"Taxa de solidaritate" duce indicii BVB în teritoriul negativ

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2023

"Taxa de solidaritate" duce indicii BVB în teritoriul negativ

Scădere de 0,6% pentru BET şi de 2,9% în cazul BET-NG

Din februarie până în octombrie anul trecut, adimistratorul unic al Raiko a vândut peste 15% din societate fără să raporteze nimic; ASF a dormit în tot acest timp

Finanţele au strâns 853,9 milioane lei şi 162,7 milioane de euro prin ultima emisiune Fidelis

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut preponderent scăderi, în ultima lună a lui 2022, după ce, chiar pe ultima sută de metri a anului, Guvernul a adoptat o ordonanţă ce prevede aplicarea unei taxe de solidaritate de 60% din profiturile excepţionale ale producătorilor de petrol, gaze şi cărbune, precum şi ale rafinăriilor. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de tituri ale bursei noastre, a avut un declin de 0,6%, la 11.663 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 30 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,8%, până la 1.019 puncte.

Valoarea tranzacţiilor a crescut considerabil faţă de cea din ultimele luni, în special datorită ultimei emisiuni de titluri de stat Fidelis şi a vânzării de către Fondul Proprietatea a unui pachet de 2,8% din OMV Petrom, printr-un plasament accelerat.

Scăderi pe line pentru principalii indici din Statele Unite şi Europa

În Statele Unite şi Europa indicii au avut deprecieri pe linie. Dinamica apare în condiţiile în care, cu toate că inflaţia dă semne clare de temperare, se află cu mult peste ţintele pe termen lung ale băncilor centrale de 2%, ceea ce le va face să îşi continue politica monetară agresivă, cu impact asupra evoluţiei economiilor. În plus, după ce pe parcursul anului trecut companiile au dat dovadă de rezilienţă, pentru acest an se preconizează scăderea profiturilor. În acest context, indicele S&P 500 a scăzut cu 5,9% în decembrie anul trecut, în timp ce Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere a căror evaluare este mai sensibilă la rata dobânzii, s-a depreciat cu 8,7%. De partea noastră a Atlanticului, indicele pan-european Stoxx 600 a avut un recul de 3,4%, în ultima lună a anului trecut.

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-BK , ce reprezintă un reper de performanţă pentru fondurile de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,6%, la 2.203 de puncte, în timp ce BET-NG, ce reuneşte companiile din sectorul energetic şi de utilităţi al pieţei noastre, s-a depreciat cu 2,9%, până la 852 de puncte.

Acţiunile OMV Petrom şi Romgaz au suferit cele mai mari scăderi din BET, în urma "taxei de solidaritate"

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) au suferit cele mai mari scăderi ale preţurilor din BET, luna trecută, în urma aşa-numitei "contribuţii de solidaritate". Prin aceasta, statul va taxa cu 60% profiturile companiilor de petrol şi gaze care depăşesc cu peste 20% media ultimilor patru ani. Ordonanţa pune în aplicare un regulament al Uniunii Europene din octombrie anul trecut pentru abordarea problemei preţurilor ridicate ale energiei. Cu toate că regulamentul prevede un nivel minim al taxei de 30%, la noi s-a optat pentru o taxă dublă, ceea ce stârnit nemulţumirea unor jucători din domeniu. Evident, o astfel de taxă afectează dividendele pe care le pot distribui companiile vizate şi chiar capacitatea lor de investiţii.

În 28 decembrie, data în care a fost anunţată măsura, acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 6,14%, iar cele Romgaz cu 5,75%. Pentru întreaga lună, acţiunile Petrom au avut un recul de 9,3%, în timp ce titlurile Romgaz s-au depreciat cu 5,6%.

"Taxa de solidaritate" duce indicii BVB în teritoriul negativ

Tot la capitolul scăderi din indicele BET, luna trecută acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) s-au depreciat cu 4,1%, titlurile Digi Communications (DIGI) au coborât cu 3,4%, în timp ce acţiunile Purcari Wineries (WINE) au avut un recul de 3,3%. Nu există motive fundamentale evidente căre să explice deprecierile, care totuşi au avut loc în condiţiile unor volume reduse.

Transgaz, MedLife şi Electrica - cele mai mare creşteri din principalul coş de acţiuni de la BVB

Acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN) au avut, în decembrie, un avans de 8,5%, cea mai mare creştere din indicele BET. La începutul lunii compania a semnat un unui memorandum de înţelegere pentru implementarea Coridorului Vertical, ceea ce poate face din ţara noastră un important punct regional în piaţa gazelor din regiune. De asemenea, pentru trimestrul al treilea al anului Transgaz a raportat un profit de 87,7 milioane de lei, faţă de o pierdere în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Fără motive fundamentale evidente, acţiunile MedLife (M) au urcat cu 8,3%, luna trecută, evoluţie datorată aprecierilor din şedinţele de 2 decembrie şi 5 decembrie. Pe termen lung, cotaţia titlurilor prestatorului de servicii medicale private se află pe o tendinţă descendentă demarată încă de la începutul anului trecut. Titlurile Electrica (EL), companie ce a intrat în acţionariatul Contrapărţii Centrale, au urcat luna trecută cu 7,4%. Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică a raportat, pentru trimestrul al treilea al anului trecut, un profit net de aproape 534 milioane lei, cu mult peste cel de numai 72 milioane lei din intervalul iulie - septembrie a anului 2021.

Luna trecută, Libra Internet Bank a listat a treia emisiune de obligaţiuni în valoare de 4,26 milioane de euro, pe Sistemul Principal al BVB. Titlurile au o valoare nominală unitară de 500 de euro, scadenţa de zece ani şi o rată a cuponului fixă, de 6,5% pe an, plătibilă semestrial.

Tot în decembrie, Ministerul Finanţelor a derulat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis prin care a reuşit să strângă de la populaţie 853,9 milioane lei si 162,7 milioane de euro. Titlurile în lei au scadenţe de un an şi trei ani cu dobânzi anuale de 7,65% şi respectiv 8%, iar cele în euro au scadenţe de un an şi doi ani şi dobânzi anuale de 2,7%, respectiv 3,7%.

Discounturi de tranzacţionare situate între 62% pentru SIF Oltenia şi 43% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 0,8%, în decembrie, până la 50.284 puncte, cea mai mare apreciere dintre coşurile de acţiuni de la BVB.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 6,4%, luna trecută, într-o mişcare de continuare a trendului ascendent demarat în noiembrie. Evoluţia apare pe fondul unui complex de factori între care răscumpărările de acţiuni proprii realizate de fond, a dividendelor ce se preconizează că vor fi acordate de FP în acest an precum şi vânzarea deţinerii la Hidroelectrica.

Luna trecută, Fondul şi-a înstrăinat pachetul de 2,8% avut la OMV Petrom, printr-un plasament privat accelerat, la un preţ de 0,43 lei/titlu, sub cel din piaţă din acel moment, de 0,4645 de lei. Veniturile obţinute de FP din tranzacţie, de 764,1 milioane de lei, vor fi utilizate pentru răscumpărări de acţiuni şi/sau dividende, conform anunţului făcut de Franklin Templeton, administratorul fondului.

La finalul lunii octombrie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 62,5% pentru SIF Oltenia (SIF5) şi 43,2% în cazul Evergent Investments (EVER), în timp ce FP avea un discount de 20,4%, mai mare decât obiectivul celor de la Franklin Templeton, de sub 15%.

Scădere de numai 0,5% pentru BETAeRO, după unsprezece luni dezastruoase

După unsprezece luni cu deprecieri puternice ale preţurilor acţiunilor listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, indicele BETAeRO a coborât în luna decembrie cu numai 0,46%, la 818 puncte. Pentru tot anul, indicele are un declin de 22%.

În penultima zi bursieră a lui 2022, Tomasz Kurcin, fondatorul şi administratorul unic al producătorului de sisteme pluviale Raiko Transilvania (RKOT) a anunţat că, în urma unei mulţimi de tranzacţii efectuate în perioada februarie - octombrie a anului trecut, a ajuns să mai deţină în mod direct doar 350 de acţiuni ale companiei. La jumătatea anului, Kurcin deţinea 670.191 de titluri Raiko, echivalenul a 16,3% din societate. În tot acest timp, polonezul nu a raportat nicio tranzacţie şi nici scăderea deţinerii sub praguri relevante (de pildă, conform Legii nr. 297/2004, există obligaţia raportării scăderii deţinerii sub pragul de 50% - la jumătatea anului, Kurcin şi TAX & Capital Advisors, societate la care deţine pachetul majoritar, aveau 51,3% din Raiko), conform prevederilor legale în vigoare.

"Prin vânzarea acţiunilor, Tomasz Kurcin a obţinut venituri de 0,693 milioane de lei, din care 0,691 milioane de lei au fost daţi sub formă de împrumut fără dobândă pe o durată de patru ani companiei Raiko Transilvania, pentru a ajută cash-flow-ul afectat de pierderea clienţilor din Rusia şi Ucraina dar şi de problemele din lanţul de aprovizionare", se arată în raport.

Potrivit documentului, lipsa unui raport anterior privind tranzacţiile în timp util a fost cauzată de faptul că Tomasz Kurcin nu a înţeles obligaţiile de raportare.

Cu alte cuvine, Kurcin spune că nu a raportat vânzările de acţiuni pentru că nu a ştiut că trebuie să facă acest lucru. Dar unde a fost Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în tot acest timp? Cum se poate ca administratorul unic al Raiko să tranzacţioneze în neştire luni la rând şi ASF să nu ştie nimic sau să nu aibă nicio reacţie?

Piaţa de capital reprezintă un sistem în care se tranzacţionează valori mobiliare în baza unor legi şi regulamente. Iar ASF trebuie să vegheze ca acestea să fie respectate şi să sancţioneze abaterile. Nu să doarmă sau să se facă că nu vede, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. CUm poate sa spuna Kurcin ca n-a stiut ca trebuie raportate tranzactiile sau scaderile sub parguri? Nici intermediarul prin care a tranzactionat nu o fi stiut? Dar ASFul o fi stiut? Cam multi habarnisti pe piata asta.

    1. Nu au stiut!Daca nu stiu ei in familia Stroe la HUNT ca nevasta vinde la 0,5 la sfarsit de noiembrie si el cumpara 15 zile mai tarziu la 0,43,e drept ca mult mai putine actiuni.

      Astea-s actiuni serioase unde poti avea toata incredrea in management!Si in cazul in care apare o sincopa te bazezi pe ASF! 

      Nu a știut????Haha...dar știe că amenda e mică și profitul la vanzare e mare...Kurcin e un șmecher mare

    In 2023 prost sa fie cineva sa mai faca profit sa-l fure statul. Profitul trebuie sa fie exact media din 2018-2021 plus 20%. Bye. In rest totul investit sa nu raman nimic pentru smenarii astia, care au gasit "solutia". de asemenea dati in judecata pentru ca LEGAL nu dai o ordonanta in 28 decembrie 2022 care sa fie valabila pentru anul 2022. Si noaptea ca hotii, si in penultima zi lucratoare din an.

    aur, uraniu si ceva dividende la procente bune atat.

    Nu stau in rest pe altele; imobiliarele incep sa vand detinerile in trepte incepand cu 2023-2024!!! 

    Miroase rau a iz de instabilitate serioasa in Romania chiar dca bogatia aparenta ce se aseaza in piata acopera ca o patura riscul iminent de instabilitate in piata de CDS-uri / credit market in ro. 

    Crapa usa - are lag euro cv ani si crapa si ea iar; urmeaza sa crape cetatenii in propagarea "crack-up bomului" ce vine ca un val de tsunami. 

    Valul vine o arata si piata din Japonia, si din USA si din China, si din Australia, Canada, Danemarca, Germania.... cata valul vine de ii ineaca pe toti pana in gat in datoii si daca nu in datorii in distrugere consum / putere de cumparere cv ani in fata.  

    Belgia, Olanda, UK... nu scapa nimeni - cu intarziere. 

    O arata destul de clar fiaturile in grame aur!!! e prapad! 

    S c cret 

    1. Și ce ne povestești noua despre fricile tale?!

      urmeaza risc iminent de crack up boom si Artificial scarcity!!!

      toata lumea incepe sa speculeze si sa faca squeze in piata! 

      Incepand cu gov in saltare taxe si etc inventii altele peste ele pana cocoseaza piata. 

      S c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb