Tăriceanu promite că va continua lupta împotriva corupţiei

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2007

Calin Popescu-Tariceanu

Calin Popescu-Tariceanu

Lupta împotriva corupţiei, absorbţia fondurilor europene şi lucrul în echipă au fost priorităţile pe care primul-minis­tru Călin Popescu-Tăriceanu le-a stabilit noului Guvern restructurat, în cadrul primei şedinţe, care a început miercuri la Palatul Victoria.

Premierul l-a prezentat miniştrilor pe noul secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan, precizând că vor lucra cu acesta pentru realizarea agendei de lucru a şedinţelor de Guvern.

La "început de drum", după cum a precizat, premierul Tăriceanu a ţinut să sublinieze câteva dintre priorităţile Executivului restructurat.

Noul Guvern - a subliniat de la bun început premierul - va continua programul care a fost aprobat de Parlament în decembrie 2004.

În cadrul acestui program, lupta împotriva corupţiei se va afla în prim plan, şeful Executivului arătându-se preocupat de anumite semnale externe în acest sens.

"Lupta împotriva corupţiei trebuie să rămână în continuare un subiect pe agenda de lucru. Din păcate, în ultima vreme, anumite semnale externe preocupante, legate de corupţie, trebuie să ne oblige la un efort care înseamnă, în cele din urmă, îndeplinirea angajamentelor pe care ni le-am luat faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană. Suntem ţară UE şi am demonstrat că suntem capabili să ducem la bun sfârşit, pe lângă angajamentele noastre proprii, şi angajamente luate chiar de Guvernul anterior. Aşa vom face şi în continuare, nu există nici un motiv să lăsăm să se creadă că ar exista o intenţie de încetinire a ritmului reformelor", a declarat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, citat de Rompres.

Premierul Tăriceanu i-a solicitat marţi preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, să pună de urgenţă în discuţie în dezbaterea plenului legea privind Agenţia Naţională de Integritate.

A doua prioritate anunţată de premier a fost cea a absorbţiei fondurilor europene.

"Suntem în grafic cu o serie de acţiuni referitoare la predarea programelor operaţionale sectoriale şi regionale. Sigur, va trebui să aşteptăm observaţiile Comisiei Europene pentru a trece la faza propriu-zisă de atragere şi utilizare a acestor fonduri", a arătat Tăriceanu.

Printre priorităţi, primul-ministru a menţionat şi necesitatea "funcţionării în echipă", dând ca exemplu colaborarea cu miniştrii UDMR.

"Sigur că e important ca fiecare ministru să-şi contureze propria personalitate, propriile proiecte şi priorităţi, dar, în acelaşi timp, lucrul în echipă mi se pare extraordinar de important. Vă dau un exemplu care mi-e foarte la îndemână - modul excelent de colaborare la nivel politic pe care l-am avut cu colegii din UDMR, care au dat dovadă de competenţă, de seriozitate şi cu care am reuşit un veritabil parteneriat. (...) Nu ezitaţi să rezolvaţi problemele în mod direct, iar atunci când anumite chestiuni care au componentă politică nu reuşesc să fie rezolvate prin dialogul direct dintre dumneavoastră, atunci sigur că îmi ofer disponibilitatea de a modera şi de a găsi soluţia în comun", le-a explicat primul-ministru membrilor Cabinetului.

Şeful Executivului le-a solicitat miniştrilor să nu se rezume doar la activitatea de birou şi să ia direct pulsul realităţilor din ţară, prin vizite frecvente în teritoriu.

"Vă rog foarte mult ca agenda să prevadă, dincolo de obligaţiile administrative, politice, protocolare, componenta contactului direct cu realităţile din teren. Vă rog să vă faceţi un program care să cuprindă deplasări în teritoriu, contacte cu autorităţile locale, contacte cu presa şi cu publicul local, în care să le explicaţi măsurile pe care le adoptăm, cele pe care dorim să le pregătim, pentru ca această discuţie şi această consultare cu cetăţenii să fie baza pe care puteţi să luaţi deciziile în cunoştinţă de cauză", a cerut primul-ministru.

El a afirmat că noul Cabinet va continua politica dusă până acum faţă de opinia publică şi faţă de mass-media.

"În fond, guvernăm pentru români şi acest lucru trebuie bineînţeles, deci lucrurile pe care le facem trebuie explicate, trebuie prezentate în aşa fel încât ele să ajungă la public", a declarat şeful Executivului.

Călin Popescu-Tăriceanu le-a cerut miniştrilor să aibă o relaţie de colaborare cu Parlamentul, să ia parte la toate dezbaterile importante din legislativ şi să nu adopte o atitudine de confruntare sau de dispută cu Parlamentul.

"Pentru orice Guvern dintr-un stat democratic suportul de legitimitate este votul în Parlament. Atâta vreme cât va exista un vot în favoarea Guvernului, Cabinetul va putea să funcţioneze. Când apare un vot de neîncredere, atunci ştim ce avem de făcut fiecare", a arătat el.

Premierul Tăriceanu a subliniat că prin prezenţa în legislativ a miniştrilor poate fi controlat riscul unor "derapaje" care pot să afecteze construcţia bugetară şi, în cele din urmă, a dat de înţeles că Parlamentul este singura instituţie căreia Executivul trebuie să "îi dea socoteală".

"Guvernul îşi ia legitimitatea de la Parlament şi, în acelaşi timp, faţă de Parlament este res­ponsabil şi raportează. Parlamentul este singura instituţie a statului faţă de care Guvernul dă socoteală. Sigur, odată la patru ani, mergem şi la cetăţeni, dar, între alegeri, legitimitatea relaţiei se stabileşte între Guvern şi Parlament", a conchis primul-ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb