ZIARUL BURSA

05 ianuarie 2023
Ediţia din 19.10.2024
"Schengen bambilici" / Ilustraţie de MAKE

DECEMBRIE FINANCIAR Fără Schengen, dar cu buget adoptat înainte de Crăciun

George MarinescuMacroeconomie / 5 ianuarie 2023

Nici finalul anului trecut şi nici Moş Crăciun nu au adus pentru ţara noastră mult aşteptata in­trare în spaţiul Schengen, deoarece "Grinch-ul austriac" s-a opus vehement primirii României şi Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor şi persoanelor, motivând că statele respective ar face parte dintr-o aşa numită rută balcanică a migranţilor.

Luna decembrie în cifre

Luna decembrie în cifre

A.V.Macroeconomie / 5 ianuarie 2023

2 decembrie 

- BNR anunţă că, la data de 30 noiembrie 2022, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 45.594 milioane de euro, faţă de 46.291 milioane de euro la 31 octombrie 2022. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.634 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2022 erau de 51.228 milioane de euro, faţă de 51.786 milioane de euro la 31 octombrie 2022.

Preţurile energiei au uitat de război, dar pentru cât timp?

OPINII Preţurile energiei au uitat de război, dar pentru cât timp?

CRISTIAN DOGARUMaterii Prime / 5 ianuarie 2023

Vremea caldă şi închiderea unor capacităţi industriale au contribuit la scăderea preţurilor gazelor şi energiei electrice mai peste tot în Europa, dar problemele structurale persistă şi doar aşteaptă pretexte pentru a se manifesta din nou. Gazele tranzacţionate la bursa TTF din Amasterdam cu livrare la finalul lunii viitoare scăzuseră miercuri dimineaţă până la 68,2 euro/MWh (echivalentul a 336 lei/MWh).

"Taxa de solidaritate" duce indicii BVB în teritoriul negativ

"Taxa de solidaritate" duce indicii BVB în teritoriul negativ

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 5 ianuarie 2023

Scădere de 0,6% pentru BET şi de 2,9% în cazul BET-NG Din februarie până în octombrie anul trecut, adimistratorul unic al Raiko a vândut peste 15% din societate fără să raporteze nimic; ASF a dormit în tot acest timp Finanţele au strâns 853,9 milioane lei şi 162,7 milioane de euro prin ultima emisiune Fidelis  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut preponderent scăderi, în ultima lună a lui 2022, după ce, chiar pe ultima sută de metri a anului, Guvernul a adoptat o ordonanţă ce prevede aplicarea unei taxe de solidaritate de 60% din profiturile excepţionale ale producătorilor de petrol, gaze şi cărbune, precum şi ale rafinăriilor. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de tituri ale bursei noastre, a avut un declin de 0,6%, la 11.663 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 30 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,8%, până la 1.019 puncte.

Seceta pedologică se manifestă în multe zone din ţară

Seceta pedologică se manifestă în multe zone din ţară

O.D.Internaţional / 5 ianuarie 2023

Anul agricol nu a debutat sub cele mai bune auspicii. Problemele din 2022 se prelungesc. Seceta pedologică se va menţine în următoarea săptămână în cea mai mare parte a Dobrogei, dar şi în zone din Moldova şi Muntenia, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 4 - 10 ianuarie 2023.

Multe bănci din China, aşteptate să se listeze în acest an

Multe bănci din China, aşteptate să se listeze în acest an

V.R.Internaţional / 5 ianuarie 2023

Un număr mai mare de bănci chineze sunt aşteptate să solicite aprobarea pentru lansarea de oferte publice iniţiale (IPO) în acest an, având în vedere îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării, după ce doar un creditor, Lanzhou Bank, s-a listat anul trecut, informează yicaiglobal.com.

Apa potabilă va fi obţinută din evaporarea oceanică

Apa potabilă va fi obţinută din evaporarea oceanică

O.D.Miscellanea / 5 ianuarie 2023

Oamenii de ştiinţă încearcă se rezolve o problemă de azi şi de mâine a omenirii, accesul la apa potabilă. Cercetători americani au dezvoltat un sistem care ar putea recupera vaporii de apă din ocean pentru a-i transforma în apă potabilă, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Nature.

Sursă foto: https://news.ubbcluj.ro/

Centru de competenţe legat de schimbările climatice

O.D.Miscellanea / 5 ianuarie 2023

Schimbările climatice reprezintă o provocare pentru întreaga lume. Guvernele, oamenii de ştiinţă, mediul universitar au înţeles că este absolut necesar să se răspundă acestei provocări, astfel că sunt derulate tot mai multe programe de cercetare şi sunt alocate fonduri consistente în acest sens.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 5 Ianuarie 2023

MACRO NEWSLETTER 5 Ianuarie 2023

Macroeconomie / 5 ianuarie 2023

Creditul acordat rezidenţilor din zona euro şi-a temperat creşterea anuală în noiembrie 2022, până la până la 4,6%, de la 5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 3,7% a creditului guvernamental, după un avans de 4,6% în luna...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo