Teheranul constată ''realismul'' Occidentului în negocierile asupra programului nuclear iranian

G.U.
Internaţional / 3 ianuarie 2022

 Said Khatibzadeh

Said Khatibzadeh

Iranul a declarat astăzi că a constatat abordarea "realistă" pe care crede că o adoptă Occidentul în discuţiile pentru salvarea acordului asupra programului nuclear iranian de la Viena, unde negocierile urmează să fie reluate în cursul zilei de câteva ore după o pauză de trei zile, informează AFP, conform Agerpres.

"Se constată astăzi reculul sau mai degrabă realismul părţii occidentale în negocierile de la Viena, (parte) care nu poate avea exigenţe dincolo de acordul asupra programului nuclear", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Said Khatibzadeh.

"Este prea devreme pentru a aprecia dacă SUA şi cele trei ţări europene (participante la acord) au elaborat o veritabilă ordine de zi pentru a se angaja să ridice sancţiunile", a adăugat Khatibzadeh.

Mai devreme în cursul zilei de luni, agenţia oficială Irna a anunţat sosirea negociatorului iranian Ali Bagheri în capitala austriacă, pentru continuarea celui de-al 8-lea ciclu de negocieri, după o pauză de trei zile în contextul sărbătorilor de sfârşit de an.

Bagheri a anunţat joi progrese "relativ satisfăcătoare" în timpul primelor zile ale noii runde de negocieri.

La rândul său, Washingtonul a notat succese "modeste" la Viena şi s-a raliat europenilor pentru a insista asupra "urgenţei" de a încheia discuţiile în faţa avansărilor nucleare ale Teheranului.

Aceste negocieri au fost relansate la sfârşitul lui noiembrie, după cinci luni de pauză, între Teheran şi ţările încă membre ale acordului: Franţa, Regatul Unit, Germania, Rusia şi China.

La Viena, miza vizează revenirea în acord a Washingtonului, care s-a retras din el în 2018, şi de a readuce Teheranul pe făgaşul respectării angajamentelor sale, rupte ca reacţie la restabilirea sancţiunilor americane. SUA participă de o manieră indirectă la aceste negocieri.

"Astăzi este ziua în care părţile adverse trebuie să îşi arate angajamentul şi să demonstreze că putem face progrese în domeniul ridicării sancţiunilor, al garanţiilor şi al verificărilor, unde am făcut puţine progrese", a constatat Khatibzadeh astăzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb