Fonduri speculative precum GLG Partners, DE Shaw & Co. sau Pentwater Capital Management au fost înştiinţate, luna aceasta, de către un ex-bancher major din Londra, să se pregătească pentru preluarea inevitabilă a companiei miniere "Rio Tinto Group" de către traderul de materii prime "Glencore" Plc, spun surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.
Conform acestora, un fost angajat al "JPMorgan Chase & Co.", Ian Hannam, care conduce acum o mică firmă de consultanţă, a convocat, la mijlocul lunii curente, reprezentanţi ai peste 20 de investitori la restaurantul Corrigan's Mayfair din Londra, ca să-şi împărtăşească opiniile referitoare la potenţiala afacere "Rio Tinto" - "Glencore". Sursele declară că reuniunea a avut menirea să ajute firma lui Hannam, "Hannam & Partners", să obţină un rol în această tranzacţie.
"Chiar dacă nu astăzi, această afacere va avea loc undeva în viitorul apropiat", a spus Hannam în prezentarea sa, conform unui document obţinut de Bloomberg. Acesta mai notează: "Glencore se pricepe la fuziuni şi achiziţii şi îşi planifică bine afacerile. Combinaţia va crea o companie gigant, cu un portofoliu diversificat de active miniere de clasă mondială".
Neil Passmore, director executiv al "Hannam & Partners", declară, însă, că firma nu lucrează pentru "Glencore" sau "Rio Tinto" şi nici nu derulează negocieri în acest sens. Purtătorii de cuvânt ai "Rio Tinto" şi "Glencore" au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la o eventuală tranzacţie, la fel şi reprezentanţii Pentwater şi DE Shaw, iar cei de la GLG nu au putut fi contactaţi. Cele trei fonduri au în administrare active de peste 70 de miliarde de dolari.
Amintim că, luna trecută, "Glencore" a anunţat că a abandonat oferta pentru "Rio Tinto" după ce propunerea lansată în acest sens în luna iulie, care presupunea crearea celei mai mari companii miniere din lume, cu o valoare de 160 de miliarde de dolari, a fost respinsă.
Potrivit prezentării lui Hannam, acţionarii "Rio Tinto" vor cere o primă substanţială ca să accepte oferta "Glencore", iar alte obstacole în calea afacerii dintre cele două companii ar putea fi nivelul relativ mare al datoriei "Glencore", respectiv obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare antitrust.
În opinia lui Hannam, din potenţiala afacere "Rio Tinto" - "Glencore" ar putea rezulta economii de 1,8 miliarde de dolari.