TEMERI DE ARME BIOCHIMICE SUA ar putea interveni în Siria

Vlad F. Dumea
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 august 2012

SUA ar putea interveni în Siria

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat, luni, că Statele Unite ar putea lua în considerare o posibilă intervenţie militară în Siria, în cazul în care regimul preşedintelui Bashar al-Assad ar lansa arme biologice sau chimice împotriva rebelilor, potrivit Associated Press. Domnia sa a denumit această acţiune drept "linia roşie" (n.r., linia dincolo de care nu mai sunt limite) pentru Statele Unite.

Obama a declarat, în faţa reporterilor de la Casa Albă, că utilizarea unor astfel de arme de distrugere în masă ar putea lărgi considerabil conflictul, care deja durează de mai bine de un an şi jumătate, lăsând în urma sa 20.000 de morţi, potrivit activiştilor. Siria posedă depozite mari de arme biochimice şi a ameninţat că le va folosi dacă ţara se va afla sub atac străin.

"Aceasta este o problemă care nu preocupă doar Siria, ci şi aliaţii noştri din regiune, inclusiv Israel - ne priveşte pe noi", a comentat preşedintele american, care a confirmat faptul că grupurile militante ar putea pune mâna pe unele din armele respective: "Nu putem avea o situaţie în care armele chimice sau biologice să se afle în mâini greşite".

Obama a notat că nu a ordonat vreo intervenţie armată a SUA, însă a precizat: "Am comunicat tuturor jucătorilor din regiune, foarte clar, că aceasta reprezintă, pentru noi, o linie roşie şi că ar avea loc consecinţe enorme dacă se va observa mişcare pe frontul armelor chimice, sau utilizarea acestora. Aceasta ar schimba calculele în mod semnificativ".

Remarcile au scos în evidenţă, pentru prima dată, punctul în care administraţia americană s-ar simţi forţată să intervină militar în războiul dezordonat din Siria, chiar dacă Barack Obama nu a afirmat concret că utilizarea armelor de distrugere în masă ar duce necesar la un răspuns prompt al armatei SUA.

Obama a mai precizat că oficialii americani monitorizează situaţia "foarte atent" şi că au adunat o serie de planuri pentru orice even­tualitate.

Declaraţia sa cu privire la "linia roşie" vine la doar două zile după ce o delegaţie condusă de către diplomatul american Beth Jones şi-a început misiunea în Turcia, în scopul elaborării de scenarii pentru situaţia din Siria. Cel mai important scenariu este cel în care autorităţile de la Damasc ar urma să utilizeze atacuri cu arme biochimice pentru suprimarea oponenţilor regimului.

Între jucătorii din regiune, Israel este cel mai îngrijorat, deoarece dacă strânsoarea asupra puterii a lui Bashar al-Assad slăbeşte, Siria ar putea transfera arme către Hezbollah sau Hamas, grupări pe care le-a mai sprijinit, în trecut. Totodată, Israel se teme cel mai tare de faptul că dacă rebelii ar pune mâna pe armele chimice sau biologice, acestea şi-ar putea găsi cale către agenţi legaţi de al-Qaida sau alte elemente extremiste care acum luptă pentru opoziţie.

Serghei Lavrov: Dialogul e singura cale de a rezolva conflictul

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat, la Helsinki, la scurt timp după declaraţia lui Barack Obama, că părţile aflate în conflict în Siria trebuie să ia parte la un dialog la masa de negocieri, iar că dialogul este singura modalitate prin care s-ar rezolva conflictul, potrivit agenţiei de ştiri Xinhua.

În cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi ministrul finlandez de Externe, Erkki Tuomioja, Serghei Lavrov a subliniat că ambele părţi din conflictul sirian trebuie să evite folosirea violenţei. În acelaşi timp, domnia sa a respins propunerea de trasare a unei "zonei sigure" în Siria, venită din partea Turciei, în aceeaşi zi, comentând că nicio acţiune unilaterală nu va aduce vreun rezultat.

Wendy Sherman: Poziţia Moscovei în Siria ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru Rusia

Subsecretarul de stat al Statelor Unite pentru Afaceri Politice, Wendy Sherman, declarase, săptămâna trecută, că poziţia Moscovei privind conflictul din Siria ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru Rusia, în cadrul unui interviu acordat agenţiei ruseşti Interfax.

Rugată să comenteze o declaraţie a secretarului de stat american, Hillary Clinton, conform căreia ţările care blochează o intervenţie în Siria în Consiliul de Securitate al ONU, respectiv China şi Rusia, vor trebui să plătească pentru poziţiile lor, Sherman a precizat că Rusia deja a suferit în urma alegerilor sale: "Rusia este o putere şi un partener al Statelor Unite în privinţa multor lucruri. Însă în această privinţă credem cu tărie că Rusia nu răspunde la ceea ce doreşte cu adevăratul poporul sirian, iar aceasta ar putea avea consecinţe dezastruoase nu doar pentru cetăţenii Siriei, care este cel mai important punct, dar şi pentru Moscova, care deja le suferă".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb