Venirea primăveri şi Mărţişorul sunt marcate cum se cuvine la Muzeul satului şi la cel al Ţăranului. Vizitatorii sunt aşteptaţi la târgul tradiţional de început de primăvară organizat la Muzeul Satului - Târg cu tâlc Mărţişorul, simbol al primăverii. Potrivit organizatorilor: "Inclus pe 6 decembrie 2017 în Patrimoniul Mondial UNESCO, Mărţişorul este sărbătorit la Muzeul Satului printr-un târg al meşterilor populari. Vor fi prezenţi meşteri care dau viaţă celui mai îndrăgit obiect al primăverii prin metode tradiţionale, însufleţind lemnul, sticla, ţesăturile sau seminţele de diferite feluri. Flăcăii vor putea pleca acasă cu o fărâmă de tradiţie, pe care să o ofere mândrelor în prag de primăvară şi la început de an agricol, ca să aibă un an îmbelşugat". Conform sursei citate, târgul se va desfăşura în incinta Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi va fi deschis de luni până duminică, între orele 9,00 - 17,00, până pe data de 8 martie.
Muzeul Naţional al Ţăranului aşteaptă vizitatorii la Târgul Mărţişorului până pe 1 martie. Potrivit MNŢR, tineri, studenţi, artişti, meşteri şi, în anii din urmă, designeri şi arhitecţi au conturat de-a lungul timpului particularitatea acestui eveniment a cărui principală expresie este creativitatea însoţită de o debordantă imaginaţie şi simţ ludic: "Târgul a creat de-a lungul timpului pentru publicul bucureştean o ofertă bogată prin unicitatea, inventivitatea şi diversitatea mărţişoarelor, reuşind să schiţeze noi forme de mitologie urbană ce folosesc, ca sursă de inspiraţie, lumea şi mitologia ţărănească ori imaginează noi forme ale creativităţii: de la obiectul manufacturat şi reciclat, care foloseşte materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan, de la eroii desenelor animate şi benzilor desenate la personajele lumilor virtuale, imaginate pe o multitudine de materii neconvenţionale". Şi la această ediţie organizatorii vor sprijini, ca în fiecare an, câteva şcoli, fundaţii, asociaţii, organizaţii care desfăşoară acţiuni cu caracter umanitar pentru copii cu dizabilităţi şi sprijin pentru categoriile defavorizate. Totodată, oferta gastronomică aduce produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală reprezentată atât de zona rurală, cât şi de cea urbană: turtă dulce, prăjiturele de casă, miere, dulceţuri, cozonaci şi alte produse de patiserie din Bucovina, Alexandria, Baia Mare şi Buzău, Ilfov, ceaiuri şi plante de leac din Dâmboviţa.