Cotidianul conservator britanic The Daily Telegraph a cerut scuze - în urma publicării unui articol semnat de premierul Boris Johnson - şi a fost obligat să clarifice lucrurile, însă fără să menţioneze numele semnatarului, potrivit cotidianului de stânga The Guardian.
"Este un fapt extraordinar că Regatul Unit ar urma, în timpul vieţii noastre, să devină cea mai mare economie din această emisferă", se arată în acest editorial, publicat în iunie în The Daily Telegraph, în urma căruia ziarul a publicat scuze.
"Noi dominăm lumea", se arată în articol, "nu doar în afaceri şi servicii financiare de tot felul, dar şi în domeniul bioştiinţei, tehnologiei şi universităţilor, fără a mai vorbi despre cultură şi arte. În anumite privinţe, Londra şi Sud-Estul constituie deja regiunea cea mai productivă în toată Europa".
După ce a citit acest "fapt extraordinar", un profesor de economie de la King's College din Londra a decis să sesizeze principalul organ britanic de reglementarea presei, Independent Press Standards Organisation (IPSO).
Câteva luni maii târziu, la 2 noiembrie, cotidianul conservator a publicat o scurtă notă cu privire la editorialul controversat.
Potrivit acestui profesor, The Telegraph explică faptul că este vorba despre "un articol de opinie redactat de către un editorialist foarte cunoscut", fără să-i menţioneze numele şi precizează că "este vorba, evident, despre expunerea personală a unui punct de vedere subiectiv şi particular... Nu este neobişnuit în acest tip de articole să se folosească dispozitive retotice şi figuri de stil".
Acest editorialist este un editorialist de renume, devenit între timp şeful Guvernului - Boris Johnson.