Reprezentanţii Telekom Romania Communication SA (fostul Romtelecom) îl contrazic pe Răzvan Cotovelea, ministru pentru Societatea Informaţională, care a spus, la finele săptămânii trecute că a fost "un pic surprins" că executivul companiei de telecomunicaţii nu a informat ministerul în legătură cu publicarea anunţului de vânzare pentru Palatul Telefoanelor, plus alte două clădiri din Bucureşti, pentru 21,6 milioane de euro.
"Demersurile Telekom Romania Communication în ceea ce priveşte pachetul de proprietăţi format din Palatul Telefoanelor, clădirea Tandem şi proprietatea din Matei Millo sunt în linie cu strategia companiei şi au fost iniţiate după aprobarea structurilor competente şi în spiritul bunei cooperări cu Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI). În ceea ce ne priveşte, am respectat, ca întotdeauna, fluxul intern de comunicare pe parcursul întregului proces", au declarat sâmbătă, pentru Ziarul BURSA, reprezentanţii fostei Romtelecom.
Tot sâmbătă, MSI a remis presei un comunicat în care arată că preconizează finalizarea Notei de analiză tehnică, economică şi juridică cu privire la situaţia imobilului Palatul Telefoanelor în vederea stabilirii necesităţii şi oportunităţii exercitării dreptului de preempţiune al statului până la data de 17 octombrie 2014, astfel încât aceasta să poată fi prezentată în şedinţa de Guvern.
Comunicatul arată: "În cadrul fostei Romtelecom SA funcţionează o comisie de analiză şi evaluare a patrimoniului societăţii, care analizează rapoartele de evaluare a activelor imobiliare. În cadrul acestei comisii, reprezentantul Ministerului pentru Societatea Informaţionlă a reiterat faptul că la nivel guvernamental se face o analiză din punct de vedere tehnic, economic şi juridic de către un grup de lucru interministerial. În cadrul comisiei s-a dispus amânarea analizei necesare cu privire la imobilul Palatul Telefoanelor. Precizăm că în cadrul Consiliului de Administraţie al Telekom Romania SA din data de 16 septembrie 2014 a fost aprobată «începerea procesului» de definire a termenilor şi condiţiilor de vânzare şi ulterior de închiriere a unor spaţii din Palatul Telefoanelor".
Autorităţile noastre susţin că, printr-o notă trimisă în luna luna iunie 2014, S.C. Romtelecom S.A. a informat Ministerul pentru Societatea Informaţională cu privire la faptul că: "Palatul Telefoanelor" este clădire monument istoric şi că, după obţinerea aprobării vânzării de la Consiliul de Administraţie al societăţii, Romtelecom are obligaţia de a înştiinţa statul român prin Ministerul Culturii asupra intenţiei de vânzare. Clădirile monument istoric pot fi vândute numai după permiterea exercitării dreptului de preempţiune a statului român (în cazul în care Ministerul Culturii nu îşi exercită acest drept în termenul prevăzut de legislaţie, acest drept se transferă autorităţii locale), sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării".
Pentru că Palatul este monument istoric, statul are drept de preempţiune asupra imobilului, conform legii. Pe 27 august, a avut loc o întâlnire a Grupului de lucru constituit în acest scop cu reprezentanţii Romtelecom, care au furnizat ulterior autorităţilor noastre documentele necesare luării unei decizii, mai precizează comunicatul.