Taiwanul susţine că războiul din Ucraina poate ajuta yuanul chinezesc să dobândească supremaţia în lupta cu dolarul american

S.B.
Internaţional / 28 martie 2022

Taiwanul susţine că războiul din Ucraina poate ajuta yuanul chinezesc să dobândească supremaţia în lupta cu dolarul american

Războiul din Ucraina şi excluderea Rusiei din sistemul financiar global ar putea fi o oportunitate pentru China de a dobândi supremaţia în faţa dolarului american, a declarat, luni, un înalt oficial taiwanez de securitate, informează news.ro.

Rusia a precizat că se bazează pe China pentru a o ajuta să facă faţă efectelor sancţiunilor occidentale asupra economiei şi că va folosi yuanul chinez din rezervele sale valutare după ce i-a fost blocat accesul la rezervele de dolari şi euro.

Directorul general al Biroului de Securitate Naţională, Chen Ming-tong, a spus că Beijingul şi-a dorit întotdeauna să găsească o modalitate de a renunţa la dominaţia dolarului american, iar războiul ar putea stimula utilizarea yuanului.

"Fie că este vorba de comerţul cu renminbi sau de sistemul de emitere a monedei, aceasta este o oportunitate de care (China) trebuie să profite", a spus Chen, folosind denumirea oficială a yuanului.

Taiwanul, despre care China pretinde că este teritoriul său, şi-a ridicat nivelul de alertă de securitate de la începutul războiului, fiindcă se teme că Beijingul ar putea iniţia o acţiune similară invaziei ruse în Ucraina.

Chen a afirmat că războiul ar putea îmbunătăţi de fapt relaţiile dintre China şi SUA, în cazul în care China ar alege să fie de partea Statelor Unite, după cum a procedat în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

"Războiul Ucraina-Rusia este, poate, o altă oportunitate în stilul 11 septembrie", a spus el.

Beijingul şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de sancţiunile impuse Rusiei şi a insistat că va menţine schimburile economice şi comerciale normale. A refuzat, însă, să condamne acţiunea Moscovei în Ucraina sau să o numească invazie.

Cu toate acestea, China a sfătuit companiile naţionale să fie atente în privinţa investiţiilor în Rusia, al doilea cel mai mare furnizor de petrol şi al treilea cel mai mare furnizor de gaze.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asta cam e adevarat... dar va lua in jur de 4-5 ani pana sa se vada efectiv, in cifre la nivel global.

    decizia EAU (emiratelor arabe unite) de a vinde petrol in yuani (moneda Chinei) va inclina balanta putin cate putin , in timp....aceasta decizie e de cate ori mai importanta decat decizia Rusiei de a vinde in ruble.  

    aceste decizii (de mai sus) pot fi contrabalansate integral doar daca SUA convinge Venezuela (detinatoarea celei mai mari rezerve de petrol din lume) sa inunde efectiv piata in mod violent cu petrol vandut in dolari - daca politic si diplomatic sunt abordati corect, e posibila aceasta miscare.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb