Banca Europeană de Investiţii va semna săptămâna viitoare un contract de finanţare cu UniCredit Ţiriac Bank în valoare de 60 milioane euro, având negocieri şi cu alte instituţii financiare, precum Banca Transilvania, CEC Bank şi BCR Leasing, a declarat ieri vicepreşedintele BEI Mihai Tănăsescu.
"Săptămâna viitoare vom semna cu UniCredit Ţiriac Bank un credit de 60 milioane euro. (...) Lucrăm şi cu alte bănci în perioada următoare, o premieră este cu Banca Transilvania, cu care avem deja un final de negociere pentru o linie de credit substanţială. De asemenea, cu CEC Bank, care a utilizat integral linia de credit acordată anterior, suntem în discuţii şi cu BCR Leasing", a afirmat Tănăsescu într-o conferinţă de presă, prilejuită de semnarea unui acord de finanţare de 50 milioane de euro cu UniCredit Leasing Corporation IFN. El a arătat că negocierile se vor finaliza până la sfârşitul lunii iulie - începutul lui august.
BEI colaborează cu 11 instituţii financiar-bancare, iar în ultimii doi ani şi-a dublat prezenţa în sistemul bancar pentru creditele acordate IMM-urilor.
"Încercăm să creştem cu 20-25% activitatea de creditare anul acesta în România şi încercăm să pregătim un teren mai solid pentru activităţile din anii următori. (...) Intenţionăm să acordăm în 2014 cel puţin 200-250 milioane euro sistemului bancar pentru IMM-uri", a precizat Tănăsescu, citat de Mediafax.
BEI a acordat din 1992 până în prezent finanţări în România de circa 10 miliarde euro, din care soldul activ este de 7 milioane euro.
Mihai Tănăsescu a mai menţionat că sunt discuţii la nivel european, ca urmare a unei iniţiative lansate de BEI şi Comisia Europeană, pentru a se aloca la nivelul fiecărui stat din fondurile structurale pentru perioada 2014-2020 o anumită sumă care să fie utilizată ca un buffer pentru garantarea creditelor pe zona IMM-urilor. Spre exemplu, la un buffer de 200 milioane de euro se pot atrage credite de circa 1 miliard euro.
La rândul său, Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank, susţine părerea că este nevoie de scheme de sprijin pentru IMM-uri întrucât acestora le lipseşte capitalul, fiind un segment care a crescut "tot mai puternic" în prima jumătate a anului, în timp ce proiectele mari de investiţii şi de infrastructură au stagnat.
"Există presiune asupra băncilor să găsească clienţi, să crediteze, atât din partea acţionarilor, cât şi din partea instituţiilor financiare internaţionale pentru că vor ca liniile de finanţare acordate să fie trase, însă economia nu poate absorbi la nivelul banilor disponibili", a precizat Radu.
Reprezentanţii ambelor bănci spun că este suficientă lichiditate în piaţă, iar costurile de creditare sunt avantajoase, pe fondul competiţiei bancare de a atrage clienţi, însă trebuie restabilită încrederea reciprocă între bănci şi clienţi.