SURSE PARLAMENTARE Audierea pentru funcţiile de viceguvernator BNR şi vicepreşedinte ASF - amânată cu trei săptămâni

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2017

Audierea pentru funcţiile de viceguvernator BNR şi vicepreşedinte ASF - amânată cu trei săptămâni

Partidele nu au făcut, încă, propuneri pentru cele două funcţii, conform surselor noastre

Audierea persoanelor care urmează să fie nominalizate pentru funcţiile de viceguvernator al Băncii Naţionale pentru România (BNR) şi vicepreşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) a fost amânată pentru trei săptămâni, după cum ne-au spus unele surse parlamentare. Acestea susţin că PSD nu a reuşit să agreeze pe cine va propune pentru aceste funcţii. În acelaşi timp, nici PNL nu a avansat vreun nume, potrivit surselor noastre.

În ultima perioadă, au circulat mai multe zvonuri referitoare la numele vehiculate pentru ocuparea celor două posturi. Printre persoanele despre care s-a spus că ar reprezenta o variantă pentru scaunul de viceguvernator al BNR se regăsesc şi fostul deputat PNL Andreea Paul, dar şi secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Enache Jiru. Niciunul dintre aceştia nu a dorit să comenteze pe subiect, domnul Jiru precizând doar că, până acum, nu a primit o astfel de propunere. Alte nume vehiculate că ar urma să ocupe această funcţie sunt cel al lui Cristian Socol, fost consilier pe probleme de macroeconomie al lui Victor Ponta. Domnul Socol a infirmat, însă, că ar avea vreo legătură cu acest proces. Alte două nume în cărţi pentru cea de-a treia funcţie din fruntea Băncii Centrale sunt Anca Paliu Dragu şi Eugen Teodorovici, ambii foşti miniştri de finanţe. Din declaraţiile făcute de cei doi şi citate de sursele de presă, niciunul dintre ei nu par să fi avut discuţii pe această temă cu liderii politici, deşi nici doamna Dragu şi nici domnul Teodorovici nu au spus că vor refuza acest post, în cazul în care li se va propune.

Pentru funcţia de vicepreşedinte al ASF, conform informaţiilor apărute în presă, printre persoanele preferate se numără Cristian Roşu (director general al Fondului de Garantare a Asigurărilor), Călin Rangu (directorul Institutului de Studii Financiare şi director al Direcţiei Protecţia Consumatorilor din cadrul ASF) şi Florin Golovatic (directorul Direcţiei Supraveghere şi Control din cadrul Sectorului Asigurări/Reasigurări din ASF).

Biroul Permanent reunit a trimis, recent, o scrisoare grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor, dar şi comisiilor de specialitate, prin care a solicitat ca, până la data de 27 martie, liderii grupurilor parlamentare să trimită listele cu candidaţii pentru funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR) şi pentru cea de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au menţionat că, în data de 28 martie, ar fi urmat să aibă loc audierile aferente.

Postul de viceguvernator al BNR a rămas vacant după ce Bogdan Olteanu şi-a depus, în august 2016, demisia din funcţia de viceguvernator al Băncii Centrale. În 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că, în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul intervenţiilor la premierul de la acea vreme pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Dosarul în care Bogdan Olteanu este acuzat de trafic de influenţă va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti, după ce instanţa supremă a admis cererea avocaţilor acestuia, care au arătat că faptele de care Olteanu este acuzat ar fi fost comise în calitate de membru de partid, nu de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Bogdan Olteanu, care ocupa a treia treaptă în ierarhia BNR - după guvernatorul Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu - este primul înalt oficial al BNR aflat într-o asemenea situaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb