Taxa de solidaritate redusă, prin lege, pentru OMV Petrom

G.M.
Ziarul BURSA #Companii / 4 mai 2023

Sursa foto:omvpetrom.com

Sursa foto:omvpetrom.com

OMV Petrom va plăti o taxă de solidaritate mai mică decât aceea stabilită iniţial, potrivit legii aprobată, ieri, în calitate de for decizional, de Camera Deputaţilor. Pentru tona de ţiţei procesat în activitatea de rafinărie, compania OMV Petrom va fi de 350 lei. Potrivit datelor companiei trecute în raportul pentru anul trecut, OMV a procesat anul trecut 4,241 milioane tone de ţiţei la rafinăria Petrobrazi, cantitate din care ar reieşi că are o obligaţie de plată la bugetul de stat de peste 1,48 miliarde lei. Suma respectivă este sub estimările iniţiale privind valoarea acestei taxe pentru OMV Petrom. Astfel, dacă s-ar fi menţinut dispoziţia anterioară conform căreia taxa de solidaritate este datorată în situaţia în care activităţile vizate de contribuţie ar fi avut o pondere de cel puţin 75% în cifra de afaceri a companiei, suma ce ar fi trebuit achitată de OMV Petrom era estimată între 3 miliarde lei şi 1 miliard euro.

Senatul, la reexaminarea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis, şi Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, au ales să introducă o taxă în sumă fixă pe ţiţeiul prelucrat în rafinării, care va fi datorată doar de către companiile care practică concomitent activităţi de extracţie şi de rafinare a ţiţeiului. Singura companie din România aflată în această situaţie este OMV Petrom.

"Marjele de rafinare în perioada de aplicare a OUG nr. 186/2022 sunt superioare unor marje obţinute în condiţii normale de piaţă. Deşi în anul 2023 se estimează că marjele vor scădea, ele vor fi în continuare superioare unor marje obţinute în condiţii normale de piaţă, activitatea de rafinare nefiind însă impozitată suplimentar", a argumentat coaliţia PSD-PNL- UDMR introducerea noii taxe.

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost una tensionată, lucru demonstrat şi de incidentul dintre deputatul AUR, Dan Tănasă, şi deputatul PSD, Adrian Solomon. Scandalul s-ar fi iscat după ce deputaţii AUR, Ringo Dămureanu şi Dan Tănasă, i-ar fi reproşat deputatului PSD că a omis procedura parlamentară şi a adoptat la Comisia de muncă pe repede-înainte raportul pentru taxa de solidaritate.

Parlamentarii AUR susţin că membrii coaliţiei PSD-PNL-UDMR au decis, încălcând regulamentul Camerei Deputaţilor, ca OMV să plătească doar 25% din cât ar fi trebuit să o facă, iar Black Sea Oil&Gas să fie scutită de taxa de solidaritate. Discuţia a degenerat, Dan Tănasă şi Adrian Solomon ajungând să se jignească reciproc, fiind nevoie de intervenţia lui Daniel Suciu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, care conducea şedinţa de plen, care le-a ceruti chestorilor să stabilească ordinea în forul legislativ.

Conform actului normativ adoptat ieri contribuţia de solidaritate va fi plătită de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor. Încasările din contribuţia de solidaritate vor fi utilizate şi pentru finanţarea măsurilor de sprijin financiar pentru consumatorii finali de energie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, pentru a atenua efectele creşterii preţurilor.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. pai e logic!

    gov monopol pe ele!  

    si plus ca gov nu are chef acum de alte mariri la pompa pana in alegeri! 

    dupa alegeri vorbim! 

    s c cret 

    În calitate de actionar SNP consider că e o soluție bună, mai ales că Petrom și Romgaz trebuie să facă investiții de mld€ ! În plus SNP va oferi dividende generoase!

    Mă nedumireste însă cum s-a ajuns aici? Care a fost logica președintelui să intervină că, până la urmă rezultatul e foarte bun! 

    1. Da,e foarte bun rezultatul.intre timp suntem campionii europei la scumpirea gazului si electricitatii!astia din energie fac profituri imense,iar statul iti subventioneaza facturile amice.ce s-a intamplat cu aceasta reexaminare e inca o dovada ca suntem condusi de tradatori de tara.si avem bineinteles si imbecili care-i aplauda.

      Masura va fi contestata de SNP in justitie si in final cred ca va fi anulata, fiindca este introdusa tardiv.

      Ionuț îți explic dar ..degeaba!

      Când a fost privatizată societatea Petrom avea anual un profit de 40-50 mil € ,70000 angajați în fruntea sindicalistilor era puternicul Luca,cu un domeniu cu 14 case in aceiași curte ( reține 14? care an de an băga banii sindicalistilor ( fără sa-i consulte) în televiziunea lui VÂNTU, sau SOV! Spunea Năstase ( altă pacoste) că SNP avea în 2004 vreo 2000 de firme capuse!  

      Care ar fi astăzi realitatea ta " patriotica"? 

      SNP ar fi ori în faliment, ori o firmă de 3-4 ori mai mică iar rușii ar fi fost dominanti că vânzări iar statul român și noi acționarii ciuciu dividende! 

      Apoi băieții deștepți vreo 2000 ,mai mari cu furaciuni de zeci poate sute de mil.€ ar fi băgat în buzunare cel puțin 1mld € ,bani folosiți preponderent în străinătate!  

      În sfârșit, am zis că erau 70000 salariați din câte cel puțin 5000 erau de la partide ( frați, soții, amante) care ar fi cheltuit banii în concedii în străinătate, pe ceasuri elvețiene, genți de firmă adică alte zeci sau sute de mil € ! 

      Cam ăsta e " patriotismul " tău! În ce mă privește cheltui banii cu cap, mai dau și la copii!

      Salutare " patriot " de mucava! 

      N-ai inteles nimic sau esti pe statul de plata petrom . inainte de a fi vanduta o companie profitabila , este bagata cu buna stiinta in faliment , subliniez CU BUNA STIINTA in faliment , cu metodele bine stiute , capusare etc si apoi este vanduta pe nimic . o mana de smecheri ies imbogatiti dupa aceste privatzari , s-a scris mult si vorbit de asta pe la tv . nici o salutare propagandist de mucava !

      Suferi si de sindromul Stokholm.cat iti da omv pe postare,amaratule?

      Aberezi, arzând-o cu 14 case, Năstase, SOV și alte prosteli care merg la spălarea de creier.

      SNP nu intra în niciun faliment dacă nu era privatizată. Exact cum nici SNG n-a intrat în faliment, nici Hidroelectrica sau Nuclearelectrica! 

      Faptul că profitul SNP e mult mai mare acum, față de 2004, e logic. Vine din 2 părți. Odată de la creșterea de 4 ori a prețului petrolului (22->80 USD / baril). A doua oară datorită scăderii numărului de angajați: de la 66K -> 8K. Scăderea numărului de angajați e rezultatul atât a automatizării din ultimii 20 de ani cât și al creșterii eficienței. DOAR scăderea numărului de angajați (evaluând o cheltuială medie de 1500 EUR/brut/lună/angajat) rezultă o scădere a cheltuielilor Petrom de 5 MILIARDE lei / an. Și automat o creștere a veniturilor/profitului cu 5 miliarde lei. Banii ăștia însă nu mai intră în economia locală. Nu mai vb de faptul că OMV a distrus, după privatizare, 2 rafinării din 3, pe care Petrom le opera, îngropând practic petrochimia din România. Din cauza asta importăm inclusiv bitum și alte produse petrochimice de la rafinăria OMV din Linz. Generând ALTE miliarde de lei deficit comercial! 

      Ești un propagandist! 

      intr un fel ai dreptate, ce nu spui tu e ca pe modelul lui luca si vantu cu petromservice sau psv company (parca prin '97 aplicat), infractori dovediti acum multi ani, actualii actionari au adus la un nivel mult mai mare aceeasi inginerie. o firma cu actionariat 100% austriac : JCR, servicii la sonda, o parte din cei 70000 de salariati despre care vorbeai tu (prinsi pe firma JCR, pe constructii cu impozit mic :) ). daca in cazul luca vb de infractori aici vb de "oameni de afacerii" iar banii platiti pentru servicii, multi bani, pleaca din tara la fel cum e treaba cu gentile despre care vorbesti. coincidenta face ca firma JCR a primit un contract de lucrari in croatia, chiar cu o luna inaintea votului din JAI(cauta pe google). ce nu mai spui tu este despre starea upstream din omv petrom, e in aer. investitii aproape zero, mii de sonde abandonate, km de conducte ciuruite(tot alea facute de snp), productie in declin. de ce ? baietii au mizat pe petrolul si gazele din rusia, mai ieftin iar aici trebuia nenorocita productia, chiar inchisa marind dependenta de titeiul rusesc. fluturatul "profit istoric" urmeaza sa se reduca, daca nu chiar la zero, de ce? pai urmeaza sa fie externalizat prin inginerii financiare, inginerii pentru care vantu si luca au fost arestati. asa ca peste 1 an, daca statul nu vede, in loc sa ia cota din profit, va da. bine ca la vara incep lucrarile in perimetru neptun deep (asa au promis) :) si ne umplem de gaz. sau sa ajunga tot gazul la borealis ?? :) patriotule.

      Nu sunt propagandist și recunosc că sunt multe adevăruri în cele spuse de tine,recunosc! Cred totuși că Luca,Vântu, Năstase erau toxici Sper totuși că accepți că Hidroelectrica era gata,gata să fie sufocată de băieții deștepți! Să accepți că acum nu se mai fură că in2004 ! Am să accept că atunci era prețul barilului de 20$ iar acum de 3 ori mai mare( cu inflația)

      Sper din nou să accepți că Petrom a vrut să vândă cele 2 rafinarii dar atunci cădeau pe capete și nimeni la noi și aiurea nu le vrea! 

    Dati un alt nume acestei taxe, va rog! E ridicol sa IMPUI o taxa de SOLIDARITATE!

    1. suna gen “comunista”

      s c cret 

    Taxa cred ca s-a micsorat pt ca s-a ajuns la concluzia ca e o picatura in oceanul de datorii(ex gaura de la buget pe primele 2 luni 20 mld lei, taxa petrom intreaga cca 4 mld lei), iar Petromul o fi amenintat ca nu mai incepe exploatarea in Neptun Deep(cu ce bani?), iar ceilalti americanii care deja extrag gaz la fel au dat in judecata statul. Si iar or fi amenintat, plecam la fel ca Exon, si voi puteti merge cu galetusa si lopatica si barcuta sa scoateti gazul din Marea Neagra, si cand ajungeti inapoi la mal, sa platiti voi 76% taxe(16% plus 60%). Si cand au pus in balanta plusuri cu minusuri au vazut ca minusurile depasesc cu mult cei 3 mld de lei.

    1. probabil a fost redusa pentru neptun deep. acum baietii sunt in sah, nu prea mai au argumente sa amane, dar probabil nici resurse si nici capacitate sa extraga. pana in vara se joaca, bine o sa inventeze ceva, dar cred ca intra in sah mat.

    Schimbarea urmareste doar SNP, sau se schimba ceva legat si de SNN si SNG?

    1. Este cu dedicație, doar pentru SNP.

    Omv Petrom nu ar fi platit taxa de solidaritate deloc asa cum era OUG ul! Are legatura cu vizitele de nivel inalt austriece?! Daca stie cineva sa spuna, iar pt BSOG.…. Ambasadoarea SUA a cerut expres pt aceasta companie sa nu plateasca taxa, dar nu e pierdere mare pt ca abia au inceput productia.

    Sa inventezi o TAXA care sa afecteze o singura companie!!! Ma mir ca nu e trecut direct CUI-ul OMV Petrom in lege!!!

    E una sa taxezi un anumit domeniu de activitate dar sa faci o lege in asa fel incat doar o companie sa se incadreze este, dupa parerea mea, atac direct! Si trebuie luat ca atare!

    Sunt f curios care va fi reactia SNP! Deocamdata nu am vazut sa apara declaratii oficiale. 

    Indiferent cat, ce, cine, legea va fi publicată în aceasta luna cu efect retroactiv pe 2022 !!!

    Cred ca fie e un joc de glezne populist, fie o înțelegere la nivel interstatal.  

    Plăvanul a intervenit iar PSD-PNL-USR-UDMR au executat, scutindu-i pe austriecii de la OMV de plata a 3 miliarde lei și pe americanii de la Black Sea Oil&Gas de plata a 1 miliard. Un prejudiciu pentru bugetul de stat de 4 miliarde lei dintr-un foc.

    În timp ce pe mine tocmai m-au încărcat cu CAS de 10-20% din veniturile pe care le am din România. Iar părinților mei, trădătorii + rahații din pre$ă le spun că "nu sunt bani" de pensii. 

    NU mai este țară în lumea asta care să-și bată joc în halul ăsta de proprii cetățeni în timp ce-i îmbogățește pe străini! 

    Sa vina dividendele. Sper sa fie grăsuțe, să se oftice boschetarii

    1. bun bun!

      Ce iei de ele? 

      s c cret 

      Sunt bănci care oferă 8% la depozite...> dividend yield 7.7%

    Stapanul le-a dat ordin trada.torii s-au executat. Saracirea si jecmanirea populatiei pe fata. Noi, prostii toleram niste jefuitori. Cum de faci asa profit atat de mare cnad tie nu ti s-a schimbat nimic in costul de productie. Stat condus de niste tra.da.to.ri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb