Tăriceanu îl cere lui Băsescu să o numească pe Nicolai şi îi aminteşte de scandalul "Mihăileanu"

TV
Ziarul BURSA #Politică / 10 ianuarie 2008

Tăriceanu îl cere lui Băsescu să o numească pe Nicolai şi îi aminteşte de scandalul "Mihăileanu"

Primul-ministru Călin Popes-cu-Tăriceanu a respins, ieri, în scrisoarea de răspuns adresată preşedintelui Băsescu, solicitarea de a renunţa la nominalizarea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei. Şeful Executivului a subliniat că argumentele invocate de preşedinte nu sunt de natură legală, ci subiective, menţionând că şeful statului nu poate refuza numirea unui ministru dacă îndeplineşte condiţiile legale. "Prin prezenta scrisoare mă văd nevoit să res-ping solicitarea dumneavoas-tră de a renunţa la propunerea de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a doamnei Norica Nicolai", i-a transmis premierul preşedintelui încă de la începutul documentului. Şeful Executivului subliniază că res-pinge solicitarea pentru că se bazează doar pe consideraţii personale.

"Motivarea pe care o faceţi cererii de renunţare la propunerea prezentată se bazează pe consideraţii personale, subiective, îndoielnice, despre percepţia publică asupra unei anumite persoane, consideraţii care exced cadrul constituţional şi legal. Reacţia dum-neavoastră, în calitate de preşedinte al României, este cu atât mai nejustificată cu cât, faţă de nominalizarea doamnei Norica Nicolai, nu au existat obiecţii sau proteste, nici din partea societăţii civile şi nici a asociaţiilor profesionale", a arătat primul-minis-tru.

Călin Popescu-Tăriceanu a amintit faptul că în decizia nr.356/2007 a Curţii Constituţionale se precizează clar că "Preşedintele României nu are drept de veto, dar poate cere Primului-ministru să renunţe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului".

"Preşedintele României nu poate să solicite Primului-ministru al României să propună o altă persoană pentru funcţia de ministru din simplul motiv că nutreşte o antipatie politică şi personală faţă de persoana nominalizată iniţial. Nici din cauza faptului că a avut o relaţie politică mai tensionată cu respectiva persoană. Nici dacă a identificat un alt candidat care, în opinia sa, ar fi mai bun. Preşedintele României are obligaţia de a identifica argumente legale, nu de imagine, pentru a îşi susţine solicitarea. În caz contrar, nu ar trebui să facă o astfel de solicitare", i-a transmis premierul preşedintelui.

Tăriceanu afirmă că preşedintele invocă doar argumente de imagine, percepţii legate de un incident în care a fost implicată Norica Nicolai, subliniind că senatorul liberal este un bun specialist în drept, cunoaşte în detaliu problemele care încă există în Justiţie şi poate fi un foarte bun ministru al Justiţiei. "Dumneavoastră aţi ales să ignoraţi aceste argumente şi aţi analizat subiectiv, fără a lua în calcul argumentele legale sau ar-gumentele care ţin de experienţă şi competenţă", a afirmat pre-mierul.

El a subliniat că şi şeful statului sau fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei au avut probleme legat de percepţia publică imaginii lor. "Dacă ar fi să vorbim despre argumente de imagine şi despre cazuri controversate, vă reamintesc doar două cazuri în care dumneavoastră aţi fost implicat: dosarul Flota şi casa achiziţionată în strada Mihăileanu, pe vremea când eraţi primar al Capitalei. Ar fi nedrept să analizăm doar aceste două cazuri pentru a judeca mandatele dumneavoastră de primar al Capitalei sau de preşedinte al României. Am convingerea că acelaşi lucru ar trebui să îl evitaţi şi dumneavoastră acum, în ceea ce o priveşte pe doamna Norica Nicolai", i-a transmis primul-ministru preşedintelui. În privinţa Monicăi Macovei, premierul a arătat că preşedintele a "tăcut" atunci când fostul ministru al Justiţiei a avut astfel de probleme.

"Vă readuc aminte tăcerea dumneavoastră în ceea ce o priveşte pe fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei. Acum un an, doamna Monica Macovei era implicată într-un scandal public în legătură cu modul în care părinţii domniei sale au câştigat în Justiţie un imobil naţionalizat. Atunci, nu aţi susţinut că doamna Monica Macovei ar trebui să renunţe la funcţia de ministru al Justiţiei, nici că imaginea Justiţiei ar avea de suferit sau că ar scădea încrederea în Justiţie la nivelul opiniei publice şi al partenerilor europeni", a sus-ţinut premierul, cerându-i preşedintelui să judece cu aceeaşi măsură în astfel de cazuri.

Tăriceanu subliniază, totodată, că România face progrese consistente în domeniul Justiţiei, iar raportul Comisiei Europene din iunie anul trecut a fost cel mai bun raport al organismului european despre starea justiţiei din România, de când acest domeniu este monitorizat, din 1998. "Principalul progres remarcat de raport a fost adoptarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate, urmare a dialogului pe care ultimul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, l-a avut cu Parlamentul. După cum vă aduceţi aminte, adoptarea acestei legi a fost multă vreme imposibilă din cauza inabilităţii unui ministru al Justiţiei aşa-zis independent. O dovadă în plus că nu o pretinsă independenţă a ministrului este soluţia la problemele justiţiei româneşti", a mai arătat premierul.

Şeful Executivului i-a adus totodată la cunoştinţă preşedintelui Băsescu faptul că întârzierea acestei numiri poate conduce la perturbarea gravă a activităţii instituţiilor din sfera judiciară. Tăriceanu aminteşte că în ultimele zile au început acţiuni de protest sindical din partea personalului auxiliar din instanţe, iar România trebuie să fie reprezentată la întrunirea informală a Consiliului de miniştri al Uniunii Europene. "Vă solicit deci să o numiţi cât mai curând posibil pe doamna Norica Nicolai în funcţia de minis-tru al Justiţiei. Consider că putem împreună, Guvernul şi Preşedinţia, să continuăm colaborarea în domeniul Justiţiei. Sper că o astfel de colaborare bună poate avea loc între dumneavoastră şi viitorul ministru al Justiţiei, Norica Nicolai. Vă solicit să lăsaţi deoparte orice antipatie legată de Norica Nicolai şi să colaboraţi cu domnia sa pentru a continua reforma în Justiţie", i-a solicitat în cele din urmă premierul preşedintelui. Primul-minis-tru concluzionează că nu exis-tă niciun argument de natură legală care să justifice retragerea propunerii de numire a Noricăi Nicolai, iar competenţa şi experienţa o recomandă pentru această funcţie. ""Având în vedere cele de mai sus, precum şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 356/2007, care nu conferă Preşedintelui Româ-niei un drept de veto la propunerea de numire a unui membru al Guvernului, ci doar să solicite renunţarea la aceasta , vă aduc la cunoştinţă că nu voi da curs solicitării dumneavoas-tră de a renunţa la propunerea pentru funcţia de ministru al Justiţiei a doamnei Norica Nicolai. Vă rog ca, în cel mai scurt timp, să îndepliniţi toate formalităţile constituţionale necesare pentru ca doamna Norica Nicolai să fie învestită în funcţie", a încheiat premierul scrisoarea adresată pre-şedintelui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb