TEMERI LEGATE DE UNELE BĂNCI SPANIOLE Liberbank şi Unicaja - în atenţia investitorilor, după eşecul Banco Popular

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 iunie 2017

Liberbank şi Unicaja - în atenţia investitorilor, după eşecul Banco Popular

Micile bănci spaniole Liberbank şi Unicaja au intrat, recent, în atenţia investitorilor, aceştia având temeri cu privire la sănătatea unor instituţii de credit din ţară după ce, săptămâna trecută, Banco Santander a preluat pe un euro Banco Popular Espanol, care risca să se prăbuşească.

Potrivit Reuters, Liberbank şi-a pierdut aproape jumătate din valoarea de piaţă săptămâna trecută, acţiunile băncii scăzând zece zile la rând. Vineri, aceste titluri erau tranzacţionate la aproximativ 0,60 euro.

În acelaşi timp, oferta publică iniţială a Unicaja (bancă regională din Andalusia), programată să aibă loc vara aceasta, este afectată atât de eşecul Banco Popular, cât şi de concurenţa generată de faptul că Santander va efectua o majorare de capital de aproximativ 7 miliarde de euro ca să acopere provizioanele şi capitalul necesar pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a Banco Popular.

Liberbank, care a luat fiinţă în 2011, în urma fuziunii dintre trei bănci regionale de economii, controlează circa 2% din depozitele constituite în Spania şi este văzută ca una din cele mai slabe entităţi din sectorul bancar al ţării, în pofida eforturilor de înstrăinare a activelor neperformante şi de îmbunătăţire a lichidităţii.

Banca are un portofoliu de credite neperformante de 13% din total, cu mult peste nivelul consemnat de rivalele sale. În plus, două treimi din datoriile sale de 2,1 miliarde de euro au maturitatea la finele acestui an, iar unele rambursări au scadenţa în următoarele două luni.

După preluarea Banco Popular decătre Santander, mulţi investitori au vândut datorii subordonate ale băncilor mai mici din Spania, precum Liberbank.

În aceste condiţii, directorul executiv al Liberbank, Manuel Menendez, şi unul dintre membrii boardului, Victor Roza, au cumpărat acţiuni ale băncii în valoare de peste 100.000 de euro, conform Reuters.

Un purtător de cuvânt al Liberbank a declarat, vineri, că banca este solidă atât în privinţa lichidităţii, cât şi a solvabilităţii, iar recenta vânzare de titluri a fost făcută doar de "investitori oportunişti".

Unicaja, la care sunt constituite, de asemenea, circa 2% din depozitele din Spania, are o situaţie ceva mai relaxată.

Rata creditelor neperformante este, în cazul său, mai mică de 10%, iar termenul pentru plata datoriilor de 600 de milioane de euro (bonduri subordonate) este mai îndepărtat.

Bancherii aşteaptă ca listarea Unicaja să fie amânată în condiţiile în care, acum, aceasta ar fi făcută la un preţ foarte scăzut.

Oficialii Unicaja au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la cele prezentate de Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb