Gestionarea fondurilor europene trebuie să fie cît mai transparentă şi este nevoie să sporim numărul controalelor astfel încît să nu fie dubii cum se cheltuie banii Uniunii Europene, a declarat ieri premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2005 a Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF). Domnia sa a ţinut să avertizeze că aceste controale vor fi mult mai drastice şi că Guverul nu va tolera nici un fel de fraudă indiferent de suma prejudiciilor din fondurile europene. "Acum banii europeni vor fi banii dracului pentru cei care au crezut că fondurile europene sînt o sursă de îmbogăţire. Trebuie să spun că nu vom tolera astfel de practici. Aceste fonduri sînt expresia solidarităţii partenerilor noştri din UE şi contribuţia personală a cetăţenilor europeni pentru ca România să iasă din sărăcie", a mai adăugat Călin Popescu Tăriceanu.
Anul trecut, DLAF a efectuat 51 de controale, de trei ori mai multe decît în 2004, şi a finalizat 43 de dosare. Inspectorii DLAF au descoperit 26 de fraude cu fonduri europene. Pentru 10 dosare se aşteaptă demararea cercetărilor penale iar 11 sesizări s-au concretizat în dosare penale. Cele mai multe fraude au fost înregistrate în cadrul programului Phare, fiind deschise 21 de dosare. Totalul cheltuielilor neeligibile efectuate de unii beneficiari ai Phare se ridică la peste zece milioane de euro. În ceea ce priveşte gestionarea fondurilor Sapard, inspectorii DLAF au efectuat 10 controale şi au descoperit trei fraude şi două nereguli. Şi în acest caz au existat cheltuieli nejustificate de fonduri europene care s-au cifrat la peste un milion de euro. Programul de finanţare Ispa a fost prejudiciat cu 1,9 milioane euro, fiind întocmit un singur dosar de fraudă în urma a trei inspecţii efectuate de DLAF. La aceste sume se adaugă şi neregulile descoperite la celelalte programe de finanţare europeană aducînd suma totală a cheltuielilor neeligibile la cifra de 13,65 milioane euro. Inspectorii DLAF au investigat anul trecut proiecte europene în valoare de 100 de milioane de euro, adică a şasea parte din totalul finanţării primită de la UE. De remarcat că jumătate din personalul DLAF este format, la sugestia primului ministru, din tineri care au studii în străinătate.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a prezentat, în acelaşi context, modul de operare a celor care deturnează fonduri comunitare precizînd aproape în fiecare caz implicarea funcţionarilor publici. Aceştia sînt cei mai expuşi tentaţiei să recurgă la practici ilegale de acordare preferenţială a fondurilor comunitare, de a falsifica documente şi a organiza licitaţii fictive, întrucît cunosc practicile de acordare a fondurilor comunitare. Jonathan Scheele a apreciat acţiunile DLAF şi mai ales buna colaborare cu OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) şi a declarat că această instituţie este indispensabilă, mai ales că după aderare ţara noastră va avea acces la fonduri structurale.