THE ECONOMIST: "Oamenii din umbră care conduc Polonia, România şi Cehia pe un drum greşit. Va urma Italia?"

D.I.
Internaţional / 4 martie 2018

Silviuo Berlusconi (Sursa foto: Twitter)

Silviuo Berlusconi (Sursa foto: Twitter)

Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului de guvernământ din Polonia, şi Liviu Dragnea, condamnat într-un dosar care vizează fraude electorale şi care se confruntă şi cu acuzaţii de corupţie, dar conduce partidul aflat la putere în România şi numeşte prim miniştri şterşi, sunt doi dintre politicienii europeni care îşi conduc ţările "din spate", "pe un drum greşit", fără a deţine niciunul funcţia de preşedinte sau premier, potrivit unei analize realizată de The Economist.

Jurnaliştii străini analizează un posibil scenariu similar pentru Italia, unde sunt astăzi au loc alegeri parlamentare: coaliţia de dreapta condusă de Silvio Berlusconi, formată din Forza Italia (partidul de dreapta al fostului premier Berlusconi) şi două formaţiuni de extremă-dreapta - Liga Nordului şi Fraţii Italiei, este principala favorită în sondaje înaintea scrutinului de duminică, dar nu are garanţia formării unei majorităţi - este cotată cu aproximativ 37% din intenţiile de vot.

Potrivit the Economist, "alegerile din 4 martie marchează reintrarea în scenă a lui Silvio Berlusconi, care, la 81 de ani, conduce o coaliţie de dreapta, fără însă a putea candida la postul de premier, că şi Liviu Dragnea, el având la activ o condamnare definitivă pentru fraudă fiscală".

The Economist aminteşte că Liviu Dragnea, care a numit-o în ianuarie pe Viorica Dăncilă, "un membru obscur al Parlamentului European", al cincilea premier al României din ultimii 2 ani, îşi îndeamnă partidul să lupte împotriva "statului paralel", inclusiv a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi să adopte legi care fac mai dificilă combaterea infracţiunilor.

Dar în ciuda faptului că aceşti oameni conduc din umbră, liderii Europei ştiu cine este cu adevărat responsabil.

Potrivit jurnaliştilor de la The Economist, "Cînd Rex Tillerson, secretarul de stat american, a mers acum câteva săptămâni să se întâlnească cu cel mai important politician din Polonia, avea aşteptări mai mari. Dar puterea din Varşovia nu se află în palatul prezidenţial, în cancelaria premierului sau în Parlament. Tillerson a trebuit să meargă la sediul partidului de guvernământ al Poloniei, Lege şi justiţie (PiS), care împarte o clădire cu un restaurant japonez, într-un colţ al Varşoviei".

Potrivit aceleiaşi surse: "Acolo, Rex Tillerson a fost întâmpinat de Jaroslaw Kaczynski, care conduce partidul, dar nu deţine nicio poziţie constituţională dincolo de rolul său de deputat în Parlamentul Republicii constitutive din Varşovia".

Jurnaliştii străini amintesc că europenii s-au obişnuit cu această "modă" a oamenilor din spate care deţin puterea după ce Vladimir Putin a condus Rusia din funcţia de prim ministru, în perioada 2008-2012, în timp ce apropiatul sau, Dmitri Medvedev, "a menţinut cald tronul prezidenţial".

Referitor la situaţia lui Jaroslaw Kaczynski, The Economist precizează că "Premierii polonezi îi îndeplinesc dorinţele. În decembrie, a expediat-o scurt Beată Szydlo pentru a face loc lui Mateusz Morawiecki, adjunctul ei. Această decizie a fost luată pentru a îmbunătăţi relaţiile Poloniei cu partenerii săi europeni. Domnul Morawiecki, vorbitor de limbă engleză, este văzut că un exponent mai convingător al opiniilor şefului său. Dar liderii Europei ştiu cine este cu adevărat responsabil."

Pe de altă parte, în Cehia, Andrej Babis, politician care s-a confruntat de asemenea cu acuzaţii de corupţie, "nu a reuşit să formeze majoritatea, după ce partidul sau a câştigat cele mai multe locuri în Parlament în octombrie anul trecut. În acest moment ocupă funcţia de prim ministru, dar nu se ştie pentru cât timp".

În cele din urmă, jurnaliştii The Economist oferă o concluzie abruptă: "Ca şi în cazul PiS din Polonia şi PSD din România, ANO, partidul lui Babis, este o trupă cu un singur om: şi în cazul în care nu va mai fi prim ministru, tot el va direcţiona totul, din spate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb