Guvernul italian, condus de premierul Mario Draghi, urmează să îi ceară Uniunii Europene (UE) prelungirea termenului până la care poate găsi un cumpărător pentru Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, după ce, în week-end, eforturile de a vinde acest creditor cu probleme financiare către UniCredit SpA au eşuat, spun surse citate de Bloomberg.
Ministerul italian al Economiei şi UniCredit au anunţat duminică oprirea negocierilor privind potenţiala preluare a Monte dei Paschi di Siena (MPS) de către UniCredit. Conform surselor, părţile nu s-au înţeles asupra capitalului nou de care are nevoie Monte dei Paschi înainte de vânzarea sa şi de transferarea activelor către UniCredit.
Într-o declaraţie comună, cele două instituţii au informat: "În pofida eforturilor ambelor părţi, UniCredit şi Ministerul Economiei anunţă că negocierile referitoare la potenţiala achiziţie a Banca Monte dei Paschi di Siena nu vor mai continua".
Anunţul a fost făcut după ce unele surse citate de Reuters declarau că Executivul de la Roma şi UniCredit se pregătesc să anuleze negocierile privind vânzarea MPS, deoarece eforturile de realizare a unui acord privind planul de recapitalizare a Monte dei Paschi au eşuat.
De menţionat că, în prezent, Guvernul de la Roma are de respectat un termen limită stabilit cu UE pentru jumătatea anului viitor în vederea re-privatizării MPS. Dar, sursele spun că Italia va solicita prelungirea termenului limită până la sfârşitul anului 2022 pentru vânzarea creditorului. Acest termen a fost o condiţie pentru aprobarea de către UE a precedentului pachet de salvare destinat Monte dei Paschi.
Acum, autorităţile de la Roma vor trebui să obţină acordul Bruxelles-ului ca să injecteze mai mulţi bani în Monte dei Paschi şi să negocieze un nou acord privind reducerea participaţiei deţinute la MPS.
În iulie, UniCredit a anunţat în mod oficial că a lansat discuţiile pentru preluarea Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume. După ce a salvat de la faliment MPS în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% la MPS până la jumătatea anului 2022, cel mai târziu.
Preluarea MPS ar fi fost prima fuziune majoră realizată de noul director general al UniCredit, Andrea Orcel, care şi-a preluat mandatul la data de 15 aprilie. Dar, colapsul negocierilor este o lovitură atât pentru guvernul lui Draghi, cât şi pentru Orcel.
Preluarea MPS de către UniCredit a fost, însă, varianta preferată de guvernul de la Roma.
"Rămâne de văzut dacă oricare dintre părţi s-ar putea răzgândi, dar este posibil ca ştirile privind eşecul tranzacţiei să atragă atenţia potenţialilor parteneri alternativi în această tranzacţie", spun Benjie Creelan-Sandford şi Marco Nicolai, analişti ai companiei de servicii financiare Jefferies Group LLC.
Banco BPM SpA, a treia mare bancă din Italia, a făcut obiectul unor speculaţii cu privire la faptul că ar fi un potenţial cumpărător al Monte dei Paschi, dar unele surse afirmă că nu există niciun interes din partea acesteia.
• Orcel a cerut ca transferul activelor Monte dei Paschi să aibă un efect neutru asupra capitalului UniCredit
Andrea Orcel, în vârstă de 58 de ani, care a devenit CEO al UniCredit în aprilie 2021, a solicitat ca transferul activelor Monte dei Paschi să fie neutru pentru capitalul băncii sale şi pozitiv pentru câştigul pe acţiune al creditorului.
Orcel susţinea că Monte dei Paschi avea nevoie de aproximativ 7 miliarde de euro (8,2 miliarde de dolari) ca să-şi restabilească rezervele de capital şi să acopere costurile cu disponibilizările. Suma indicată de oficialul UniCredit a fost de aproximativ trei ori mai mare decât estimarea iniţială a autorităţilor italiene.
Orcel urmează să prezinte o nouă strategie a băncii în noiembrie, după ce aceasta a trecut prin restructurarea întreprinsă de predecesorul său Jean Pierre Mustier.
Georgi Gunchev, analist al Bloomberg Intelligence, declară: "Disciplina UniCredit este un element pozitiv cheie al creditorului care a încheiat discuţiile cu Monte dei Paschi şi ar trebui să fie bine primită. Banca are la dispoziţie multe alte opţiuni de fuziuni şi achiziţii, şi o capacitate solidă de gestionare a capitalului. Punctul central al noului plan strategic - care urmează să fie publicat înainte de sfârşitul anului - ar putea fi reprezentat de oportunităţile legate de venituri".
• Posibilă injecţie de capital din partea statului în Monte dei Paschi
Autorităţile de la Roma ar putea merge mai departe cu unele dintre măsurile avute în vedere în discuţiile cu UniCredit pentru a face afacerea privind MPS convingătoare pentru noii investitori, inclusiv o injecţie de capital, vânzarea de credite neperformante şi un plan voluntar de eliminare a locurilor de muncă, statul preluând riscurile legale ale Monte dei Paschi, potrivit surselor.
De asemenea, Italia urmează să prelungească un termen limită pentru ca banca să beneficieze de scutire de taxe de la sfârşitul anului curent până în iunie 2022, ca să obţină timp suplimentar pentru a negocia o nouă vânzare, mai spun sursele.
Vânzarea este văzută drept singura opţiune viabilă pentru MPS, bancă ce se confruntă cu o profitabilitate slabă şi o moştenire de miliarde de euro în împrumuturi neperformante.
Amintim că, la data de 24 septembrie, sindicatele bancare din Italia au convocat o grevă, acuzând lipsă de transparenţă în privinţa viitorului locurilor de muncă.
Tot luna trecută, Matteo Salvini, şeful partidului de extremă dreapta Liga Nordului din Italia, declara că Banca Monte dei Paschi este "o problemă imensă". Domnia sa şi-a exprimat atunci îngrijorarea cu privire la posibila vânzare a băncii toscane către UniCredit. Matteo Salvini a subliniat: "Trezoreria ar trebui să aibă răbdare şi să promoveze o alianţă între băncile italiene care se concentrează pe împrumuturile către întreprinderile mici şi mijlocii, în loc să se grăbească să vândă MPS către UniCredit. MPS şi alte bănci locale ar putea crea un grup bancar terţ".
Purtătorii de cuvânt ai Ministerului de Finanţe de la Roma şi ai Comisiei Europene nu au comentat pe marginea unei eventuale prelungiri a termenului pentru vânzarea MPS. Deşi Comisia Europeană refuză rareori o prelungire a termenelor, este posibil să fie nevoie să analizeze dacă acordarea unui timp mai înrelungat îi va da băncii un avantaj suplimentar. În cele din urmă, UE poate solicita modificări ale condiţiilor aprobării ajutorului de stat. Monte dei Paschi a acceptat anterior să reducă mii de locuri de muncă pentru a primi ajutor de stat în 2017.