Taxa radio -TV ar putea fi opţională

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 2 aprilie 2014

Taxa radio -TV ar putea fi opţională

Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputaţilor

Taxa radio -TV ar putea fi plătită doar dacă cetăţenii doresc să beneficieze de serviciile publice de radio şi televiziune, potrivit unui proiect iniţiat de un grup de deputaţi PPDD.

Proiectul a trecut, tacit, de Camera Deputaţilor, după cum arată comunicatul transmis, ieri, de acest for: "Propunerea legislativă pentru modificarea art. 40 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune (...) a fost adoptată tacit, prin depăşirea termenelor de dezbatere şi vot final".

Iniţiativa prevede ca articolul 40 din Legea 41/1994, care obligă posesorii receptoarelor de radio şi de televiziune la plata taxei de abonament către serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune să fie modificat după cum urmează: "Persoanele fizice cu domiciliul în România care au optat pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune, posesorii receptoarelor de radio şi de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii, sunt obligaţi să plătească o taxă de abonament către serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune".

Deputatul PPDD Ştefan Burlacu, semnatar al proiectului, consideră că ar fi fost normal ca această iniţiativă se fie dezbătută în Camera Deputaţilor. Domnia sa ne-a spus: "Nu putem plăti şi cablu TV şi taxa pentru serviciul TVR, este aberant. Să se hotărască ei (n.r. cele două părţi menţionate) şi să vină cu soluţii pentru a nu plăti de două ori acelaşi serviciu".

Potrivit expunerii de motive ataşate proiectului, "actuala lege ce impune taxarea obligatorie radio-TV prin intermediul furnizorului de energie electrică este neconstituţională, încalcă alte legi în vigoare şi este injustă şi discriminatorie, atât pentru beneficiari, cât şi pentru operatorii privaţi".

Iniţiatorii proiectului legislativ susţin că legea în vigoare impune celor care au contract cu un distribuitor de programe dubla taxare radio-TV, prin factura de energie electrică şi prin contractul cu un operator de cablu TV.

"Legea 41/1994 este injustă şi discriminatorie pentru operatorii particulari întrucât face din SRTV un concurent neloial ce beneficiază de tripla finanţare asigurată de la bugetul de stat, din plata obligatorie a abonamentelor şi din vânzarea de spaţii publicitare, în timp ce operatorii privaţi îşi desfăşoară activitatea în condiţii de performanţă atât din punct de vedere financiar, cât şi din perspectiva cotei de piaţă şi de audienţă, având ca unică sursă de finanţare veniturile realizate din difuzarea spot-urilor publicitare", mai arată expunerea de motive.

Aceasta subliniază că nivelul taxelor, modalitatea de încasare şi de scutire de la plata acestora şi penalităţile de întârziere vor stabilite prin hotărâre de Guvern.

Termenul de dezbatere a proiectului în Camera Deputaţilor era 27 martie, Senatul fiind for decizional.

Conducerea TVR a menţionat în repetate rânduri că televiziunea publică din ţara noastră percepe cea mai mică taxă, în comparaţie cu celelalte ţări europene. În aceste condiţii, spune conducerea instituţiei, taxa TV ar trebui indexată cu nivelul inflaţiei.

La noi, taxa TV se ridică la circa 11 euro pe an, în timp ce televiziunile de stat din ţări ca Elveţia, Norvegia, Danemarca au taxe anuale de 385, 330, respectiv 326 de euro. De asemenea, televiziunile publice din Polonia, Muntenegru şi Macedonia încasează taxe de 50, 42 şi, respectiv 26 de euro pe an.

Recent, premierul Victor Ponta a declarat că taxa TV este depăşită şi ar putea fi desfiinţată, aşa cum se discută, de câteva luni, şi în Marea Britanie.

Referitor la aceste afirmaţii, Valentin Jucan, membru CNA, consideră: "Taxa TV, ca unică sursă de finanţare externă, are rolul de a garanta independenţa editorială a posturilor, în folosul cetăţenilor. TVR este un uriaş subdezvoltat, vândut politic guvernului care dă mai mulţi bani sau şterge mai multe datorii. Acum doriţi şi eliminarea taxei? Deci, cui vindem TVR? Pe bucăţi, căror politicieni?"

Valentin Jucan ne-a spus că declaraţiile premierului Victor Ponta făcute zilele trecute nu au temei, întrucât TVR nu se compară cu BBC.

Conducerea TVR a spus, recent, după o întâlnire pe care a avut-o cu premierul Ponta, că s-a convenit asupra unui proces de restructurare a televiziunii publice, subliniind că se discută pe marginea majorării taxei TV.

Televiziunea publică, ce a trecut, în 2013, printr-un program de restructurare, se află într-o situaţie financiară extrem de grea, fiind în pragul insolvenţei.

PARLAMENTUL A HOTĂRÂT: Consiliul de Administraţie al TVR, fără reprezentanţi ai salariaţilor

Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a fost adoptat, ieri, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, cu 327 voturi "pentru" şi 14 "împotrivă".

Deşi parlamentarii au desemnat 13 membri pentru Consiliul de Administraţie al televiziunii publice, noul CA este alcătuit din 11 membrii, cei doi care lipsesc fiind reprezentanţii salariaţilor.

Sorin Burtea, desemnat ca membru CA din partea salariaţilor dar nevalidat, ieri, ne-a precizat că este pentru prima dată când Consiliul de Administraţie al acestei instituţii va funcţiona fără reprezentanţi ai angajaţilor TVR.

"Tragem un semnal de alarmă - peste tot se vorbeşte despre insolvenţa televiziunii şi noi o conducem fără reprezentanţi ai salariaţilor, doar cu 11 oameni aleşi politic. Este bătaie de joc".

Domnia sa ne-a spus că, în alte ţări, 5-7 membri din conducerea televiziunilor publice îi reprezintă pe salariaţi.

Sorin Burtea ne-a spus, zilele trecute, că domnia sa şi Liviu Fetter, desemnaţi din partea salariaţilor, au fost "scoşi afară" din sala plenului, luni, în timpul audierilor: "Am fost scoşi afară din sală pe motiv că trebuie să aşteptăm hotărârea Instanţei în cazul intentat de Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu, după ce aceştia au fost respinşi (n.r. ca membri în CA al TVR). Ulterior, justiţia a respins dosarul celor doi, dându-ne nouă câştig de cauză".

Menţionăm că Mihai Rădulescu şi Cornel Mihalache au fost descalificaţi din cauză că nu au depus cazierul judiciar până la termenul limită.

Noul CA al TVR este alcătuit din Claudiu Brânzan, Cătălin Blebea, Stelian Tănase, Andrei Muraru, Radu Carp, Debreczeni Hajualka, Adrian Bucur, Eduard Dumitraşcu, Romina Surugiu, Corneliu Calotă, Raico Cornea.

Preşedintele televiziunii nu a mai fost ales în cursul zilei de ieri, Stelian Tănase rămânând preşedinte interimar până în momentul în care se va desfăşura procedura necesară.

Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române de Parlament, în data de 20 decembrie 2013. Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Si acum, taxele acestea trebuiesc platite numai de catre cei care utilizeaza serviciile radio si tv, inclusiv firmele!!! CCR, prin hotararea nr. 448/2013 publicata in M.Of. din 07.01.2014, a decis ca firmele nu mai sunt obligate ca si pana acum, sa plateasca, ci pot opta la scutirea de taxe daca nu detin aparate de receptie. Din pacate, in practica se ignora aceasta hotarare, si Electrica refuza sa scoata de pe facturi taxele radio si TV.

    Mi se pare absolut normal daca nu vreu hbo-ul ei ma pot obliga sa-l platesc in democratie. De ce au murit revolutionarii in 89 ca noi sa putem alege ce consumam.

    Ce au incasat abuziv vor da inapoi firmelor?

    Inca o firma in + in faliment nu conteaza, daca produci existi daca nu lacatul. 

    ...si uite asa cu un anonim sau cate un ardei Taraf TV devine televiziune publica ....

    ...de aciza la benzina nu intreaba nimeni mimic? da de ce e tva-ul 24%...da de ce e impozitul pe masina asa mare...dar taxa de prima inmatriculare...dar timbrul verde...dar coplata medicala...dar....dar...

    1. Sa nu dormim cand acea mana de oameni, umiliti ,jigniti,infometati , vor iesi sa ceara ce le-au fost luat de mult,Demnitatea!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb