SC "Tehnoton" SA Iaşi îşi propune să realizeze în acest an venituri totale în valoare de 40 de milioane lei, la o cifră de afaceri de 30 de milioane lei. Cheltuielile pentru acest an au fost estimate la 38 de milioane lei, astfel încât se anticipează realizarea unui profit brut de două milioane lei.
Aceste previziuni pot fi considerate îndrăzneţe, dacă se iau ca termen de comparaţie rezultatele financiar consemnate de societatea ieşeană în ultimii ani. Începând cu anul 2005, "Tehnoton" Iaşi a consemnat o scădere accentuată a performanţelor economice. Astfel, deşi exerciţiul financiar 2005 s-a încheiat cu un profit net de 106.609 lei, cifra de afaceri consemnată, de 28.103.762 lei, era mai redusă cu 32% faţă de anul 2004. Primul trimestru al anului trecut s-a încheiat cu o pierdere de 119.261 lei, după care societatea a dat semne că începe să se redreseze, raportând la jumătatea anului trecut un profit de 13.532 lei, valoare care s-a conservat până la finalul lunii septembrie, când profitul era de 12.819 lei. Important, însă, este că la capătul primelor trei trimestre din anul 2006, "Tehnoton" Iaşi contabiliza o cifră de afaceri netă de 16.415.334 lei, mai scăzută cu 4,714 milioane lei decât cea realizată în perioada similară a anului precedent. În absenţa, deocamdată, a rezultatelor financiare finale aferente anului 2006, obiectivele pe care şi le-a fixat pentru acest an SC "Tehnoton" SA Iaşi pot constitui un indicator al reuşitei acţiunilor de redresare iniţiate în a doua parte a anului trecut, când conducerea societăţii a adoptat un program de creştere economică şi rentabilizare. Acesta a inclus măsuri economico-financiare, organizatorice, manageriale, în scopul creşterii stocului de comenzi şi contracte, îndeosebi pentru produsele şi echipamentele profesionale, eliminării pierderilor, achitării obligaţiilor către bugetul de stat, creşterii productivităţii muncii şi a rentabilităţii activităţii de bază. Se avea în vedere, cu precădere, contractarea de lucrări şi comenzi pentru produse şi echipamente profesionale, care să conducă la creşterea cifrei de afaceri şi a profitabilităţii firmei.
Un alt element care poate oferi indicii asupra intenţiilor de dezvoltare a activităţii producătorului ieşean de electronice, echipamente electrotehnice şi electrocasnice îl reprezintă hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, din data de 13 februarie a.c., prin care conducerea societăţii a fost împuternicită să negocieze şi să semneze obţinerea unor credite de la o serie de instituţii bancare: BRD, HVB Ţiriac şi Romexterra. Plafonul maxim de creditare pentru acest an a fost stabilit la 3 milioane de euro, contractele urmând să fie garantate cu clădiri şi terenuri ale societăţii.
SC "Tehnoton" SA s-a înfiinţat prin HG nr. 160/1991, prin divizarea fostei Întreprinderi de Stat "Tehnoton", din patrimoniul căreia a preluat 89,5%. Privatizarea societăţii s-a realizat în decembrie 2000, în prezent, SC "Omega is Communications" SRL Iaşi, controlată de omul de afaceri Maricel Popa, deţinând 72,58% din acţiuni, diferenţa aflându-se în posesia altor acţionari persoane fizice şi juridice.