Talibanii au primit arme noi în Afganistan, care par să fie furnizate de Rusia

Cristina Radu
Internaţional / 25 iulie 2017

Talibanii au primit arme noi în Afganistan, care par să fie furnizate de Rusia

Talibanii au primit armament îmbunătăţit în Afganistan, care pare să fi fost furnizat de guvernul rus, potrivit videoclipurilor obţinute de CNN. Ele pot întări acuzaţiile oficialilor afgani şi americani că Moscova înarmază un duşman.

Generalii americani au sugerat pentru prima oară că au fost îngrijoraţi că guvernul rus a încercat să-i înarmeze pe insurgenţii afgani în aprilie, dar imaginile cu lupta care dovedeşte afirmaţiile nu au putut să fie dezvăluite.

Cele două filme arată puşti de lunetist, variante Kalashnikov şi mitraliere, experţii de arme spunând că sunt privaţi de orice mijloace de identificare a originii lor. Două seturi separate de talibani, unul în nord şi altul în vest, pretind că sunt în posesia armelor, despre care se spune că au fost furnizate de surse guvernamentale ruseşti. Un grup de talibani de lângă Herat declară că au obţinut armele după ce au învins un grup taliban rival. Alt grup declară că au primit gratuit armele la graniţa cu Tadjikistan, fiind furnizate de ruşi.

Videoclipurile nu oferă dovada incontestabilă a comerţului, Moscova negând categoric implicarea. Ele oferă însă primele dovezi ale unui flux de arme, guvernele afgane şi americane fiind îngrijorate de intenţiile Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului afgan Sediq Sediqi a afirmat: "Ruşii au zis că menţin contactele cu talibanii, avem multe rapoarte de la oameni că îi înarmază pe talibani. De aceea, agenţiile noastre de informaţii muncesc pentru a afla ce nivel de sprijin este acordat talibanilor". Un alt oficial afgan a spus că este sigur că se întâmplă comerţul între Rusia şi talibani.

Ministrul rus de externe a refuzat să comenteze articolul CNN, însă a afirmat anterior că acuzaţiile vizând înarmarea talibanilor sunt absolut false şi că au fost făcute ca să acopere eşecul Statelor Unite în Afganistan. Ruşii vorbesc cu talibanii doar pentru a promova discuţiile de pace, potrivit acestora.

Oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea referitoare la orice flux de arme către grupul terorist. Comandantul John Nicholson, întrebat dacă va respinge rapoartele care arată că Rusia a înarmat talibanii, a afirmat: "Înarmarea beligeranţilor sau legitimarea beligeranţilor care perpetuează atacurile...nu este cea mai bună cale. Generalul Joseph Votel, şeful comandamentului central SUA, a afirmat în martie, în cadrul unui comitet al congresului, că el credea că ruşii caută o influenţă în Afganistan: "Cred că este corect să presupunem că pot oferi un fel de sprijin pentru (talibanii) vizând armele".

Într-un film, grupul Herat este văzut agitând armele, pe care au spus că le-au luat de la talibanii conduşi de Mullah Haibatullah, după ce grupul i-a atacat. Un număr de 18 din rivali au fost ucişi în atac şi şase capturaţi. Liderul adjunct, Mullah Abdul Manan Niazi, a afirmat: "Armele au fost date luptătorilor lui Mullah Haibatullah de către ruşi prin intermediul Iranului". El a repetat presupunerea des întâlnită şi negată de Moscova că armele au fost furnizate pentru a-i ajuta pe talibani să lupte împotriva ISIS: "Ruşii le dau armele pentru a lupta împotriva ISIS în Afganistan, dar ei le folosesc şi împotriva noastră".

Cel de-al doilea videoclip a fost filmat mai aproape de Kabul şi arată un luptător mascat taliban care defilând cu armele pe care le spune că le-a obţinut prin provincia nordică Kunduz. El a spus că nu a plătit pentru arme şi că grupul său a primit armele prin graniţa de la Tajik, în condiţiile în care insurgenţii plătesc de multe ori arme cu culturi de opiu: "Aceste pistoale au fost aduse recent la noi. Sunt făcute în Rusia şi sunt lucruri foarte bune".

Experţii în arme din ancheta vizând armele de calibru mic au studiat videoclipurile şi au spus că nu există prea puţine informaţii în ele pentru a lega direct armele de statul rus. Armele nu erau deosebit de moderne sau rare şi unele din cele mai elaborate adăugiri, cum ar fi un JGBG M7 pe un pistol de mitraliere, erau chinezeşti, fiind deja disponibile online.

Benjamin King, care a ajutat la realizarea sondajului, a afirmat: "armele nu păreau să aibă marcaje ale producătorului unde ne-am aştepta." El a spus că în alte părţi au existat rapoarte de furnizare a guvernelor şi a altor persoane care se străduiesc să elimine marcajele de identificare de pe arme. Acesta a zis: "Dacă acesta este un tipar văzut în Afganistan, ar fi demn de remarcat".

Sediqi, purtătorul de cuvânt al guvernului din Afganistan, a afirmat că susţine acuzaţiile împotriva Moscovei şi că a primit un răspuns negativ. El a adăugat că oficialii afgani şi-au exprimat îngrijorarea referitoare la contactele Moscovei cu talibanii, despre care oficialii coaliţiei spun că legitimizează insurgenţa:

"Problema contactului talibanilor cu ruşii a fost ceva care ne-a îngrijorat cu adevărat şi pe noi", concluzionând: "Nici un contact cu grupuri non-statale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si asta ar trebui noi sa o credem? Ce spune CNN? Ce ne informeaza AMERICANII? Cei ce au pus la punct in 1980 cu Osama in frunte miscarea talibana ce a dus la razboiul sovieto-afgan de 10 ani? Colaborarea rusilor ar fi cu cei impotriva carora lupta in zona de sud a fostului URSS? Adica ar aplica aceeasi metoda pe care o aplica SUA de zeci de ani? Cine-i oligofren ... s-o creada!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb