Operatorul bursier european Euronext ia în considerare achiziţia casei de compensare LCH.Clearnet şi a Borsa Italiana, ambele aparţinând London Stock Exchange Group (LSE), ca să susţină piaţa din Milano după ce Deutsche Börse va finaliza fuziunea cu LSE, spun surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.
Acestea declară: "Cu o valoare de piaţă de circa 2,6 miliarde de euro, Euronext, care operează burse în Paris, Amsterdam, Bruxelles, Londra şi Lisabona, va fi redusă la un statut minor în rândul pieţelor europene, dacă LSE va fuziona cu Deutsche Börse. Astfel, Euronext vrea să se extindă şi ar putea cumpăra active de la LSE sau Deutsche Börse, pe care acestea din urmă vor fi nevoite să le vândă ca să îndeplinească cerinţele autorităţilor de reglementare antitrust".
Sursele spun că societăţile "BNP Paribas" şi "Rothschild" au fost angajate ca să ofere consultanţă Euronext cu privire la mişcarea pe care operatorul bursier o va avea de făcut.
Sursele mai spun: "Jocul se schimbă dacă LSE şi Deutsche Börse fuzionează. Euronext nu exclude nicio opţiune acum şi analizează mai multe oportunităţi".
Oficialii Euronext au refuzat să facă vreun comentariu cu privire la informaţia Reuters, dar au menţionat că vor furniza detalii cu privire la planul strategic revizuit al Bursei la data de 16 mai.
În opinia analiştilor, LSE va trebui să renunţe la o parte din deţinerea de 57% pe care o are la LCH.Clearnet, în condiţiile în care Deutsche Börse are în proprietate Clearstream, una dintre cele mai mari case de compensare din Europa. Totodată, conform portalului forexinfo.it, Borsa Italiana ar putea fi înstrăinată de către LSE pentru ca planul de fuziune cu Deutsche Börse să obţină aprobarea autorităţilor antritrust din Europa.
Săptămâna trecută, Deutsche Börse şi LSE au ajuns la un acord de fuziune, iar dacă planul lor va obţine aprobarea autorităţilor de reglementare, tranzacţia va da naştere celui mare operator bursier european, care va concura cu rivalii din SUA şi Asia.
Acţionarii Deutsche Börse vor deţine 54,4% din acţiunile noii entităţi, în timp ce investitorii LSE vor controla restul de 45,6%, situaţie care nu este pe placul unora.
Conform Daily Mail, parlamentari şi întreprinzători din Marea Britanie au avertizat că fuziunea va fi rea pentru City of London (centrul financiar al Londrei) şi au îndemnat ministerele şi autorităţile de concurenţă să o blocheze.
Parlamentarul John Redwood a declarat: "Acesta este un activ naţional extrem de valoros (n.r. - LSE). Acţionarii LSE trebuie să se gândească foarte atent cu privire la vânzarea pieţei şi a sacrificării controlului".
Publicaţia menţionată mai susţine că London Stock Exchange le-ar putea cere acţionarilor să voteze cu privire la planul de fuziune cu piaţa din Frankfurt înainte de referendumul programat în ţară pentru data de 23 iunie, care va decide dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană (Brexit) sau rămâne.
Dacă se va finaliza fuziunea, directorul general al Deutsche Börse, Carsten Kengeter, va conduce noua entitate. Preşedinte va fi Donald Brydon, actualul preşedintele al LSE, iar director financiar - David Warren, care deţine această funcţie la Bursa din Londra.
Directoul executiv al LSE, Xavier Rolet, se va retrage din funcţie după fuziune.
Euronext a fost cumpărată de New York Stock Exchange în 2007, înainte ca Intercontinental Exchange Inc. să preia cele două burse. Ulterior, ICE a desprins operaţiunile Euronext, care au devenit de sine stătătoare din 2014.