Sute de şcoli din întreaga ţară îi aşteaptă pe elevi fără autorizaţii sanitare. S-au schimbat mai mulţi miniştri, legea învăţământului a suferit numeroase modificări, structura anului şcolar a fost şi ea ajustată în multe feluri, dar un lucru a rămas constant: problemele cu igiena şcolilor.
O singură săptămână ne desparte de startul noului an şcolar şi un număr impresionant de unităţi de învăţământ sunt cu "temele nefăcute". Încă se speră ca pe ultima "sută de metri" să se reuşească remedierea problemelor şi să fie eliberate avizele, dar săptămâna trecută problemele erau foarte mari la nivel naţional. Situaţia este dramatică în unele judeţe, unde mai bine de 30% din şcoli se confruntă cu astfel de probleme. Spre exemplu, Direcţia de Sănătate Publică Alba a anunţat că 30% dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, cele mai mari deficienţe fiind găsite la grădiniţe. Din totalul de 526 de unităţi de învăţământ din judeţ, până miercurea trecută primiseră autorizaţie doar 369 de unităţi. La fel stau lucrurile şi în Vaslui. Conform Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, din cele 782 de unităţi şcolare existente în judeţ, nu primiseră autorizaţie sanitară 237, ceea ce reprezintă un procent de 30,3% din totalul şcolilor. Peste 250 de şcoli din Bihor nu dispun de apă potabilă şi au toaletele în curte, motiv pentru care nu au autorizaţia sanitară de funcţionare. Aceleaşi probleme se înregistrează şi în judeţul Olt, unde 75% dintre unităţi funcţionează în mediul rural. Astfel, 160 de şcoli nu au primit autorizaţii de funcţionare. În Dâmboviţa se poate vorbi de o situaţie fericită în condiţiile în care "doar" 23 de şcoli din judeţ nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că nu îndeplinesc normele legale. În Timiş, din cele 613 unităţi de învăţământ, 31 erau neautorizate săptămâna trecută. Nici în Capitală lucrurile nu stau foarte bine. Nu mai puţin de 26 de unităţi de învăţământ nu aveau autorizaţii sanitare de funcţionare săptămâna trecută. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a declarat pentru Mediafax, că mai pot apărea surprize neplăcute, dar că în unele cazuri nu au primit aviz sanitar doar anumite dependinţe: "Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti continuă controalele în cele 419 unităţi de învăţământ din Capitală. În momentul de faţă, avem 26 de unităţi care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, dar nu au fost controlate toate unităţile de învăţământ. Avem şcoli cu şapte-opt obiective, mă refer la clădiri, săli de educaţie fizică, cantine sau alte spaţii educaţionale. Avem situaţii în care, numai sala de sport nu a primit autorizaţia sanitară sau cabinetul medical, dar şcoala este în perfectă stare de funcţionare". Situaţii similare se întâlnesc în toate judeţele ţării.
Din păcate, mii de elevi vor trebui să se prezinte pe 15 septembrie în şcoli neprimitoare, cu toalete insalubre, mobilier stricat, fără apă potabilă, probleme secundare care influenţează negativ procesul de învăţământ.