OPINII Preţurile energiei au uitat de război, dar pentru cât timp?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 5 ianuarie 2023

Preţurile energiei au uitat de război, dar pentru cât timp?

Vremea caldă şi închiderea unor capacităţi industriale au contribuit la scăderea preţurilor gazelor şi energiei electrice mai peste tot în Europa, dar problemele structurale persistă şi doar aşteaptă pretexte pentru a se manifesta din nou. Gazele tranzacţionate la bursa TTF din Amasterdam cu livrare la finalul lunii viitoare scăzuseră miercuri dimineaţă până la 68,2 euro/MWh (echivalentul a 336 lei/MWh).

Cotaţiile au făcut, practic, un salt în timp, revenind la preţurile la care se făceau tranzacţi la începutul lunii ianuarie 2021, înainte de începutul invaziei din Ucraina. De menţionat că vârful de preţ a fost atins la finalul lunii august, când se ajunsese la peste 340 euro/MWh.

Cu alte cuvinte, acum sunt de cinci ori mai ieftine, ceea ce reprezintă o exagerare la fel de spectaculoasă în jos, nejustificată de vreun eveniment cu impact structural asupra ofertei (nu s-au descoperit noi resurse mobilizabile uşor, nu este pe cale să se încheie războiul şi să se reia fluxul din Rusia-imposibil de altfel după sabotajul conductei Nord Stream).

Vremea caldă face însă ca rezervele acumulate de ţările europene să se epuizeze mai lent şi să nu uităm şi că s-au închis mai multe capacităţi de producţie care consumau mult gaz-vezi industria chimică, de îngrăşăminte etc.

În România, cotaţiile de la Bursa Română de Mărfuri pentru piaţa zilei următoare erau de 356 lei/MWh, peste nivelurile consemnate pe bursa olandeză pentru livrările din februarie.

De altfel, şi la capitolul energie electrică stăteam ieri mai rău ca majoritatea statelor europene, conform site-ului energyineu.com, care monitorizează modul în care decurg ostilităţile pe pieţele zilei următoare. Doar Grecia, cu 218 euro/MWh, stătea mai prost la acest capitol decât România şi Bulgaria (188 euro/MWh), restul ţărilor afişând culori mult mai verzi - Germania 58 euro, Belgia 88 euro, Olanda 99 euro, Franţa 97 euro, Cehia 118 euro, Polonia 131 euro, Austria 142 euro/MWh etc. Totuşi, faţă de preţuri de 600 euro/MWh consemnate la finalul lunii august în România, corecţia este palpabilă şi în acest caz.

Cât de mare este acum diferenţa dintre piaţa liberă şi preţul reglementat/plafonat pentru populaţie?

La gaze naturale, populaţia plăteşte un preţ total de 0,31 lei/KWh, adică 310 lei MWh. Având în vedere că preţul de 0,31 lei include toate taxele, putem spune că s-a intrat deja sub preţul reglementat de Guvern pentru populaţie şi micii clienţi non-casnici (aceştia plătesc 0,37 lei/KWh).

La energie electrică, preţul plafonat pentru populaţie este de 0,8 lei cu TVA la un consum între 100 şi 255 KWh lunar sau 1,3 lei/KWh la un consum de peste 255 KWh lunar.

Preţul de pe OPCOM pentru PZU este acum de 0,93 lei/KWh fără taxe, deci avem şi în acest caz o apropiere de preţul reglementat pentru consumul casnic şi IMM-uri (acestea plătesc între 1 şi 1,3 lei/KWh, cu TVA).

Dacă ne raportăm la plafonul de la nivel european pentru preţul gazelor, distanţa faţă de acesta este în prezent considerabilă.

Conform planului stabilit la nivelul UE, plafonul de preţ ce urmează să intre în vigoare la 15 februarie şi a cărui aplicare să dureze un an a fost fixat la 180 euro pe megawatt/oră, dacă acest nivel al preţurilor este atins timp de trei zile lucrătoare, iar preţurile europene angro ale gazelor sunt, pentru aceeaşi perioadă de timp, cu 35 de euro peste preţul global al gazelor naturale lichefiate (GNL).

Plafonul se va aplica în cazul contractelor pentru luna următoare, pe trei luni şi pe un an şi a fost aprobat de ţările UE cu majoritate calificată pe 19 decembrie - Ungaria s-a opus, în timp ce Austria şi Ţările de Jos s-au abţinut. Germania aceptase în final să sprijine schema, dar numai cu garanţii semnificative care să împiedice alungarea încărcăturilor internaţionale de GNL de pe continent.

Strategia părea concepută mai ales pentru a evita creşterile preţurilor observate în timpul verii, când stocurile trebuie refăcute. Să ne obişnuim deci cu preţuri mai mari în domeniul gazelor mai degrabă vara şi nu iarna, ca de obicei. Asta dacă nu vom asista la apariţia unui val de frig în Europa în următoarele luni de iarnă, cum se întâmplă în SUA în aceste săptămâni.

Tensiunile din sistemul energetic european s-au redu, dar nu sunt garanţii că nu vor reapărea la un moment dat, cu atât mai mult cu cât problemele structurale nu sunt rezolvate în Europa. S-au închis capacităţi de producţie de energie considerate poluante, a dispărut gazul ieftin rusesc, noi capacităţi de producţie nu pot apărea peste noapte, iar parcurile eoliene şi fotovoltaicele depind în bună măsură de condiţiile atmosferice, fiind ideale mai mult pentru echilibrarea sistemului şi nu pentru înlocuirea completă a unor surse clasice de energie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pedepsirea peoducatorilor de energie este mult mai grava pe termen mediu deoarece alunga investitiile atat de urgente! Ne asteapta un deceniu de inflatie datorita energiei scumpe!

    1. Castiga intermediarii (capusele).

      De exemplu, in oferta de gaze a ENGIE pentru populatie, pretul pentru noile contracte este cel maxim posibil, adica 0,31 lei/kWh.  

    In 2023 prost sa fie cineva sa mai faca profit sa-l fure statul. Profitul trebuie sa fie exact media din 2018-2021 plus 20%. Bye. In rest totul investit sa nu raman nimic pentru smenarii astia, care au gasit "solutia". de asemenea dati in judecata pentru ca LEGAL nu dai o ordonanta in 28 decembrie 2022 care sa fie valabila pentru anul 2022. Si noaptea ca hotii, si in penultima zi lucratoare din an.

    Nu pretul energiei este problema,

    dezindustrializarea europei e un dezastru, 

    industria mare consumatoare de energie,

    pleaca in USA si alte state cu energie ieftina 

    1. Poate pleaca in Rusia si atunci te poti bucura.

      In SUA sigur nu pleaca, ca aia nu lucreaza pe banane ca est-europenii.

      Numai introducerea posibilitatii de apleca industria europeana in SUA, te descalifica ca om cu un fir logic al gandirii! 

      Mai citește despre Inflation Reduction Act, CHIPS, Science Act să vezi cum aduce US industria la ei acasă.

    politica gov de inflare preturi si taxe nu a uitat de noi!!!

    risc iminent de crack up boom! 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb