Politizarea numirii directorilor de şcoli a fost o chestiune intens dezbătută în ultimii ani. Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an şcolar chestiunea a fost repusă pe tapet iar ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru a promis că în cel mai scurt vor fi demarate concursurile pentru directorii de unităţi de învăţământ, care vor pune capăt "practicilor care, an de an, au afectat profund şcoala".
Pe de altă parte, Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii în Educaţie, a transmis o scrisoare deschisă în care îi cere ministrului Educaţiei să iniţieze un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care directorii de şcoli să fie numiţi prin decizie a consiliilor profesorale şi nu de consiliile de administraţie ale şcolii pentru a fi evitată politizarea şi trucarea concursurilor: "Având în vedere discuţia publică declanşată pe marginea numirii şi în acest an (al X-lea) prin detaşare a directorilor de grădiniţe, şcoli şi licee, vă rog să luaţi în considerare următoarele aspecte:1.Susţinerea concursurilor pentru posturile de director de grădiniţe, şcoli şi licee conform legii actuale nu are relevanţă managerială şi profesională deoarece directorul trebuie ales prin concurs de către Consiliul de administraţie al şcolii. Ori este cunoscut faptul că în aceste consilii şcoala nu are majoritate, iar trucarea concursurilor de acest tip este mult mai facilă decât cele anterioare şi va duce din nou la politizarea acestor funcţii. 2. Singura soluţie pentru a depolitiza nivelul managerial al unităţilor de învăţământ este alegerea directorului de şcoală prin votul Consiliului profesoral al şcolii care asigură în mare parte autonomia şcolară şi implicit depolitizarea. Acest lucru a mai fost înaintat spre dezbatere din partea Parlamentului, dar a rămas în stadiul de proiect.O simplă Ordonanţă de urgenţă a Guvernului rezolvă o problemă care a distrus o parte a nivelului managerial al şcolilor timp de 25 ani".
Săptămâna trecută, ministru Mircea Dumitru, declara că are informaţii legate de felul în care se fac detaşările sau numirile directorilor şi le-a atras atenţia inspectorilor şcolari să fie foarte atenţi la aceste mişcări: "Am primit în ultimele zile mai multe sesizări referitoare la modul în care, în unele judeţe, se petrec numirile prin detaşare ale directorilor de şcoli. Atrag atenţia tuturor inspectorilor şcolari generali că numirile directorilor trebuie să ţină seama exclusiv de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză. Nu voi ezita să trimit corpul de control pentru a verifica sesizările primite şi să iau măsuri ferme în situaţiile în care inspectorii şcolari numesc directorii pe alte criterii. Precizez că în cel mai scurt timp vom demara concursurile pentru directorii de unităţi de învăţământ, astfel încât să punem capăt practicilor care, an de an, au afectat profund şcoala".
După aceast anunţ, pe contul de facebook al ministrului au fost postate zeci de comentarii în care erau semnalate diverse abuzuri, în care erau oferite nume de directori şi instituţii de învăţământ, şi se cerea trimiterea corpului de control pentru verificarea anumitor numiri.