Talpeş: Companiile IT româneşti vor prefera alte metode de creştere decât finanţarea pe bursă

R.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2008

Talpeş: Companiile IT româneşti vor prefera alte metode de creştere decât finanţarea pe bursă

Companiile româneşti de IT vor prefera, în următorii 1-2 ani, alte metode de creştere decât finanţarea de pe bursă, apreciază preşedintele Softwin Grup, Florin Talpeş.Cel mult 10 companii de software vor apela la fuziuni şi achiziţii (M&A) sau la oferte publice iniţiale (IPO) pentru listarea la bursă, a declarat vineri, la o conferinţă pe tema atragerii de companii din IT la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Florin Talpeş.În ceea ce priveşte companiile on-line, fuziunile şi achiziţiile vor fi dominante pentru extinderea activităţii, dar aceste firme nu vor avea treabă cu IPO-urile pentru listare, a afirmat preşedintele Softwin, citat de Rompres. În opinia sa, BVB este o foarte bună opţiune pentru firmele de IT non-producătoare de tehnologii, cum ar fi societăţile de consultanţă IT, care nu pot fi decât locale, dar pentru celelalte categorii de firme cea mai bună opţiune de dezvoltare ar fi vânzarea către un fond cu capital de risc (fonduri venture capital sau private equity) sau către un investitor strategic.

Potrivit estimărilor reprezentantului Softwin, companiile de IT sunt relativ mici şi au profituri anuale de maxim zeci de milioane de dolari, "grosul" acestora fiind însă în categoria profiturilor de anuale de câteva zeci sau sute de mii de dolari. Sub unu la mie dintre aceste firme au profituri de peste 10 milioane dolari, iar sub unu la sută pot raporta profituri de peste un milion de dolari.

Aceleaşi niveluri reduse sunt consemnate la valoarea companiilor - cele mai multe sunt sub un milion de dolari, sub unu la sută dintre firme au valoare de peste 10 milioane de dolari, iar mai puţin de unu la mie au o valoare de peste 100 milioane de dolari. Spre deosebire de companiile din comunicaţii, care au ca acţionari multinaţionale şi fonduri de investiţii (cu excepţia notabilă RCS/RDS), cele din zona de software şi online au acţionariat dominant de o familie/o persoană (80 la sută sunt familii). Talpeş a apreciat că românii care deţin firme IT vor alege "monetizarea succesului" şi vânzarea acestor firme, iar majoritatea firmelor, care sunt mici şi medii, nu vor face obiectul nici fuziunilor şi achiziţiilor şi nici IPO-urilor la bursă. Cele care vor alege să se extindă se vor dezvolta organic pe baza cashflow-ului pozitiv sau a creditelor bancare, iar cele care au potenţial de lideri de nişă (liderii şi challenger-ii) vor face obiectul M&A-urilor. Puţine companii lider îşi vor menţine acţionariatul şi vor rămâne afaceri de familie, iar majoritatea acestora îşi vor schimba acţionarii în următorii 3-5 ani. "Achiziţiile vor fi mai frecvente decât IPO-urile pentru că lipseşte cultura finanţării prin IPO şi va trece ceva vreme până să vedem un număr consistent de firme româneşti pe BVB", a mai spus Talpeş. Cu prilejul unei conferinţe în cadrul CERF 2008, la Romexpo, conducerea Bursei a prezentat avantajele listării companiilor din IT la bursă, în termeni de resurse financiare, vizibilitate şi reputaţie. În prezent, deşi IT-ul este un sector foarte dinamic şi cu mare potenţial, nicio companie românească din acest domeniu nu este listată la BVB sau la o bursă externă. Doar Flamingo International este la cota bursei, de trei ani, după un IPO de succes, dar această companie este percepută ca un "retailer" şi mai puţin ca o firmă de IT.În prezent, diviziile BitDefender şi Ascenta de la Softwin "cochetează" cu ideea listării la bursă. Mai mult, Talpeş susţine că Ascenta se va lista în mod sigur pe bursa locală, dar nu mai devreme de un an şi jumătate - doi ani. O altă societate - Axigen, din grupul GeCad, ia în calcul o posibilă cotare pe o bursă europeană, poate chiar pe bursa de la Bucureşti, în timp GeCad ePayment Avangate s-ar putea lista pe bursa americană, potrivit directorului general al GeCad.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb