• Agricultorii susţin că subvenţia de 620 de lei promisă de Tăriceanu nu depăşeşte în realitatea 460 de lei şi estimează pentru 2009 o producţie agricolă mai mică cu 30%-35%
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, cu surle şi trâmbiţe, că agricultorii vor primi un sprijin în valoare de 620 de lei la hectar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă.
Anunţul premierului vine în urma unei moţiuni de cenzură a PSD pe agricultură şi mai ales la finele unui an în care agricultorii s-au plictisit de cât au protestat.
Probabil că Tăriceanu a anticipat că împuşcă doi iepuri dintr-o lovitură: subvenţii mai mari faţă de cele acordate anul trecut în timpul "împăratului" Decebal Traian Remeş - semn de bunăstare economică şi progres - şi, evident, sprijinul electoral al mediului rural.
Numai că subvenţia de 620 de lei, la hectar, anunţată de premier nu are niciun fundament real, se bazează pe bugetul anului viitor, şi în realitate este cu mult mai mică, potrivit reprezentanţilor organizaţiilor din agricultură.
Contrar tuturor aşteptărilor electorale, faptul că subvenţia dată de Guvern seamănă cu pielea ursului din pădure a stârnit stupoarea mediului rural, mai ales că lucrările de toamnă sunt întârziate, iar agricultorii şi-au pierdut răbdarea.
După o analiză "la rece" a structurii pachetului de sprijin promis de Tăriceanu, agriculturii simpli au devenit, în cea mai mare parte, debusolaţi.
De fapt, nu mai înţeleg nimic din subvenţia lui Tăriceanu, iar reprezentanţii organizaţiilor agricole au ajuns la concluzia că matematica premierului este una...electorală!
Iar asta se va vedea la vot.
În primul rând ajutorul Guvernului nu constă în bani cash, dar nici sub formă de cupoane (cum au fost anul trecut) ,întrucât Comisia Europeană ne-ar fi sancţionat pentru o posibilă formă de ajutor de stat.
Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), ne-a explicat:
"Guvernul a anunţat că acordă o subvenţie de 620 de lei la hectar.
Această subvenţie cuprinde un sprijin financiar pe exploataţie, bonificaţie pentru creditare şi prelungirea subvenţionării achiziţiei de motorină. Dacă analizăm structura acestui sprijin tragem următoarele concluzii: premierul spune că se dau 200 de lei la hectar pe exploataţie pentru agricultori. Însă aceşti bani sunt doar pentru fermele a căror suprafaţă este de maxim 120 de hectare. Aceşti bani ajung doar pentru 1.200.000 de hectare, în timp ce, în realitate se cultivă circa 3.000.000. Astfel, subvenţia lui Tăriceanu de 200 de lei, împărţită la trei, procentul de suprafaţă pentru care ajung banii, rezultă că acei 200 de lei sunt de fapt circa 70 de lei. La aceasta se adaugă un sprijin de 300 de lei la hectar, ca urmare a noii modalităţi de creditare. Adică la un credit de 1000 de lei la hectar statul acordă o bonificaţie de 30%, după plata creditului. Numai că aceasta formă de sprijin va veni pentru agricultori tocmai la finele anului viitor, când fermierii îşi plătesc creditul, deci nu în toamna acestui an. Trecând peste acest aspect, din calculele de până acum ne rezultă un sprijin de circa 370 de lei. La aceastră sumă adăugăm şi banii care revin unui agricultor prin subvenţia de 1.65 de lei la motorină, acordată la 40 de litri, banii de circa 80-90 de lei şi descoperim subvenţia reală: cel mult 460 de lei! Tăriceanu ne-a demostrat că matematica sa este una electorală".
De aceeaşi părere este şi Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei "Agrostar", care ne-a declarat că de această dată "Tăriceanu le-a tras ţeapă agricultorilor".
În acest sens, reprezentaţii Federaţiei Agrostar şi cei ai FNPAR vor avea, săptămâna aceasta, o nouă întâlnire cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, unde foarte probabil îi vor cere lămuriri.
Iar problemele grave de-abia acum încep.
În campania din toamna anului trecut, în agricultură, au intrat 430 de milioane de euro, sub formă de cupoane. Datorita acestui spriijin, precum şi gratie unor condiţii climatice favorabile, am avut în acest an o producţie agricolă bună.
Ce vom face însă la anul?
Lucrările din campania agricolă sunt în întârziere, iar schema greoaie de finanţare a lui Tăriceanu nu pare să rezolve problemele sectorului.
Tudor Dorobanţiu, secretarul general al Agrostar, a apreciat că datorită "ţepei" lui Tăriceanu, "vom avea producţii agricole mai mici cu 30%-35%, în 2009 din punct de vedere al lucrărilor agricole din toamnă acestui an".
De altfel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, nu prea am avut doi ani consecutivi cu rezultate bune în agricultură.
Dacă ţinem cont că acelaşi minister a estimat, spre exemplu, pentru anul acesta o producţie de grâu şi secară de 7.754.927 (n.n. cu 153% mai mare decât cea de anul trecut), iar preţurile tot nu au scăzut, avem toate şansele să ne confruntăm cu noi scumpiri la alimente încă din primăvara anului viitor.