Macquarie, fondul suveran de investiţii din Singapore (GIC) şi un fond de investiţii din Kuweit, specializat în infrastructură, Wren House, susţine ziarul italian.
Reprezentanţii Enel nu au comentat informaţia publicată de cotidianul italian, iar oficialii Enel România, contactaţi de Ziarul "BURSA", nu au dorit să facă declaraţii pe marginea acestui subiect.
Însă, surse din piaţă ne-au spus că potenţialii cumpărători ai activelor Enel România ar fi interesaţi de participaţia minoritară pe care Fondul Proprietatea o deţine în cadrul companiei, dar şi de pachete suplimentare de la Enel, cu condiţia să rămână minoritari.
Practic, sunt investitori de portofoliu, care nu vor să cumpere o companie cu totul şi să o administreze pentru că nu se ocupă de furnizarea sau distribuţia de energie, ci de inves-tiţii care să le aducă un randament mic, dar sigur, şi dividende anual, iar Enel să rămână acţionar majoritar, ne-au explicat sursele.
Conform acestora, întreaga discuţie este, deocamdată, în faza de analiză şi nu se ştie, încă, dacă tranzacţia va fi perfectată, nici ce participaţie ar urma să fie vândută şi nici la ce preţ.
Enel, controlată de stat, deţine o participaţie majoritară în compania spaniolă de utilităţi Endesa şi investeşte în energia verde şi reţele, pentru a compensa criza din domeniul energiei convenţionale, relatează Agerpres.
În România, Enel deţine 78% la E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% la E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 128.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 15 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi vând aproximativ 10 TWh/an unui număr de circa trei milioane clienţi.