Premierul Tăriceanu a declarat, în replică la protestele oamenilor de afaceri care cer dezbaterea publică a modificărilor aduse ordonanţei privind achiziţiile publice, că nu este de acord cu prelungirea procedurilor de contestare a licitaţiilor publice, doar pentru că firmele au interese economice.
"Dacă vom permite ca aceste proceduri (de achiziţie prin licitaţie n.r.) să se întindă la nesfârşit prin contestaţii şi recontestaţii permanente, atunci cetăţenii (...) vor fi îndreptăţiţi să spună că Executivul nu este în stare să ducă la bun sfârşit proiectele", a declarat marţi Tăriceanu. Replica vine ca urmare a protestului Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOR) care şi-au exprimat nemulţumirea, săptămâna trecută, faţă de intenţia Guvernului de a modifica legea achiziţiilor publice fără ca noile reglementări să fie supuse dezbaterii publice.
Principalele modificări ale legii vizează scurtarea termenelor în care pot fi depuse şi soluţionate contestaţiile firmelor care pierd licitaţiile.
"Pe ei nu îi interesează termenul la care trebuie să se realizeze (proiectul n.r.), ci interesele economice. Corect este să putem da posibilitatea ca, dacă există contestaţii, ele să fie judecate, dar într-un termen rezonabil. (...) Firmele, dacă îşi doresc să ţinem un an procedurile de contestaţie... vă spun clar că nu sunt de acord", a spus premierul.
Tăriceanu a cerut, la începutul verii, ca legislaţia în domeniul achiziţiilor să fie modificată, astfel încât termenele de analizare a contestaţiilor să fie scurtate. "Foarte multe instituţii care derulează proiecte cu fonduri europene se plâng că, după organizarea licitaţiilor, conform actualei legislaţii, urmează întotdeauna contestaţii. Contestaţiile se fac de multe ori cu foarte multă uşurinţă şi numai din dorinţa de a-i bloca pe cei care au câştigat, chiar dacă nu există temeiuri juridice solide", a explicat Tăriceanu. Premierul a precizat că în legislaţie va fi introdus "un filtru" pentru sistemul de contestaţii, iar termenele de rezolvare a contestaţiilor vor fi scurtate.